Köpek Havlamaları ve Çıkardığı Sesler: Üzüntü ve Sıkıntı Havlaması

Köpek havlamaları ve çıkardıkları diğer sesler bizimle bir nevi “konuşma” araçlarıdır. Bu sesler: havlama, hırlama, uluma ve inlemedir. Bu yazının amacı köpeğimizin bize havlayarak ne demek istediğini anlayabilmektedir. Unutmayalım ki ancak mesajı doğru anlarsak doğru çözümü bulabiliriz!

Her havlama aynı anlama gelmez! Biz konuşurken ses tonumuz nasıl önemliyse onların da havlama tonu, sıklığı, süresi ve şekli bizlere ne anlatmak istedikleri hakkında ipuçları verir. Havlama tehlike sezisi, sıkıntı, korku, talep ve üzüntü gibi değişik sebeplerden kaynaklanabilir.

köpek havlamaları

KÖPEKLERİN SESLERİ VE HAVLAMA

Resimde üç köpek görüyorsunuz. Siyah olan Zeytin, sarı olan Sarı, beyaz olan da Buffy. Üçü de sahiplenilmiş ve belirli travmalara maruz kalmış “kanka” köpekler. Zeytin evde hiç havlamazdı. Fakat ben evde onu yalnız bırakıp işe gittiğimde işler değişirdi. Alanına müdahale olmamasına rağmen komşulardan “bugün bayağı havladı” şeklinde şikayetler alırdım. Sarı, oyun oynamak istediği köpek ona ilgi göstermediğinde inanılmaz cırtlak bir sesle havlardı. Bu yüzden Cihangir Pati Park sakinleri resmen bezdi. Buffy ise scooter gibi araçlar gördüğünde havlar sonra hırlardı. Görüleceği gibi bu üç havlamanın şekli, tarzı, süresi ve sıklığı benzemediği gibi bize vermek istediği mesaj da farklıdır.

ÜZÜNTÜ HAVLAMASI

Köpek havlamaları arasından bu havlama şekli genelde süreklilik taşıyan ve tonu gittikçe artan bir havlamadır. Genelde aralarında uluma da görülebilir. Havlama ara sıra bilinçli olarak kesilir ve köpek cevap gelip gelmediğini yoklar. Cevap gelmez ise siz eve gelene kadar havlama ve uluma devam edebilir. Köpeklerin sesleri aracılığıyla kurduğu iletişime en net örneklerden biridir. Dostlarımız bize bu havlama ile genelde üzüntü, ayrılık anksiyetesi veya yalnızlık korkusunu ifade eder. Burada köpeğiniz tek başına kalmaktan rahatsızlık duyduğunu ifade etmek istemektedir.  Bu siz yokken evden kaçma çabası, mobilya ve eve aşırı şekilde zarar verme, kendisine zarar verme eğilimi, siz evde yokken yemek yememe, su içmeme, evde bir öne bir arkaya gitme gibi bazı davranışlarla da desteklenebilir.

SIKINTI HAVLAMASI

Bu havlamayı üzüntü havlaması ile karıştırmak mümkündür o sebeple dikkat etmek gerekir. Köpeklerin sesleri arasındaki farklar az olsa bile zamanla daha anlaşılır hale gelir. Bu havlama süreklilik arz eder, tekrarlanır ama üzüntü havlamasına göre daha monotondur. Sıkıntısını gidermek için köpeğiniz mobilyaları kemirebilir ve zaman geçirmek adına bazı şeyleri parçalayabilir. Bu tip durumlarda köpeğinizin vakit geçirebileceği interaktif oyuncaklar ve köpeğinizin günlük fiziksel aktivitesini arttırmak en kolay seçeneklerdir.

Zeytin’inki bir sıkılma havlamasıydı. Sabah aktivitesini çoğaltarak ve her sabah Akaretler’den Maçka Parkı’na yürüyerek enerjisini sarfettik. Aynı zamanda eve onun ilgisini çekebilecek (köpeğinizin sevdiği oyuncak tipini keşfetmek önemlidir) yumuşak düdüklü bir oyuncak koydum. Böylece sorun kolayca çözüldü.

Şimdilik sizin için iki havla biçimini ele aldım. Yazılarımın devamında diğer havlama türlerine de değineceğim.