Kedilerde Lösemi Belirtileri, Teşhis ve Tedavisi

Kediden kediye kolaylıkla yayılabilen ve maalesef ölümcül etkileri bulunan lösemi hakkında yeterince bilgiye sahip misin? Kedilerde lösemi hakkında bilmen gereken her şeyi senin için derledik. 

kedilerde lösemi

Kediler lösemi virüsüne maruz kalarak kedi lösemisine yakalanabilir. Bu hastalık oldukça bulaşıcıdır ve kediden kediye kolayca yayılır. Ancak, kedilerde lösemi aynı zamanda önlenebilir bir hastalıktır. Bu viral enfeksiyon ciddi, tedavisi olmayan bir hastalık. Fakat kedi sahipleri, kedilerinin enfekte olmasını önlemek için önlemler alabilir.

Kedi Lösemisi Nedir?

Kedi lösemisi evcil kedilerde çok yaygın bir hastalık. Bu hastalığa kediden kediye kolayca bulaşabilen kedi lösemi virüsü (FeLV) neden olur. Feline lösemi, enfekte olmuş kedileri zayıflamış bir bağışıklık sistemi nedeniyle kanser, anemi ve enfeksiyon geliştirme riskiyle karşı karşıya bırakır. Ne yazık ki bu viral enfeksiyonun tedavisi yok.

Kedi Lösemisinin Belirtileri

  • İştah azalması
  • İshal
  • Nöbetler
  • davranış değişiklikleri
  • Kötü kaplama kalitesi
  • Büyümüş lenf düğümleri
  • Ateş
  • Soluk diş etleri
  • stomatit
  • enfeksiyonlar
  • Göz sorunları

Kedi lösemisi, hastalığın pek çok olası belirtisi olduğundan, yalnızca semptomlarla kolayca tanınamaz. Bu virüs ile enfekte olan kediler; kilo kaybı, iştahsızlık ve inatçı ishal gibi çeşitli semptomlar gösterir. Virüsün kemik iliğini etkilemesi nedeniyle, bazı kedilerde halsizlik, soluk mukus zarları veya morarmalar da gelişebilir. 

Kedi lösemisinin diğer yaygın semptomları arasında genişlemiş lenf düğümleri, ateş, stomatit ve nöbetler ve davranış değişiklikleri dahil nörolojik belirtiler yer alır. Enfekte olan tüm kediler hemen semptom göstermez.

kedilerde lösemi

Kedi Lösemisinin Nedenleri

Kedi lösemisine kedi lösemi virüsü neden olur. Bu virüs, enfekte kedilerde tükürükleri, idrarları, dışkıları ve emziriyorlarsa sütleri yoluyla da bulaşır. Bu, enfekte bir kedi başka bir kediyi ısırırsa veya yalarsa, virüsü yayabileceği anlamına gelir. Paylaştıkları kum kapları, mama ve su tabakları da bulaş riski taşır. Ancak enfekte kediden ayrıldıktan sonra çevrede çok uzun süre hayatta kalamaz. Ek olarak, hamile veya emziren enfekte kediler virüsü de yavrularına geçirecektir.

Kedi Lösemi Teşhisi

Kedi lösemisi ile enfekte olan kediler çeşitli belirtiler gösterebileceğinden, veterinerin kedini hastaysa virüs için test yaptırmanı önerecektir. Küçük bir kan örneği alınacak ve kedinin kanındaki virüsü tespit etmek için enzim bağlantılı bir immünosorbent testi (ELISA) kullanılacaktır.

Bu testi sağlıklı yavru kedilerde bir tarama aracı olarak rutin kullanıyorlar. Ancak kedin semptomlar gösteriyorsa da kullanabilirsin. Hatalı sonuç riskini ortadan kaldırmak için ELISA pozitifse, dolaylı immünofloresan antikor tahlili (IFA) adı verilen ikincil bir tahlil gerçekleştirmeniz gerekir. IFA, ilerlemiş hastalığa karşı daha duyarlıdır ve eğer o da pozitifse, kedi lösemisinin teşhisini doğrulayacaktır.

Kedi Lösemisinin Tedavisi

Kedi lösemisi ne yazık ki tedavi edilemez. Enfekte kedilerin ilaçlar ve IV sıvılarla semptomatik tedavi olması gerekir. Ancak hastalığın kendisi için uzun süreli bir tedavi yok. Bazı kedilerin, Imuquin ve diğer kedi ürünlerinde bulunan beta-glukan gibi bağışıklık desteği takviyelerinden veya çeşitli antiviral ilaçlardan yararlanması gerekir. Ancak olası olumsuz yan etkilerden kaçınmak için tedaviyi veterinerinizle görüşülmelisiniz.

Kedi Lösemisi Nasıl Önlenir?

Kedi lösemisi olan kediler için bir tedavi seçeneği olmamasına rağmen, kedinin virüse yakalanmasını önlemenin iki yolu var. Bu enfeksiyonu önlemek için kedine yapabileceğin en iyi şey, ona FeLV’ye karşı aşı yaptırmak. Birkaç FeLV aşısı türü mevcut.

Uzmanlar FeLV aşısını, bir yaşın altındaki tüm kediler için temel bir aşı olarak kabul ediyor. Bu nedenle veteriner hekiminiz bu aşıyı kuduz, feline calicivirus, feline herpesvirus ve feline panleukopenia aşılarının yanı sıra önerecektir.

Kedinde kedi lösemisini önlemenin diğer bir yolu da kedini enfekte kedilerden uzak tutmak. Kedin arada dışarı çıkıp özgürce geziyorsa bu zor olur. Ev kedini, enfekte dış mekan kedilerinin yaklaşıp virüsü bulaştırabileceği açık pencere ve kapılardan uzak tuttuğundan emin ol. Ayrıca, başka bir evden veya barınaktan başka bir kedinin FeLV testinin pozitif çıktığını biliyorsan, o kedinin senin kedinle temas etmesine izin verme. Evlat edinme sürecinin bir parçası olarak yeni kedi ve yavru kedileri kedi lösemisi açısından test ettir.

Evcil hayvanının hasta olduğundan şüpheleniyorsan hemen veterinerini ara. Sağlıkla ilgili soruların için, evcil hayvanını muayene ettikleri, evcil hayvanın sağlık geçmişini bildikleri ve evcil hayvanınız için en iyi tavsiyeleri verebilecekleri için daima veterinerine danış.

Paylaşan heymypet