HAYVAN DÖVÜŞÜ VAHŞETİ!
Merhaba Sevgili Okurlar,
Hayvan dövüşleri hangi ön adı getirirseniz getirin, tam bir vahşettir. Bu vahşeti saklamanız mümkün değil. Özellikle “turnuva, yarışma” gibi basit bir şenlik havasında yapılan işkencelere göz yummak imkânsız. Bir hayvanı dövüştürmek demek, o hayvanı dövüşmeye zorlamak demek. Tıpkı insanlar gibi düşünün. Hayvanı bir alana atıp onu dövüştürebilmek için, hayatta kalmasının tek yolunun bu olduğunu ona öğretmeniz gerekiyor. Peki bu nasıl öğretiliyor? Onlara işkence ederek. Dövüşemediğinde öldüresiye döverek! Özellikle çiğ et verip onu yemeğe zorlayarak. Yaratılışında vahşet olsun olmasın bir hayvanı dövüşmek mecburiyetinde bırakırsanız mecburen dövüşecektir. Peki bunu hayvan mı yapıyor? Bu zalimliği, bu iğrençliği, bu vahşeti insan yapıyor. Bu vahşetin temel insani değerlerimizle çeliştiği ortada. Roma döneminde eğlence şeklinde gladyatörlerin birbirleriyle ölümüne dövüşmelerini şu an onaylıyor muyuz? Merhamet ve vicdan sahibi hiçbir insanın hayvan dövüşüne göz yummayacağını tahmin ediyorum.
5199 Sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’nun “Eğitim” başlıklı 11.maddesinde ;
“Hayvanlar, doğal kapasitesini veya gücünü aşacak şekilde veya yaralanmasına, gereksiz acı çekmesine, kötü alışkanlıklara özendirilmesine neden olacak yöntemlerle eğitilemez.
Hayvanları başka bir canlı hayvanla dövüştürmek yasaktır. Folklorik amaca yönelik, şiddet içermeyen geleneksel gösteriler, Bakanlığın uygun görüşü alınarak il hayvanları koruma kurullarından izin alınmak suretiyle düzenlenebilir”
Denmiştir.
Dolayısı ile bu yasağa aykırı davranan kişiler hakkında HKK Madde 11’e aykırılıktan idari para cezası uygulanıyor. Bir zamanlar ülkemizin bazı bölgelerinde sıklıkla hayvan dövüşü yapıldığı ve baskına uğrandığı medyaya yansıdı. İnanın böyle bir vahşeti keyif alarak izleyen insanların ufak bir para cezası ile serbest bırakılması benim vicdanıma sığmıyor.
Arkadaşlar, bu hayvan dövüşleri temelde kumar için organize edilmekte. Hayvan dövüştüren kişiler, bu dövüşlere para yatırarak hayvanlar üzerinden kazanç sağlıyorlar. Kumar oynamak kabahatler kanunu kapsamında bir kabahat sayılmıştır (5326 Say. Kanun Madde 34 : Kumar oynayan kişiye, bin Türk Lirası idarî para cezası verilir). Türk Ceza Kanunu kapsamında suç sayılan ise “kumar oynanması için yer ve imkân sağlamak” tır. Dolayısıyla kumar oynayan kişiler hakkında idari para cezası kesilecek, kumar oynanması için bu ortamı yaratanlar için ise hakkında soruşturma başlatılacaktır.
Türk Ceza Kanunu
“Madde 228. – (1) Kumar oynanması için yer ve imkân sağlayan kişi, bir yıla kadar hapis ve adlî para cezası ile cezalandırılır.”
Bu ihlaller kapsamında şikâyette bulunmak için www.cimer.gov.tr adresinden başvuru yapabilirsiniz. Ayrıca olayın olduğu yerdeki il ve ilçe Tarım Ve Orman Müdürlükleri, Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, Kaymakamlık veya Valiliğe yazılı dilekçe ile başvurabilirsiniz. Ayrıca hayvan dövüşü kapsamında kumar oynanmasına şahit oldu iseniz hemen en yakındaki karakola gidip durumu bildirmelisiniz. Karakollar nöbetçi savcı ile iletişime geçerek bahse konu mekâna baskın düzenlemektedirler. Suçüstü yakalanması konusunda en iyisi bu olacaktır.
İlaveten, yukarıdaki HKK maddesinde “folklorik amaca yönelik, şiddet içermeyen” gösterilerde bakanlığın uygun görüşü alınarak izin verilebileceği maddesine dikkat çekmek istiyorum. Burada folklorik olması ve şiddet içermemesi en önemli unsurlardan. Bazı gösterilerde sadece insanlar köpekleriyle birlikte yürüyorlar, bunun bir sakıncası yok tabi ki. Fakat, bu bahsettiğim çok sınırlı sayıda. Biz yine de hayvanların gösterilerde olmaması gerektiğini düşünüyoruz. Onlar tiyatrocu değil.
Mutlu Haftalar.