Kedilerin Miyavlamamasının Nedenleri Nelerdir?

Şüphesiz ki, kedilerin miyavlama sesleri dünyanın en tatlı seslerinden biri. Ayrıca her bir miyavlama da kedimizle iletişim kurmamızı sağlıyor. Bazı kediler ise neredeyse hiç miyavlamaz. Peki, kedilerin miyavlamamasının sebepleri neler olabilir? 

kedilerin miyavlamamasının

 

 

Çoğu kedi sahibi, kedilerinin mırıldanma sesinden hoşlanır. Kedilerin miyavlamamasının pek çok nedeni olması mümkün. Ancak belki de kedin huy olarak konuşmaktan pek de hoşlanmıyordur? Yine de önlem almak için bunu gerçekten bir sorun gibi düşünüp gerekli tetkikleri yapmanı öneriyoruz. Gelelim bu konunun detaylarına…

Kedinin Miyavlamaması Doğal Mı?

Normalde sesli bir kedi aniden uzun süre sessiz kalırsa, endişelenmen normal. Özellikle evcil hayvanın uyuşuk veya depresif görünüyorsa, veteriner ziyareti iyi bir fikir. Evcil kedin her zaman sessiz ama mutlu ve sağlıklı mı görünüyor? Böyle bir durumda endişelenmene gerek yok. Kedinin huyu böyle. Bazı kediler gevezelikten hoşlanmaz.

Kediler de tıpkı insanlar gibi bireyler ve çok konuşanlar kadar sessiz türleri de var. Kedi seslendirmesi ayrıca cinse özgü olma eğiliminde olur. Siyam kedileri, miyavlamalarında herkesin bildiği gibi gürültülü ve sert olur. Birman ise doğası gereği sessiz bir kedi türü. Gürültülü bir cins aniden sessizleştiği zaman, endişe kaynağı olma olasılığı daha yüksek olur.

Dişi kedi ve yavruları dışında, kediler genellikle birbirleriyle pek ses çıkarmazlar. Pek çok bilim insanı aslında miyavlamanın, kedilerin istediğinizi elde etmek için benimsediği manipülatif bir davranış olduğuna inanıyor. İnsanlara yönelik miyavlama, evcilleştirmenin bir özelliği ve kedilerin sahipleriyle iletişim kurmasının bir yolu. Yetişkin kediler birbirlerine miyavlamadıkları için, yavru kedinin yaşlandıkça yavaş yavaş sessizleşmesi alışılmadık bir durum değil. Bu endişelenmen gereken bir şey değil.

kedilerin miyavlamamasının

Kedinin Ses Çıkarmamasının Daha Ciddi Nedenleri

Kedilerin miyavlamamasının çoğu basitçe “kişilik” sorunları olsa da, bazen daha ciddi bir fiziksel sorunun kedinin sessizliğine neden olabileceği durumlar var. Başka bir nedenden şüpheleniyorsan en kısa zamanda veterinerine danışman en iyisi.

1. Üst Solunum Yolu Enfeksiyonu

İnsanlarda olduğu gibi, bir üst solunum yolu enfeksiyonu (URI) kedilerde ses kısıklığına ve larenjite neden olur. Ayrıca kedin; öksürme, hapşırma, göz çevresindeki mukoza zarının şişmesi, uyuşukluk veya burun akıntısı gibi belirtiler gösteriyorsa, miyavlama olmaması bir solunum yolu enfeksiyonu belirtisi olabilir. Veterineri antibiyotiklerle veya diğer ilaçlarla tedavi edecektir. 

2. Hipertiroidizm

Yaşlı kedilerde aşırı aktif tiroid bezleri kilo kaybının yanı sıra ses kısıklığına da neden olur. Bundan şüpheleniyorsan, veterinerinden kan testi yapmasını iste.

Hipertiroidizm de seslendirmede önemli bir artışa neden olur. Bu nedenle, daha yaşlı, genellikle sessiz olan kedin aniden çok daha fazla konuşmaya başlarsa, tiroid kontrolü şart.

3. Gırtlak Felci

Nadiren de olsa gırtlaktaki (ses kutusu) sinir hasarı ses değişikliklerine neden olur. Ayrıca bir kedinin nefes almasını da engeller. Bu hasar; öksürüğe, kilo kaybına ve yemek yemede zorlanmaya neden olur. Gırtlak felci, acil tıbbi müdahale gerektiren ciddi bir durum.

4. Tümörler veya Polipler

Kedinin gırtlağında ve ses tellerinde çeşitli türlerde büyümeler, onun ses çıkarmamasına neden olması mümkün. Bunlar tamamen iyi huylu poliplerden çok ciddi kanserli oluşumlara kadar değişir. Kedinde ses kısıklığının yanı sıra sesinde; değişiklik, hapşırma, öksürme ve gürültülü veya zor nefes alma varsa, muayene ve tedavi için veterinerinize götür. Veteriner, tümörleri kontrol etmek için biyopsi örneği alacaktır.

Çoğu durumda, bir kedinin sessizliği sadece bir seçim veya doğasının bir ifadesi. Yani endişelenecek bir şey değil. Sessizliğine başka belirtiler eşlik ettiği zaman, daima profesyonel bir görüş al.

Paylaşan heymypet