Evcil Bukalemun Sahiplenmeden Önce Bilmen Gerekenler!

Evcil bukalemun sahiplenmek istiyorsan, önce sürüngen dostumuz hakkında bilgi edinmen şart! Neler yerler, nasıl bir ortamda yaşarlar ve ne tür sağlık sorunları ile karşılaşırlar? Hepsi yazımızda.

Evcil bukalemun

Bir bukalemun, sahiplenme için inanılmaz güzel bir canlı. Onların gizemli güzelliği birçok insanın dikkatini çeker. Ancak sürüngen dostumuzun yaşam koşulları biraz özel. O yüzden bu koşulları etraflıca öğrenmen gerekiyor. Sonuçta bir evcil bukalemun sahiplenme macerasına atılacaksan, elinden gelenin en iyisini yapmaya hazır olmalısın!

BUKALEMUNLARLA İLGİLİ GENEL BİLGİLER

Bukalemunlar ufakken öyle alıştığımız gibi rengarenk pullara sahip olmuyor. Bu yüzden henüz küçükse ve rengi griye çalıyorsa, “bukalemunumda bir sıkıntı mı var?” diye dertlenmene gerek yok. Renklerine genellikle 5. aylarında kavuşuyorlar ve her türlü renge de bürünebiliyorlar. Yani ufak bukalemunun hangi rengi alacağı biraz sürpriz!

Bukalemunların renk değişimi, çok işlevli bir özellik. Hem kamufle olmalarını, hem vücutlarının ısı dengesini ayarlamalarını, hem de iletişim kurmalarını sağlıyor. Renk değiştirerek ancak diğer bukalemunların anlayacağı mesajlar yolluyorlar. Bu mesajlar genellikle heyecan ve stres belirtiyor. Yine de insanlar için bir genelleme yapacak olursak: kahverengi ve siyah strese, daha parlak renkler ise mutluluğa işaret ediyor.

Bu sürüngen dostlarımızın dilleri, vücutlarının 1.5 katı uzun. Avlarını bu uzun mu uzun dilleriyle yakalıyorlar. Etçil hayvanlar ama arada bir ot ve meyvelerle de besleniyorlar.

EVCİL BUKALEMUN BAKIMI NASIL OLMALI?

Bukalemunlar ağaçlarda yaşayan canlılar. Bundan dolayı evcil bukalemun bakımı biraz zor bir mesele. Üstüne tırmanacakları ve yalnız başına kalabilecekleri ufak ağaçlara ihtiyaçları var. Ufak dediğimize bakma, enlemesine geniş bir alan onlar için olmazsa olmaz. 90-90-120’lik cam bir “fanus” muhtemelen yeterli olur. Her yer yeşillik ve yapraklarla dolu olmalı. Tabi bu bitkilerin zehirli olmamasına dikkat etmelisin çünkü sürüngen dostumuz arada bu bitkileri yiyebilir. Çakıl taşı veya kum gibi ufak parçalı dekorlardan da kaçınmak gerekiyor, unutmayalım.

Tıpkı kaplumbağalar gibi bu sürüngen dostumuz da kendilerine güneşlenecek bir alan ister. Ancak türden türe göre sıcaklıkla kurdukları ilişki ve bu alana duydukları ihtiyaç değişir. O yüzden en iyisi, sürüngen dostunun türünü iyi saptamak ve türünün ihtiyaçlarına göre hareket etmek.

evcil bukalemun

Bir de ışık meselesi var. Yine kaplumbağalar gibi evcil bukalemunlar için de UVA ve UVB ışıkları çok önemli. Bununla paralel olarak, evcil bukalemunun yaşam alanını sürekli güneş ışığı alan bir yere yerleştirsen bir bukalemun sahiplenmek adına senin için de iyi olur.

EVCİL BUKALEMUN NE YER?

Bukalemunlar türlü türlü böceklerle beslenir. Çekirge, solucan, güve, hamam böceği ve daha nicesi… Bu besinleri canlı olarak tüketmesi sürüngen dostumuz için daha iyi. Çünkü bukalemunların avcı içgüdüleri var ve bu güdülerini tatmin etmeleri gerekiyor. Bu yüzden evcil bukalemunlar için bu böcekleri sürekli evinde bulundurursan iyi. Bukalemun bakımı biraz çetrefilli demiştik, değil mi?

Sularını ise yaprakların üzerinden damlalar halinde tüketmeyi seviyorlar. Bundan dolayı sürüngen dostunun yaşam alanına bir fıskiye düzeneği kurman gerekiyor. Hani şu manavlarda ve marketlerde olan türlerden, yukarıdan düzenli aralıklarla su fışkırtanlardan. Bukalemunun bu sistemin yapraklara serpiştirdiği suyu içerek su ihtiyacını giderebilir!

BUKALEMUNLARDA SAĞLIK SORUNLARI

Bukalemunlarda kalsiyum ve A vitamini eksikliği sık görülür. Buna ek olarak ağız hastalıkları da sık sık kemirgen dostumuzun başına bela açar. Bir yandan da metabolik kemik hastalıkları da bukalemunlara sorun yaratır. Böylesi durumlarda sürüngenler üzerine uzmanlaşmış bir veteriner hekim kontrolü zorunluluk haline gelir. Bu veteriner hekimleri bulmak pek kolay olmasa da, bukalemun dostumuzun sağlığı için elden başka bir şey gelmiyor.

Böylelikle evcil bukalemun bakımına dair birçok soruyu da yanıtlamış olduk. Bu güzellik abidesi sürüngen dostlarımızı sahiplenmeden önce tüm bu noktalara dikkat etmek önemli. Peki bir başka egzotik evcil hayvana, evcil kurbağa bakımına dair neler biliyorsun? Onlarla ilgili yazımıza da buradan ulaşabilirsin!

Paylaşan heymypet