Tuzlu Su Akvaryumunuzda Yosunları Kontrol Etme

Tuzlu su akvaryumunuz varsa ve içindeki yosunlar kontrolden çıkmaya başladıysa, bu yazı tam sizin için.

akvaryum yosun

Alglarla ilgili neden bir alg sorunu yaşadığınızı anlamaya çalışırken göz önünde bulundurmanız gereken birkaç faktör vardır. Herhangi bir alg’in büyümesi aşağıdaki faktörlere dayanır:

* Maruz kaldıkları ışığın yoğunluğu ve kalitesi
* Beslenmeleri gereken besin miktarı (DOC’ler – Çözünmüş Organik Bileşikler)
* Beslenmeleri gereken nitrat ve fosfat miktarı ve diyatomlar için silikatlar.
* Uygunsuz bir su kaynağı kullanmak. (Musluk suyu genellikle nitrat, fosfat ve diğer istenmeyen      elementleri içerir)
* Düşük kaliteli bir deniz tuzu karışımı kullanmak. (Nitrat, fosfat veya diğer istenmeyen elementleri   içeren bir karışım)
* Kötü veya yetersiz akvaryum bakımı. (Bu, aşırı miktarda nitrat, fosfat ve diğer istenmeyen elementlerin birikmesine neden olur)
* Akvaryumda düşük su akışı veya sirkülasyonu.
* Doğal alg yiyen canlıların olmaması.

Bir akvaryumda alglerin görünümü ve büyümesi kötü değildir, bu sadece şeylerin doğal düzenidir. Aslında, bir akvaryumun iyi dengelenmiş ve sağlıklı olduğunu ve makroalg formlarının yetiştirilmesinin aslında faydalı olduğunu gösterir. Bu, yalnızca alglerin kontrolden çıkmasına ve tanktaki her şeyi kaplamasına izin verildiğinde bir sorun haline gelir. Yukarıdaki katkıda bulunan faktörler alglerin bir sıkıntıya dönüşmesini teşvik eder ve algleri azaltmaya veya kontrol etmeye yardımcı olabilecek önerilen standart yöntemler şunlardır:

-Fazla miktardaki algleri elle, sifonlama veya filtreleme ile temizleyin.
-Mevcut alg türüne bağlı olarak aydınlatma yoğunluğunu daha yüksek veya daha düşük ayarlayın (yeşil algler için daha az ışık kullanın; kahverengi algler için daha fazla ışık kullanın).
-Protein köpüğü ile fazla besinleri (DOC’ler) temizleyin.
-Nitrat ve fosfatı azaltın.
-Uygun substrat (çakıl/kum/canlı kum) malzemesi kullanarak silikatları azaltın. Aragonit türleri en iyisidir.
-Tamamlama veya su tamamlama için RO veya DI suyu kullanın.
-İyi kalitede deniz tuzu karışımı kullanın. (Karbon seçerken de dikkatli olun, çünkü bu istenmeyen elementleri de getirebilir).
-Mevcut alg türüne bağlı olarak akvaryumdaki su akışını veya sirkülasyonunu artırın veya azaltın.

Örneğin, kırmızı sümüksü algler gibi Siyanobakteri türleri düşük akıntılı alanları tercih ederken, çoğu saç/filament türü yüksek akıntılı alanları tercih eder.

-Doğal alg yiyen yaratıklar ekleyin. Çeşitli yeşil, kahverengi ve kırmızı alg formları birçok balık ve omurgasız türü için otlatma yemeği sağlayabilir ve aslında birçok makroalg türü bu amaçla akvaryumda yetiştirilir.

Diyetlerinin büyük bir kısmı olarak alglere bağımlı birçok deniz canlısı vardır. Zebrasoma ve Ctenochaetus türlerinin Tang ve Cerrah Balıkları ve çoğu Melek Balığı başlıca örneklerdir.
Balığınız alg büyümesine ayak uyduramıyorsa, onu sisteminizden tamamen yok etmeden kontrol altında tutmak için periyodik olarak hasat edebilirsiniz.

Salyangozlar ve Yengeçler gibi ek otçulların yanı sıra Denizyıldızları, Deniz Hıyarları ve Deniz Solucanları gibi detritivorların tanıtılması çok faydalıdır. Sadece uğraştığınız alg türünü yiyecek doğru türleri aldığınızdan emin olun.

Biraz rekabetçi makroalg yetiştirin

Robert Fenner’ın (The Conscientious Marine Aquarist kitabının yazarı) WetWebMedia makalesi “Green Algae-The Chlorophyta”da hem iyi hem de zararlı makroalg türlerini ele alıyor. “Faydalar – Alg Kontrolü” bölümünde, başlangıçta iyi alg türlerinin yetiştirilmesinin, kırmızı sümük ve saç algleri gibi istenmeyen zararlı türlerinin yanı sıra mantar ve bakterilerin büyümesini “sınırlayabileceğini” belirtiyor. Tüm algler bir akvaryumda bulunan aynı ışık, besin ve alan için rekabet ettiğinden, iyi makroalg türleri yetiştirmek, zararlı türlerini büyümeleri için ihtiyaç duydukları elementlerden mahrum bırakıyor.
Piyasada alglerin giderilmesi ve kontrolü için birçok kimyasal ürün var, ancak uygun akvaryum bakımının anahtar olduğunu düşünüyoruz! İyi tank yönetimiyle, algler bir sorun teşkil etmemelidir. Tankımızda bir alg “çiçeklenmesi” gördüğümüz tek zaman, tankta ve filtrede birkaç rutin temizliği kaçırdığımız zamandır.

Tezgah üstü ilaçlar kullanmanız gerektiğini düşünüyorsanız, kullanabileceğiniz ürünleri önerebilecek ve bunları doğru şekilde kullanabilecek bilgili bir evcil hayvan dükkanı çalışanıyla görüşün, diye ekleyebiliriz. Yosun kontrol kimyasalları balıklar için toksik olmasa da, ölü yosunların suda amonyak veya nitrit seviyelerinin artmasına neden olabileceğini ve bunun da balıklar için hızla toksik hale gelebileceğini unutmayın. Akvaryuma kimyasal eklerken su kalitenizi izleyin ve uygun su kalitesini korumak için gerektiği şekilde su değişimleri yapın.

Biliyor muydunuz: Bakır sülfat başlangıçta göletlerde ve akvaryumlarda yosun kontrolü için kullanılıyordu ve balıklardaki parazitleri kontrol etmeye de yardımcı olduğu ikincil bir keşifti. Sadece balıkların olduğu bir tankı (canlı kaya, mercan veya omurgasızlar yok) bakırla tedavi ettiyseniz, yosun sorununuz olmadığını fark etmiş olabilirsiniz.

Paylaşan heymypet