Balıklar Uyur mu?

Eminiz ki hepiniz “Balıklar uyur mu?” diye merak ediyorsunuzdur. Madem öyle, bize de bu konuyu derinlemesine irdelemek düşüyor. Haydi, birlikte öğreniyoruz!

 

 

Balık sahiplerinin ortak sorusu şu: “Balıklar uyur mu?” Basit cevap: evet. Ancak balıkta uyumak beklediğin gibi görünmüyor. Balıklar, diğer omurgalıların çoğu gibi, normal vücut fonksiyonlarının bir parçası olarak uykuya ihtiyaç duyarlar. Ancak bir yatağa, yatak örtüsüne ve hatta göz kapaklarına bile ihtiyaçları olmaz. İşte balıkların nasıl uyuduğu ve balığının ne zaman uyuduğunu nasıl anlayacağın…

Balıklar Uyuyor mu?

Evet balıklar uyur. Balığının hala uyanık durduğu temel dış görünüşe rağmen, balığın uykusu alt beyin fonksiyonuna eşdeğer. Zebra balığı üzerinde yapılan çalışmalarda gösterildiği gibi; uyku, insanlara ve diğer memelilere çok benzer şekilde düzenlenir. Çalışmalar ayrıca zebra balığı türlerinin diğer yüksek omurgalılardaki diğer uyku durumlarına benzer en az iki uyku döngüsü sergileyebildiğini gösteriyor. Her ne kadar her tür incelenmemiş ve sınırlı sayıda veri toplanmış olsa da, çoğu balık türünün benzer uyku süreçlerine sahip olduğu varsayılır.

Balıklar Nasıl Uyur?

Karasal omurgalıların aksine, sulu ortamda balıkların tek bir yerde dinlenmesi mümkün değil. Yüzdürme kuvvetine ve yerel akıntılara bağlı olarak yüzmeyi bırakıp yerel farkındalığını kapatan her balık, güvenlikten uzaklaşarak kolay bir atıştırmalık haline gelme riskiyle karşı karşıya olur. Tetik balığı gibi bazı türler, kendilerini yerlerine kilitleyen özel yüzgeç adaptasyonlarını kullanarak kendilerini bir yarığa sabitler.

Balıklardaki uyku durumu “düşük güç modu” olarak düşünülmeli. Balıklar hala nefes almayı ve küçük dış hareketleri sürdürür. Balıkların nefes alma stratejileri koç ve pompa havalandırması olarak ikiye ayrılır. Genellikle birçok açık okyanus köpekbalığı ve büyük balık türü olan koç vantilatörleri, solungaçlarına su pompalamak için yüzmek zorunda olur. Bu türlerde uyku ileri hareket gerektirir. Aksi takdirde nefes alamayacaklar ve muhtemelen okyanusun dibine batacaklar. Çoğu resif ve yaygın akvaryum balığı türü gibi pompalı veya bukkal vantilatörler nefes almak için ağızlarını açıp kapatırlar. Bu, ağızlarını açıp kapatmaya devam etmeleri koşuluyla tek bir yerde dinlenebilecekleri anlamına gelir.

Balığın Uyuduğunu Nasıl Anlarsın?

Hepsi uyumak için yatağa girmedikleri için balığının ne zaman uyuduğunu bilmek ve yeterli gece vakti sağlamak balığının genel sağlığı açısından çok önemli. Araştırmalar aslında balıkların da diğer omurgalı hayvanlarda olduğu gibi uyku yoksunluğu belirtileri gösterebileceğini gösteriyor. Balıklarının sağlıklı bir şekilde uyuyabilmesi için akvaryumuna gündüzleri aydınlık ve karanlık bir dönem sağlamak çok önemli. Balığına en az 8 saat karanlık sağlamak için ortam aydınlatmasını, zaman ayarlı akvaryum ışığını kullanarak veya ışıklarını manuel olarak açıp kapatabilirsin. Akvaryumundaki türlere bağlı olarak karanlık dönemler farklılık gösterir.

Balıkların göz kapakları olmaz. Dolayısıyla kapalı gözlerle uyuduklarını anlaman mümkün değil. Karada yaşayan hayvanlarda göz kapakları, korneaların yağlanmasını sağlamaktan sorumlu olur. Gözler sürekli nemliyken su altında bu yağlanma sorunu olmaz. Yani balığının gözleri açık olduğu için balığın uyanık olmama ihtimali var. Yüzüyor ve nefes alıyor dururlar ama etraflarındaki pek çok şeyin farkında olmazlar.

Akvaryum Konumu

Uyuyan balıklar genellikle dipte havada süzülür veya tankın veya havuzun dibinde dinlenir. Balığın uykudaysa ve aniden ürküyorsa, tehlikeden hızla uzaklaşmaya çalışırken genellikle akvaryumun yan tarafına veya bir dekor eşyasına çarparak yaralanabilir. Av hayvanları olan balıkların çoğu, şaşırdıklarında çok hızlı bir uçuş veya dövüş tepkisi verir.

Gürültü ve Aydınlatma

Karanlık dönemlerde kapı çarpması veya yüksek ses gibi ani titreşimlerden kaçın ve akvaryuma herhangi bir şey sokma. Balıkların uyurken, kedi gibi evcil hayvanların yanlarına girmesine izin verme. Çevreleri rahatsız edilirse sadece korkmakla kalmayacak, aynı zamanda potansiyel yırtıcılar için çok kolay hedefler olacaklar.

Karanlıktan gündüze geçerken akvaryum aydınlatmasının yavaş yavaş açılması en iyisi. Bunu, gerçek akvaryum ışığını açmadan önce akvaryumdan uzaktaki loş bir oda ışığını bir süre açarak yapman mümkün. LED aydınlatmalı daha yeni akvaryum davlumbazları, doğal gündüz/gece döngülerini simüle ederek şafak vakti kademeli olarak aydınlanacak ve akşam karanlığında kademeli olarak kararacak şekilde bile programlanır. Bu, sabah akvaryum ışığını aniden açıp gece tekrar kapatmaktan daha iyi bir yöntem.

Paylaşan heymypet