Kediler Regl Olur Mu?

Yeni bir evcil hayvan ebeveyniysen, “Kediler regl olur mu?” diye merak edebilirsin.

Dişi kediler aslında aylık bir döngüden geçerler. Ancak “dönemleri” insan adet görmesinden oldukça farklıdır. Kızgınlık dönemindeki kedinin ne hissettiğini ve yardım etmek için neler yapabileceğini öğrenmek için okumaya devam et.

Memeliler Ve Menstrüasyon

Dişi insanlar ve en yakın memeli akrabaları, her 28 ila 38 günde bir rahim zarının vücudun dışına çıktığı adet döngülerine sahiptir (elbette her zaman farklılıklar vardır). Bu küçük gruptaki diğer hayvanlar arasında fil faresi, yarasalar ve dikenli fare de bulunur.

Üreme çağındaki diğer dişi memeliler, dönem benzeri bir döngüye sahipler. Kızgınlık adı verilen ancak daha yaygın olarak “ısı” olarak adlandırılan bu üreme süreci, bir kedinin kısır olmadığında aylık döngüde geçirdiği şeydir.

Animal Planet, kedilerin poliöstrik yetiştiriciler olduğunu açıklıyor. Bu da yılda birkaç kez kızıştıkları anlamına geliyor. Bir kedi çiftleşmezse, ısı döngüsü kısırlaşana veya hamile kalana kadar tekrar eder. Ek olarak, tüm üreme organlarına sahip olan (ilk etapta ısınmak için gerekli olan) kedilerin normal bir döngü için en az on iki saat gün ışığına ihtiyacı vardır. Ancak bu, kapalı bir kedinin güvende olduğu anlamına gelmez. Yapay ışıkla güvenli bir ortamda bulunan kediler, yılın sadece yarısı yerine sürekli hormonal aktiviteye sahiptir.

Kedim Neden Kanıyor?

“Kediler ne zaman regl olur?” Bu, dikkate alınması gereken önemli bir sorudur. Çünkü kedinin adet dönemini bilmek, neden kanadığını belirlemene yardımcı olacaktır. İnsanlar gibi, kediler de ergenliğin başlangıcında, yaklaşık dört ila altı aylıkken bir kızgınlık döngüsüne sahip olmaya başlar. Bu döngü yedi ila on gün arasında sürer. Yıl boyunca doğurgan olan insanlardan farklı olarak, kedilerin kızgınlık döngüsüne girmeleri için en uygun zaman ilkbahardan sonbahara kadardır.

Kedinin ulumasına ek olarak, döngünün bu zamanında, genellikle endişe verici olmayan hafif bir kanama fark edebilirsin. Büyük olasılıkla, yerde veya yatağında kan lekeleri göreceksin. Kedinin döngüsüne aşinaysan ve sıra dışı bir şey fark edersen, başka sağlık sorunları olması durumunda hemen veterinere başvurun.

Kediler tuhaflıklarıyla tanınırlar. Ancak döngüleri sırasında tuhaflıkları artacaktır. Kızgın bir kedi, tuhaf ve olağandışı sesler çıkarmanın yanı sıra yerde yuvarlanmak, daha fazla ilgi talep etmek, sana veya mobilyalara sürtünmek, idrar püskürtmek ve hatta gizlice dışarı çıkmaya çalışmak gibi benzersiz davranışlar sergileyecektir.

Kedini Sağlıklı Tutmak

Kediler için ısı döngüsü zordur. Bu nedenle evcil hayvanını kısırlaştırmanın faydaları çoktur. Örneğin, kediler yumurtalık, rahim ve meme kanseri gibi hastalıklara karşı hassastır. Ancak kedin kısırlaştırılırsa bunları geliştirme şansı büyük ölçüde azalır.

Cornell Üniversitesi Veterinerlik Koleji’ne göre, kedin ilk kez kızgınlığa girmeden önce kısırlaştırılmalıdır. Veterinerinin muayenehanesinde gerçekleştirilen kısırlaştırma prosedürü, kedinin üreme organlarının alınmasını, böylece kızgınlık döngüsünün (artık kızgınlık dönemine girmez) ve hamile kalma olasılığının ortadan kaldırılmasını içerir. The American Society for the Prevention of Cruelty to Animals®’a göre, kediler ilk üreme döngülerinde hamile kalabildikleri için kedilerin aşırı popülasyonunu önlemek için kısırlaştırılmaları önemlidir. Yavru kediler sevimlidir, ancak maalesef hepsine yetecek kadar sevgi dolu ev yoktur.

Kedini ilk sahiplendiğinde, kedinin kısır olup olmadığını sorduğundan emin ol. Emin değilsen, kürklü bebeğinin sağlık randevusu sırasında veterinerine danış. Bu aynı zamanda veterinerinden kedinin döngüsü ve bunun olmasını nasıl durduracağın hakkında daha fazla bilgi istemek için iyi bir zamandır. Kızgınlık döngüsü sırasında kedinle uğraşmak ve onu anlamak için yeni bir zorluk gibi görünse de, eğitimli olmak ve kedine elinden gelen en iyi şekilde bakmaya devam etmek harika bir ilk adımdır.

Paylaşan heymypet