Evcil Tavşanlar Ne İle Beslenir?

Evine dünyalar tatlısı bir tavşan aldıysan onun bakımı ile ilgili bilgi sahibi olman gerek. Bakımı için bilmen gerekenlerin en başında beslenmesi geliyor tabii. Biz de seni ve diğer okurlarımızı aydınlatmak adına ‘Evcil tavşanlar ne ile beslenir?’ konusunu ele aldık. Keyifli okumalar!

evcil tavşanlar

 

 

Evcil tavşanlar ne ile beslenir? Bu sorunun cevabı tavşanın ne yemek istediği değil, senin onu ne ile beslediğinle cevaplanacak. Çünkü sevimli tavşanlar önlerine ne verirsen yiyecek şekilde davranır. Onun sindirim sistemi oldukça hassas olduğu için, ne tüketmesi gerektiğini bilmek sana kalıyor. Tabii bilmek yetmez, ona gereken bakımı en iyi şekilde yapman gerek.

Tavşanların Nasıl Beslenmesi Doğru?

Lif, tavşanlarda sindirim sisteminin normal işlevi için hayati önem taşır. Evcil tavşanları için diyetin büyük bölümünü taze ot ve sebzeler oluşturmak zorunda. Ağırlıklı olarak peletlerden oluşan bir diyetle beslemek, obeziteye neden olur. Bu da evcil tavşanın için sindirim sorunları olasılığını artırır.

Peletlerde bir miktar lif olmasına rağmen, ince öğütülür ve ot samanlarında bulunan lif kadar bağırsak fonksiyonunu uyardığı görülmez. Bununla birlikte, tavşanın seçici bir yiyiciyse, bazı peletlerin eklenmesi diyete biraz denge katar.

Saman, sebze ve pelet dışındaki her şey bir ödül olarak kabul edilir. Ancak, kesinlikle ölçülü olarak beslenmesi gerekir. Özellikle aşırı kilolu tavşanlarda pelet sayısı kısıtlanmalı. Fakat, peletlerdeki herhangi bir azalma, çeşitli taze sebzeler ve sınırsız saman erişimi ile yapılması gereken bir aşama.

Tavşanları Samanla Beslemek

Saman (özellikle timothy veya yulaf samanı gibi ot samanları) tavşanın için her zaman mevcut olması gereken besinler. Bazı tavşanlar ilk başta fazla saman yemeyi sevmez. Ancak günde birkaç kez taze saman ekleyerek ve sunduğun pelet sayısını azaltarak, tavşanının acıkmasını sağlayıp samanı ödül şekline getirmen mümkün.

evcil tavşanlar

Tavşanlar için Sebzeler

Sebzelerin, tavşanının diyetinin büyük bir bölümünü oluşturması gerekir. Dengeli beslenmeyi sağlamak için çeşitli günlük olarak beslenmeli. Beslenmesi önerilen sebzeler arasında; havuç, havuç sapı, maydanoz, brokoli, kara lahana, şalgam yaprağı, hindiba, marul, lahana ve ıspanak bulunur. Bununla birlikte, lahana ve ıspanak, mesane taşı oluşumuna yol açabilen oksalat bakımından yüksek sebzeler. Bu nedenle beslenmeleri sınırlandırılması gerekir. Iceberg marul neredeyse hiç besin değerine sahip değil. Ayrıca tavşanının ishal olmasına neden olur. Bu nedenle iceberg marul vermesen çok daha iyi.

Sebzelerin, 12 haftalık veya daha büyük tavşanlara küçük miktarlarda ve birer birer verilmesi gerekir. Daha fazla sebze eklendikçe, sağlanan pelet miktarını azalt ve ishal olup olmamasına dikkat et. Eğer tavşanın ishal olursa, en son eklenen sebzeyi vermeyi bırak. Tabii, sebzeleri verdiğin sıraya göre kontrol altında tutman da şart. Böylelikle ona rahatsızlık veren sebzeyi daha kolay bulursun.

Tavşanları Peletlerle Besleme

Peletler, temel olarak evcil tavşanlar için tasarlanan yemekler. Bu sebeple de kalori oranları oldukça yüksek. Sonuç olarak, sınırsız peletle beslenen ev tavşanları, obezite ve buna bağlı sağlık sorunlarının yanı sıra diğer besinlerin fazlalığına neden olur. Besinler açısından zengin ve dengeli oldukları için peletlerin tavşan beslenmesinde yeri var. Ancak uzmanlar, beslenen pelet sayısını kısıtlamayı ve bunun yerine daha fazla taze sebze ve otla beslemeyi öneriyor.

Tavşanlar için Ödüller

Gelelim minik kemirgenimizi nasıl mutlu edeceğimiz konusuna. 6 kiloluk olgun yetişkin tavşanların (1 ila 5 yaş arası) ödül olarak günde 2 yemek kaşığı taze meyve ile beslenmesini öneriliyor. Evcil hayvan dükkanlarında satılan ödül mamaları genellikle gereksiz ve bazı durumlarda sindirimde sorunlara neden olur. Problem yaratmasının sebebi, karbonhidrat veya şeker içeriği bakımından yüksek olması. Ayrıca, yiyecek ikramlarına bir alternatif olarak, elma iyi bir fikir. 

Paylaşan heymypet