Bu seferki müzik ve hayvanlar yazıma konuk olan dostlarımız: kediler, kuşlar ve balıklar! Bir önceki yazımda köpekleri ele almıştım, ona buradan ulaşabilirsin.
MÜZİK VE HAYVANLAR: KEDİLER “KEDİ MÜZİĞİ”NDEN HOŞLANIYOR
Köpeklerin aksine, insan müziğinin kedilere pek etki etmez. Ama merak etmeyin, bu kediler müzikten hoşlanmıyor anlamına gelmiyor. Çünkü özellikle kediler için tasarlanmış müzikler var!
Wisconsin-Madison Üniversitesi’ndeki araştırmacılar 2015 yılında konuyla ilgili bir araştırma yaptı. Bu araştırmanın sonuçlarına göre kediler kendileri için özel bestelenen müziğe yanıt veriyor! Bu “kedi” türünde bestelenen müziğin kendine has bir temposu ve ses aralığı var. Aynı zamanda müzik, mırıldanma ve emme sesleri içeriyor. Yani tutup besteleyim desem, elimde kalacak…
Kedi şarkıları çaldığında patili dostlarımız ilginç tepkiler gösteriyor. Mesela mırıldanıyor, hoparlöre sürtünüyor veya müziğe yöneliyorlar. Bir yandan şöyle ilginç bir bulgu da var: yaşlı ve genç kediler, şarkılara orta yaşlı kedilere göre daha olumlu tepki veriyor. Benim iki kedim var, birisi orta yaşlı diğeri ise oldukça genç. Bu yazıyı bitirir bitirmez onlara kedi müziği açıp tepkilerini ölçeceğim!
MÜZİK VE HAYVANLAR: KUŞLAR MÜZİĞE TIPKI İNSANLAR GİBİ YAKLAŞIYOR
Kuşların güzel seslerine hepimiz hayranız, öyle değil mi? Emory Üniversitesi’nin yürüttüğü bir araştırma, kuşların bizim gibi müzik yapmakla uğraşıp uğraşmadığını merak etti. Çalışma, erkek ve dişi serçelerin kuş ötüşlerini dinlerken beyinlerini inceledi.
Sonuçlar, dişi serçenin beyninde erkek ötüşlerini duyduktan sonra yandığını gösterdi. Bu, insanlarda da gözlemlenen bir durum. Ek olarak, erkek kuşlar sevmedikleri şarkıları dinlediklerinde tıpkı insanlar gibi davranıyor! Yani şarkıya yönelik hoşnutsuzluk sergiliyorlar. Benim şarkılarımı dinlesinler bir de, görelim. Kedilerim çok memnun, acaba kuşlar da keyif alacak mı? Müzik ve hayvanlar arasındaki ilişki gerçekten çok ilgi çekici.
MÜZİK VE HAYVANLAR: BALIKLAR FARKLI BESTECİLERİ ALGILAYABİLİYOR
Keio üniversitesi araştırmacıları, akvaryum balıklarının eğitimden geçtikten sonra besteciler arasındaki farkları tespit edebileceğini kanıtladı. Gerçekten inanılmaz! Deney yöntemi ise oldukça ilginç. Ekip iki farklı bestecinin eserlerini balıklara dinletiyor. Bunlar arasından kendi seçtikleri bir tanesi çalarken, balıkları yemlerini kemirmek için eğittiler. Bu eğitimden sonra balıklar o önceden belirlenen besteciyi her duyduklarında yemeğe kavuştular.
Balıklar, eğitime harika yanıt vermiş! Araştırmacılar belirledikleri besteciden farklı bir bestecinin şarkısını çalarken Japon balıkları topu kemirmedi! Acaba hangi besteciyi seçtiler. Umarım Schoenberg değildir, garibim balıklar…
Böylelikle müzik ve hayvanlar serimi tamamlıyorum. Umarım sizin için eğiti ve eğlenceli bir yazı serisi olmuştur. Yazılarımı takip etmeye devam edin, yenileri yolda!