Aksaray Malaklısı Özellikleri

Aksaray Malaklısı

DİĞER ADLARI

Anadolu Aslanı


RENKLERİ

Beyaz, siyah


ÇIKIŞ YERİ

Türkiye


ÇIKIŞ TARİHİ

M.Ö 1000


FAMİLYA

Çoban köpeği

Oyunculuk Potansiyeli
Sadakat
Eğitilebilirlik
Hayvanlarla Dostluk
Sağlık & Cesaret
Zeka Seviyesi
Bekçilik
Sıcağa Dayanıklılık
Çocuklarla Dostluk

Aksaray Malaklısı Özellikleri Nelerdir?

Anadolu Aslanı olarak da bilinen Aksaray Malaklısı, Türkiye’nin Aksaray ili ve çevresinde görülen oldukça iri bir köpek türüdür.Kalın bacakları ve boynu, kocaman ayakları, iri kafası ve sarkık dudakları ile dikkat çeker. Malak, Aksaray yöresinde ‘dudak’ demektir. Bu sebeple bu ismi almışlardır. Aksaray Malaklısı son derece iyi huylu, ağır başlı bir köpektir. Anadolu’nun en tercih edilen bekçi ve çoban köpeklerinden biridir. Sürüleri korumak için de kullanılır. 

Sıklıkla salya akıtan cüssesi ve çok hareketli bir köpek olması sebebiyle apartman dairesinde bakmaya uygun değildir. İyi korunan bahçelerde bakılması gerekir. Tam bir bekçi köpeği olduğu için çok koruyuculardır. Ebeveynlerine karşı çok korumacı davranırlar. Yabancılara ise serttirler. Diğer köpek türleriyle pek iyi anlaştıkları söylenemez. Sadakat duyguları inanılmazdır. Üstelik oldukça cesur köpeklerdir. Sadakatleriyle ve duydukları sevgiyle eşsiz birer dostturlar.

Aksaray Malaklısı Hangi Ülkeye Ait Bir Irktır?

Aksaray Malaklısı, adından da anlaşılacağı üzere Aksaray ili dolaylarında ortaya çıkmıştır. Bu köpeklere Anadolu Aslanı adı adı veren Evliya Çelebi’dir. Türkiye dışında ise “Türk Mastifi” ya da “Orta Anadolu çoban köpeği” olarak adlandırılır. Irkın kökenine dair geniş bilgi bulunmuyor. Yine de Orta Doğu kökenli mastifleri ile Türkistan çoban köpeklerinin çiftleştirilmesiyle oluştuğu düşünülüyor. Malaklılar Aksaray ve çevre illerinde küçük ve büyükbaş sürülerin korunmasında uzun yıllardır görev yaparlar. 

Aksaray Malaklısı Nasıl Beslenmelidir?

Malaklıların büyük ırk köpekler için özel üretilen  mamalarla beslenmesi önerilir. Bunun yanı sıra kalsiyum ihtiyaçlarını karşılamak için takviyeler de kullanabilirsiniz. Veterineriniz bu konuda sizi en doğru şekilde yönlendirecektir. Köpeğiniz için ideal beslenme programını belirlerken yaşı, cinsiyeti, sağlık durumu, özel durumları ve aktivite düzeyi gibi konuların da göz önünde bulundurmak gerekir. 

Aksaray Malaklısı Yıkanır mı?

Hiçbir köpek türünün sık sık yıkanması önerilmez. Aksaray Malaklısı da buna dahildir. Onun  yerine köpeğinizi temizlemek için köpeklere özel üretilmiş kuru şampuanları kullanabilirsiniz. Cildinin sağlığı için dilerseniz yılda sadece 1-2 kez yıkayabilirsiniz. 

Aksaray Malaklısı Ne Zaman Yıkanır?

Malaklı türü köpeğinizi mecbur kalmadıkça yıkamanızı önermeyiz. Yıkamanız gerekirse mevsim geçişlerine, özellikle bahar aylarına girildiğinde yıkayabilirsiniz.

Aksaray Malaklısı Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

Aksaray Malaklılarının büyüklükleri gözünüzü korkutmasın. Bu köpekler cüsseli olsa da bakımları oldukça kolaydır. Kısa tüylerinin haftada bir kere taranması yeterli olacaktır. Ara ara kuru şampuanla temizleyebilirsiniz. Kulak ve tırnak bakımı da ihmal edilmemelidir.

Aksaray Malaklısı Kaç Kilo Olmalıdır?

Aksaray Malaklıları büyük, hatta dev ırk mensubudur. Dişileri 50 – 80; erkekleri ise 70 – 120 kilogramlara kadar büyüyebilirler.

