Kedini Çiğ Beslenme Yöntemiyle Beslemeli misin?

Bazı ebeveynler kedileri için daha sağlıklı olduğunu düşündüğü için çiğ beslenme yöntemini kullanır. Peki, kedini çiğ beslenme yöntemiyle beslemek doğru mu?

 

 

Çiğ gıda diyetleri kediler için iyi mi? Kedini çiğ beslenme yöntemiyle beslemeli misin? Çiğ beslenme, normal kuru veya konserve yiyecekler yerine pişmemiş hayvansal ürünleri gerektirir. Bazı sahipler kedilerini evde hazırlanmış mamalarla beslemeyi tercih ederler, böylece kedilerinin mamasının içinde ne olduğunu tam olarak bilirler. Evde hazırlanan bu diyetler pişmiş veya çiğ olabilir. Birçok sahip, bir kedinin vahşi doğada doğal beslenmesini taklit eden çiğ bir beslenmeyi tercih eder.

Kediler için Çiğ Beslenme Nedir?

Kediler için çiğ beslenme, onları pişmemiş hayvansal ürünlerle beslemeyi içerir. Buna kas eti, organ eti ve kemikler dahil olan bir yöntem. Bu tür gıdalara bazen “kemikler ve çiğ gıda” veya “biyolojik olarak uygun çiğ gıda” anlamına gelen “BARF” diyeti adı verilir.

Kediler için ideal çiğ beslenme, özenle tasarlanmış bir tarife göre hazırlanır. Birçok kedi sahibi bu diyetleri evde kendileri hazırlamayı tercih eder. Kedini çiğ bir diyetle beslemeyi seçersen, bunun bir veteriner beslenme uzmanı tarafından tam ve dengeli olarak belirlenmiş olması gerekir. Dengesiz beslenen kediler çeşitli sağlık sorunları açısından risk altında olur.

Çiğ Gıda Diyetleri Güvenli mi?

Kedine çiğ gıda vermenin bazı riskleri beraberinde getirdiğini bilmek önemli. Çiğ gıdalar, yaşamı tehdit eden ciddi enfeksiyonlara yol açabilen Salmonella ve E. Coli gibi patojenler içerir. Yiyecekleri pişirmek bu patojenlerin çoğunu ortadan kaldırır. Bu nedenle biz insanlar yemeğimizi pişirme eğiliminde oluruz.

Kediler genellikle çiğ gıdaları insanlardan daha iyi sindirir. Çünkü sindirim sistemleri daha kısa ve daha asidik yapıda. Birçok patojen herhangi bir soruna yol açmadan kediden kolayca çıkar. Kedilerin çoğu çiğ gıdayı tolere eder. Ancak sağlık sorunları olanların (bağışıklık sistemi kaynaklı hastalıklar gibi) pişmiş mamaya ihtiyacı olur.

Belki de çiğ etin beslenmesi ve işlenmesindeki en büyük risk çapraz kontaminasyondan kaynaklanmaktadır. Kedinizi çiğ gıda diyetiyle beslemek sizi ve evinizdeki diğer insanları tehlikeli patojenlere maruz bırakabilir.3 Patojenler hazırlama yüzeylerinde, mama kaplarında, kedi dışkısında ve hatta kedinizin üzerinde (özellikle yüz çevresinde) kalabilir.

Bağışıklık sistemi zayıf bireylerin bulunduğu evlerde yaşayan kedilere çiğ diyetler verilmemeli. Küçük çocukların ve/veya yaşlıların bulunduğu evlerde de bunlardan kaçınılmalı.

Tüm riskleri ortadan kaldırmak imkansız olsa da, kedini çiğ gıdayla beslerken daha güvenli olmanın bazı yolları var:

  • Yiyecekleri evin kapalı bir alanında hazırla; işin bittiği zaman iyice temizle ve sterilize et.
  • Çiğ et tutarken eldiven kullan.
  • Mümkün olduğuca dondurulmuş gıdaları kullan.
  • Et malzemelerini güvenilir bir kaynaktan al.
  • Kedini temizlemesi kolay bir alanda besle (yakınlarda halı veya döşeme olmasın)
  • Mama kaplarını beslemeden hemen sonra sterilize et. (fırçalayın, ardından 1:32 oranında çamaşır suyu/su solüsyonu kullan. Ardından kaseleri durula ve kurula.)

Çiğ gıda diyetleri söz konusu olduğu zaman kemikler bir başka güvenlik sorunu. Bazı küçük bütün kemikler veya kemik parçaları mide-bağırsak tıkanıklıkları, ağız yaralanmaları ve hava yolu tıkanıklıkları gibi komplikasyonlara neden olur. Kedinin çiğ gıda diyetine hayvan kemikleri dahil ediliyorsa bunların iyice öğütülmesi gerekir.

Tam ve Dengeli Çiğ Beslenme

Çiğ gıda diyeti uygulayan ebeveynlerin yaptığı en büyük hatalardan biri, diyetin tam ve dengeli olduğundan emin olmamak. Bazı insanlar, aslında kalori, yağ ve protein içeriğine dikkat etmeden “tüm et ve kemikleri” veya çok çeşitli etleri beslerler. Kedinin sadece “istediğiniz kadar et” besleyerek sağlığı için ihtiyaç duyduğu her şeyi aldığını varsayma. Eksik bir beslenme zamanla kedin için ciddi sağlık sorunlarına yol açar.

Yabani kediler ve başıboş hayvanlar bununla geçinebildiği için rastgele çiğ etin sağlıklı olduğunu düşünüyor olman mümkün. Ancak vahşi hayvanların evcilleştirilmiş evcil hayvanlara göre daha kısa yaşam beklentisine sahip olduğunu unutmamak önemli. Bunun bir kısmı beslenmeden kaynaklanıyor. Bu nedenle veteriner onaylı, eksiksiz ve dengeli bir tarifi takip etmek önemli.

Kedinin çiğ beslenmesini geliştirirken, onun için tam ve dengeli beslenme sağlayan tarifler konusunda veterinerine danış. Pek çok veterinerin, içerdiği riskler nedeniyle çiğ diyetleri tavsiye etmeyeceğini bil. Bu konuda yardımcı olacak pek çok uzman veteriner var. Hatta deneyimli hayvan beslenme uzmanları da son zamanlarda eğitim veriyor. Bir araştırsan iyi olur!

Paylaşan heymypet