4 Ekim Hayvanları Koruma Günü Kutlu Olsun!

Önceki yazılarımızda ne demiştik? Doğayı ve tüm canlıları gözeten bir ülke olabilmemiz; toplumun bütün kesimlerine duyarlı olmamıza bağlı. Bu sebep ile 4 Ekim’i atlamamak, bu özel günde can dostlarımıza karşı olan sorumluluklarımızı yerine getirmek konusunda kendimizi ve ülkemizi sorgulamalıyız.

4 ekim hayvanları koruma günü

HAYVANLARI KORUMA GÜNÜ!

4 Ekim Hayvanları Koruma Günü ‘nde bu günün tarihinden bahsetmek üzere geçmişe küçük bir yolculuk yapıyoruz:

Hayvan hakları toplumsal duyarlılığı arttırmamız gereken önemli bir sorundur. Bu konuda ilk adım geçmişte İngiltere’den geldi. 1822 yılında İngiltere’de toplanan hayvan sevenler, Hayvanları Koruma Birliği’ni kurdular. 1924 yılında ise hayvanları korumak, insanların hayvanlara iyi davranmalarını, daha iyi koşullarda beslenme ve korunmalarını sağlamak amacıyla Himaye-i Hayvanat Cemiyeti adıyla ilk dernek kuruldu. Derneğin şimdiki adı ise Türkiye Hayvanları Koruma Derneği.  

Ardından, dünyadaki aynı amaçlı dernekler birleşerek Hollanda’nın başkenti Lahey’de Dünya Hayvanları Koruma Federasyonu’nu oluşturdular.  1931 yılında Floransa’da toplanan bu kuruluş dünya üzerinde yok olma tehdidi altında bulunan hayvan türlerine dikkat çekmek üzere 4 Ekim’i Hayvanları Koruma Günü ilan etti. Bu günün amacı; evrende insanlardan başka canlılar olduğunu anlamak, onların yaşam alanlarına müdahale etmemek, yaşama hakkına saygı duymaktır. Evde beslenen hayvanlara merhametli davranmak, koruyup kollamak, iyi koşullarda beslenmeleri, duyarlı davranılması konusunda farkındalık yaratmaktır.

HİSSEDEBİLEN VARLIKLAR

Yukarıda görüldüğü gibi İngiltere bu konuda açık ara önde gidiyor. İngiltere’de hayvanlar “hissedebilen varlıklar” olarak kabul ediliyor. Hayvanlara eziyet, işkence, hayvan dövüşleri gibi durumlarda yaklaşık 20,000 pounda kadar para cezası ve 6 ay hapis cezası verilebiliyor. Hayvan satışı sadece sınırlı sayıdaki petshoplarda yapılabiliyor. Petshop açmak bizim ülkemizdeki kadar kolay değil. Kurallara bağlı ve sıkı denetim altında.

Fakat, Türkiye’de de son dönemde olumlu gelişmeler olmadı değil. Örneğin “HAYDİ” uygulaması epey rağbet görüyor ve son derece pratik. Cep telefonlarınıza HAYDİ ismiyle indirebildiğiniz uygulama, İç İşleri Bakanlığı’nın projesi. Hayvanlara ilişkin eziyet, kötü davranış vs. gördüğünüzde buradan hemen ihbar edebiliyorsunuz. En kısa sürede belirtilen konuma Çevre, Doğa ve Hayvanları Koruma ekibi sevk ediliyor. 

Açıkçası, İngilterenin yasalarına bakıp kıskanmamak elimde değil. Çünkü benim ülkemde hayvana eziyet ve işkence hala bir ceza kanunu maddesi değil. Benim ülkemde hayvana eziyet eden, hâkim karşısına bile çıkmadan çoğunlukla para cezası ödeyip kurtulabiliyor. Umarız ki bir gün bizim ülkemizde de hayvana eziyet kanunlaşır. Kanunlaşana kadar da mücadeleye devam edeceğiz. 

4 Ekim Hayvanları Koruma gününüzü en içten sevgilerle kutluyor, can dostlarımızın hepsini kucaklıyorum. Keyifli Haftalar.