Aksaray Malaklısı Eğitimi Nasıl Olmalıdır?

Bu devlerin başarılı bir eğitimden geçmesini istiyorsanız öncelikle güvenini kazanmalısınız. Sizin dostu olduğunuzu hissettirmelisiniz. Sizin sesinize alışır ve küçük yaşlardan itibaren sosyalleşmeyi öğrenirse eğitim süreci çok daha kolay devam eder. Deneyimli bir köpek ebeveynine ihtiyaç duyarlar. Eğer -özellikle büyük ırk- köpek bakımı konusunda deneyiminiz yok ise bir profesyonel eğiticiden destek almanız gerekecektir. 

Aksaray Malaklısı Saldırır mı?

Malaklılar genelde sakin mizaçlı köpeklerdir. Çocuklarla da iyi anlaşırlar. Ancak ters davranışlara ve yabancılara karşı agresifleşebilirler.  Bekçilik ve çobanlık konusunda uzmandırlar çünkü koruma içgüdüleri çok gelişmiştir. Tehdit algıladıkları anlarda direkt saldırganlaşabilirler.

Aksaray Malaklısı Kaç Saat Uyur?

Bekçilik görevi de üstlendirklerinden uyuklasalar dahi tetiktelerdir. Günde ortalama 12 – 14 saati uykuda geçirebilirler. 

Aksaray Malaklısı Tüy Döker mi?

Aksaray Malaklısı biraz tüy döker. Haftada birkaç kez fırçalanması kontrolsüz tüy dökümünü azatır ve cilde hava aldırır.  

Aksaray Malaklısı Ne Kadar Büyür?

Malaklıların özellikle erkekleri 80- 120 kilo ağırlığına ulaşır. Yerden omza yüksekliği ise 90 santimetreye varır. İki ayağının üstüne kalktığında ise ise 1 metre 70 santimetreye kadar yükselebilir. Hem Türkiye’nin hem de dünyanın en büyük köpek türlerinden biridir. 

Aksaray Malaklısı Ne Zaman Kısırlaştırılır?

Erkek ve dişi köpeklerin ideal kısırlaştırma dönemleri değişiklik gösterir. Köpeklerin ideal kısırlaştırma zamanı genel olarak 2 aylıktan itibarendir. Buna rağmen uzmanlar 4-6 aylık olana dek beklenmeyi önerir. İdeal kısırlaştırma dönemi köpeklerin türleri, cinsiyetleri ve ırk boylarına göre değişiklik gösterir. Örneğin büyük ırklar küçük ırklara göre daha geç olgunlaşır. Bu sebeple daha geç kısırlaştırılması gerekir. Birçok veteriner hekim, dişi köpekler için ideal kısırlaştırma dönemi için ilk kızgınlıktan hemen önceki zamanlarını ideal bulur. Erkek köpeklerin kısırlaştırma zamanı ile boyutları arasında doğrudan bir ilişki vardır. Küçük ve orta ırklar için ideal zaman 6 aylıkken, büyük ırklar  1 yaşında kısırlaştırma operasyonuna uygun bulunur. Köpeğiniz için ideal zamanlamayı veterinerineriniz verecektir.

Aksaray Malaklısı Kaç Yıl Yaşar?

Aksaray Malaklısının ortalama ömürleri 15 – 20 yıl arasında değişiklik gösterir. 

Aksaray Malaklısı Nasıl Tıraş Edilir?

Bu köpekler kısa tüylü bir ırktır. Bu sebeple tüylerinin tıraş edilmesine gerek bulunmamasının yanı sıra, uzmanlarca da önerilmez. 

Aksaray Malaklısı Kaç yavru Doğurur?

Malaklı dişilerine önerilen yıllık doğum sayısı birdir. Bir yılda birden fazla doğum sağlıklarını olumsuz etkileyebilir. Bir doğumda 6 – 9 arasında yavru dünyaya getirebilirler.

Aksaray Malaklısı Yasaklı Irk mıdır?

Malaklılar yasaklı bir köpek ırkı değildir. Küçük yaşlardan itibaren iyi bir itaat eğitiminden geçirerek güvenle besleyebilirsiniz.

Aksaray Malaklısı Neden İshal Olur?

Köpekler arasında ishale neden olan yaygın davranışlar arasında şunlar yer alır: Diyet veya sunulan ödül mamalarında ani değişiklikler, çöp, bozulmuş yiyecek veya oyuncak, kemik ve kumaş gibi yabancı nesnelerin yutulması Parvovirüs, distemper veya koronavirüs gibi viral enfeksiyonlar.

Paylaşan heymypet