Amerika’da Evcil Hayvanları Vefat Edenlere Yardım Hattı

Evcil dostlarımız hayatımızın en önemli parçalarından biri haline geliyor bir müddet sonra. Onlara öylesine bağlanıyoruz ki, bir anda hayatlarımızdan çıktıklarına sudan çıkmış balığa dönüyoruz. Amerika’da bu duruma karşı herkesin örnek alması gereken güzel bir çözüm geliştirilmiş. Dileriz ki her ülke bu konuya hak ettiği hassasiyeti göstersin.

Amerika'da evcil hayvanları vefat edenler

Evcil hayvanını kaybetmek tarifsiz bir acı, ancak yaşayan bilir. Sonuçta en yakın dostun, evladın, kardeşin… Biraz empati yaparsak bu insanların hayatımızdan çıkması kadar büyük bir yıkım evcil hayvan vefatı. Üstelik bazen hissettiğin mutsuzluğu ve hüznü rahatlıkla herkese anlatamazsın. Ya insanlar acının boyutlarını kavrayamaz, ya da basitçe bu kadar hassas bir konuyu paylaşmaktan çekinirsin. Yalnız doğru olan bir şey varsa, o da böylesine hislerin paylaşıldığında hafiflediği gerçeği. Bu gerçeğin farkına vararak Amerika’da evcil hayvanları vefat edenlere yardım sağlayan kuruluşlar var.

Mesela Tufts Üniversitesi veteriner hekimlik öğrencileri bu acil yardım hattında gönüllülük yapıyorlar. 25 yıldır sürdürdükleri bu uygulama, öğrenciler tarafından da büyük ilgi görüyor. Bu öğrencilerden Eric Richman, “Bazen öylesine telefonlar alıyoruz ki. Evinden çıkamayanlar, işe gidemeyenler ve bizden gerçek anlamda yardım isteyenler… Bu insanlara yardım ediyor olmak beni mutlu ediyor” diyor.

“AMERİKA’DA EVCİL HAYVANLARI VEFAT EDENLERE BÜYÜK ANLAYIŞ VAR”

Her ne kadar diğer eyaletlerde bu işi profesyonel olarak yapanlar olsa da, Tufts Üniversitesi’nin öğrencileri aslında tamamen amatör. Onlara telefon geldiğinde el yordamıyla hareket ediyorlar. Program sayesinde hem iletişim, hem de bir veteriner olarak empati yeteneklerini geliştiriyorlar. Bu açıdan baktığımızda acil durum hattı öğrenciler için kıymetli bir staja benzemiyor mu?

kedilerin yaşları nasıl hesaplanır

Dördüncü sınıf öğrencisi Meghan Hanlon, “Bazı insanların birkaç kere aradığı da oluyor. Onlarla istemsizce güçlü bir bağ kuruyoruz. Açıkçası bu durum beni şaşırttı ama bizi sık sık çocuklar da arıyor. Hayatlarında ilk defa sevdikleri birinin kaybını yaşıyorlar. Bu yüzden tamamen şaşkına dönmüş ve üzülmüş halde oluyorlar genellikle. Yine de biz elimizden gelen her şeyi yaparak bu durumu daha güzel kabullenmelerini sağlıyoruz.” diyor.

Acil yardım hattına gelen telefonların çoğu, kedi köpeklerle alakalı oluyor. Fakat öğrencilere göre COVID’den itibaren her hayvanla ilgili gelen aramalar artmış durumda. Hatta hatta gelen telefonlar neredeyse iki katına ulaşmış. “Malumunuz, insanlar COVID sayesinde evcil dostlarıyla daha sık vakit geçiriyor. Elbette bu da daha derinden bir bağlanmayla sonuçlanıyor. Ek olarak insanların bu durumu rahatlıkla arkadaşlarıyla paylaşabilecekleri sosyal bir ortamları olmadığını düşündüğümüzde… Biz birçok ihtiyaçlarını karşılıyoruz.” diyor Richman.

Öğrencilere göre bu uygulamanın püf noktası, öğrencilerin ne olursa olsun dinlemeye açık olmaları. “Evet bazen karşımızdakine ne söylememiz gerektiğini bilemiyoruz. Ancak fark ettim ki sadece dinleyip onların yanında olduğunu hissettirmek yetiyor. İnsanlar da çoğunlukla yalnız bunu istiyor zaten.” diyor Hanlan.

Açıkçası Amerika’da evcil hayvanları vefat eden insanlar için yapılan bu uygulamayı biz baya sevdik. Hatta keşke Türkiye’de de benzerleri olsa, haksız mıyız? Tabii işin bir de tam tersi var. Yani evcil hayvanlarından önce vefat edecek insanlar ve hayvanlarına bırakmak istedikleri miraslar konusu. Eğer ilgini çektiyse, bu konuyla ilgili yazımızı okumanı da öneririz!

Paylaşan heymypet