Alman Spanieli Özellikleri

alman spanieli

Alman Spanieli

alman spanieli

DİĞER ADLARI

Deutscher Wachtelhund


RENKLERİ

Kızıl, kahverengi


ÇIKIŞ YERİ

Almanya


FAMİLYA

Av köpeği

Oyunculuk Potansiyeli
Sadakat
Eğitilebilirlik
Hayvanlarla Dostluk
Sağlık & Cesaret
Zeka Seviyesi
Bekçilik
Sıcağa Dayanıklılık
Çocuklarla Dostluk

Alman Spanieli Özellikleri Nelerdir?

Alman Spanyeli çok kaslı, güçlü ve çevik yapıda bir köpektir. Orta ırk kategorisinde bulunmasına rağmen cesur bir karakteri olduğu için kendinden çok daha cüsseli ve vahşi hayvanlara bile kafa tutabilir. 

Bu köpekler Almanya’da eski yıllardan beri av köpeği olarak kullanılıyorlar. Koku alma ve iz sürme becerileri oldukça gelişmiştir. Uzak mesafelerden bile evinin yolunu bulmakta zorluk çekmez. Suyu ve yüzmeyi çok severler. Tabiatları oldukça dost canlısıdır. İtaatkar, uyumlu ve kendine güvenli bir türdür. Girişken yapıları vardır, bu sebeple ürkek ve çekingen davranışlar göstermezler. Alman Spaniel türünün kas yapıları oldukça gelişmiş olmakla beraber, güçlü bir kemik sistemi ve keskin bir zekaları vardır. 

Almanya’da “Deutscher Wachtelhund” olarak isimlendirilirler. Onlara asil bir görünüm katan orta uzunlukta tüyleri vardır. Sağlam gövdesi, dost canlısı mizacı  ve akıllı bir köpek oluşuyla ailelerin çok sevdiği bir köpek türüdür. Diğer köpeklerle ve çocuklarla iyi geçinirler. Yabancılara karşı mesafeli oldukları için iyi bir bekçi köpeğidir de aynı zamanda. Enerjik ve hareketli bir ırk olduğu için apartmanda bakmak çok kolay olmayabilir. Ama yine de gün içerisinde en az 2 kez dışarıda gezip enerjisini atarsa rahatlıkla adapte olabilir. 

Kızıl – kahve tüyleri, uzun kulakları, güçlü kemikleri ve uzun gövdesi ile diğerlerinden ayrılan özel bir görünüşü vardır. Eğer evde çok yalnız kalırsa kolaylıkla depresyona girebilecek hassasiyette bir yapısı vardır. Eve yaklaşan yabancılar konusunda da duyarlıdır ve bir tehlike sezmesi halinde has bir görünüme sahiptir. Uzun süre yalnız bırakıldığında ayrılık kaygısı yaşayabilir ve depresyona girebilir. Eve yabancı biri yaklaştığında güçlü sezgileri devreye girer ve ailesini havlayarak uyarır.

Alman Spanieli Hangi Ülkeye Ait Bir Irktır?

Adından da anlaşılabileceği üzere, kökenleri Almanya’ya dayanan bir ırktır. Buna rağmen ortaya çıktığı yer ve zaman tam olarak bilinmemektedir. Soğuk hava koşullarına ve güçlü yağışlara bile dayanıklı yapısıyla iyi bir av köpeği sayılabilirler Bu özellikleri onların kuzeyden türemiş olduğuna dair bir işaret olabilir. Fakat yine de net bir veri bulunmamaktadır.  

Alman Spanyeli, Avrupa’nın pek çok noktasında ideal bir av köpeği olarak görülür. Yalnızca Avrupa’da değil, ABD’de de oldukça popülerdir.  olan bu ırk, özellikle soğuk bölgelerde avcılıkla geçimini sağlayan kişiler tarafından tercih edilir. insanlar tarafından 1880’li yıllarda bir grup avcının Stober cinsini yeniden yaratma çabaları sonucu üretildikleri de düşünülmektedir. Bugün av amaçlı olduğu kadar ev köpeği olarak da tercih edilmektedirler.

Alman Spanieli Nasıl Beslenmelidir?

Alman Spanieli, kalıtsal olarak çeşitli cilt sorunlarına, alerji ve enfeksiyonlara yatkın olur. Orta ırkların gelişim dönemlerine özgü ihtiyaçlarına özel formüle edilen kuru mamalar ile beslenmeleri gerekir. Kullanmanız gereken mama miktarı köpeğin yaşına ve aktivite düzeyine göre belirlenmeli. Bu konuda en doğru yönlendirmeyi veterineriniz yapacaktır.

Alman Spanieli Yıkanır mı?

Alman Spanielinin de diğer köpek türleri henüz 2 aylıktan itibaren aşılanma süreci başlar.  6. aylarını doldurduklarına dek devam eder. Veteriner hekimler bu süreçte köpeklerin yıkanmalarını önermezler. Çünkü aşıları sebebiyle bağışıkları düşer ve üşüyüp hasta olma riskleri artar.  Bu arada genel anlamda veterinerler köpeklerin sıklıkla yıkanmalarını doğru bulmazlar. Bu yüzden köpeğinizi mecbur kalmadıkça yıkamanızı önermeyiz. Bunun yerine kuru şampuan kullanarak temizleyebilirsiniz. Kuru şampuanı ensesinden geriye doğru, bir köpek bakım eldiveniyle masaj yaparak bütün vücuduna yedirebilirsiniz. Kuru şampuan durulama gerektirmez. Böylelikle köpeğinizi ıslatmanız gerekmez. 

Alman Spanieli Ne Zaman Yıkanır?

Köpekleri mecbur kalmadıkça yıkamamalısınız. Yılda iki kez mevsim geçişlerinde yoğun tüy dökmeye başladığında yıkayabilirsiniz. Yıkamaya enseden geriye doğru başlayın. Böylece kulağına su kaçma riskini en aza indirmiş olursunuz. Köpeğinizi mekaldıkça, en sık 2 ayda 1 yıkamaya çalışın. 

Alman Spanieli Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Alman Spanielinin bakımı için özel bir plan yapılması ve düzenin hiç bozulmaması gerekir. Uzun tüylere sahip olan Alman Spanieli, haftada en az 2 defa düzenli şekilde taranmalı ve ölü tüylerden arındırılmalıdır. Yılda 2 kez mevsim geçişlerinde banyo yaptırabilirsiniz. Bu tüy dökülmesini azaltacak ve cilt sağlığına iyi gelecektir. Tırnak ve kulak bakımlarının da aksatılmaması gerekir.

Alman Spanieli Kaç Kilo Olmalıdır?

Orta ırk kategorisindeki bu köpekler yetişkin hale geldiklerinde ağırlıkları 11-25 kg arasında değişir. Dişi ve erkek arasında ciddi ağırlık farklılıkları gözlenmez.

Alman Spanieli Eğitimi Nasıl Olmalıdır?

Erken dönemde başlandığında eğitimleri kolay ve zahmetsiz olur. Eğitim sırasında sakin ve kontrollü davranılarak sürü liderinin o olmadığını anlaması sağlanmalıdır. Avcılık doğaları gereği inatçı olabilirler ve özgürlüklerini itaat etmeye tercih edebilirler. Temel itaat eğitimi başarıyla tamamlanmadan tasmasız gezdirilmemeleri önerilir.

Alman Spanieli Saldırır mı?

Alman Spanieli saldırgan bir ırk kategorisinde değildir.

Alman Spanieli Kaç Saat Uyur?

Avcılık genleri baskındır ve uykuya çok düşkün olmazlar. Gün içerisinde ortalama 10 – 12 saatlik uyku onlar için yeterli olacaktır.

Alman Spanieli Tüy Döker mi?

Haftada en az 2 kere taranmaları ve fırçalanmaları gerekir. Tüylerinin daha az dökülmesi ve ciltlerinin nefes alabilmesi için ayda bir kez banyo yapabilirler. Taranma ve fırçalanma onların çok hoşuna gittiği için sahipleri ile aralarındaki bağı da güçlendirici bir etkiye sahiptir. Tırnakları hızlı uzar ve serttir. Törpülenerek düzenli olarak kısaltılması gerekir. Kulak bölgesindeki tüylerin araları kontrol edilmeli, kulak temizliği yapılmalıdır. Ek olarak düzenli olarak dişlerinin fırçalanması da gerekir.

Alman Spanieli Ne Kadar Büyür?

Alman Spanyelleri 46-54 cm arasında boya sahip. Ağırlıkları ise 28 kilograma kadar çıkabiliyor. Dişi ve erkek Alman spanyelleri arasında önemli bir boyut farkı bulunmuyor.

Alman Spanieli Ne Zaman Kısırlaştırılır?

Uzmanlar köpeklerin kısırlaştırılmasını 5-6 aydan önce önermezler. Veterineriniz bu konuda sizi en doğru şekilde yönlendirecektir. 

Alman Spanieli Kaç Yıl Yaşar?

Alman Spanyellerinin yaşam süreleri diğer av köpeklerinden daha kısadır. Ortalama 12-14 yıl arasında yaşarlar.

Alman Spanieli Nasıl Tıraş Edilir?

Alman Spanieli’nin tüyleri fazla yoğun bakım gerektiren bir yapıda değildir. Haftada 2 kez taranması veya fırçalanması yeterli gelir. Düzenli fırçalanması durumunda ekstra tıraşlanmaya ihtiyaç duymazlar.

Alman Spanieli Kaç Yavru Doğurur?

Alman Spanieli dişileri her bir doğumda 4 – 8 arasında yavru dünyaya getirirler. Yavrular ciddi kalıtsal hastalıklar yaşamazlar. Gebelikleri 60 – 64 gün sürer. Yılda bir kez doğum yapmaları idealdir. Yavru sayısı anne ve babanın sağlık durumlarına, annenin yaşına ve kaçıncı doğumu yaptığına göre değişiklik gösterir.

Alman Spanieli Yasaklı Irk mıdır?

Alman Spanieli yasaklı bir ırk kategorisinde değildir. Gönül rahatlığıyla sahiplenebilirsiniz.

Alman Spanieli Neden İshal Olur?

Köpeklerin ishal olmalarının en yaygın görülen nedenleri arasında yerlerdeki her şeyi koklayarak ve yalayarak gezmeleri, bozuk yemek artıklarını yemeleri, ani diyet değişiklikleri yatar. Diğer kronik nedenler arasında gıda alerjileri ya da  intoleransları, bağırsak sendromu, egzokrin pankreas yetmezliği gibi pek çok hastalık sayılabilir.

Paylaşan heymypet