Alabay (Alabai)
DİĞER ADLARI
Alabai
RENKLERİ
Beyaz, siyah
ÇIKIŞ YERİ
Orta Asya, Rusya
ÇIKIŞ TARİHİ
5000 yıl önce
FAMİLYA
Bekçi köpeği
Alabay (Alabai) Özellikleri Nelerdir?
Alabay en bilinen çoban köpeği türlerinden biridir. Oldukça zeki ve kendine güvenen bir türdür. Cesareti ve özgürlüğüne düşkünlüğü ile tanınır. Aynı zamanda ebeveynlerine ve korumakla görevli olduğu sürüye karşı çok koruyucu bir bekçi köpeğidir. Dünyanın bilinen en eski türlerinden biri olan Alabaylar en zorlu hava koşullarına bile dayanan güçlü bir bünyeye sahiptir. Bekçi köpeği olmalarını sağlayan koruyucu ve güçlü yapıları kısmen saldırgan özelliklere de yol açabilir. Diğer evcil hayvanlarla ve yabancılarla arası pek iyi değildir. Diğer hayvanlarla yalnız kalmamaları önerilir. Tabiatları apartman yaşamına uyum sağlamalarını imkansız kılar. Gürültücü köpeklerdir. Çocuklarla iyi anlaşmaları yavruyken aldığı itaat eğitimlerine ve yeterli sosyalleşmeye bağlıdır. Büyük ırk köpek besleme konusunda deneyimli ebeveynlere ihtiyaç duyarlar.
Alabay (Alabai) Hangi Ülkeye Ait Bir Irktır?
Bu köpek türünün tarihi 4000 yıl öncesine, Tibet’e dayanıyor. Bugün ise Türkmenistan, Kırgızistan, Özbekistan gibi Türki Cumhuriyetlerde yaşadıkları görülmektedir. Yaşadıkları bölgelerde bekçi ve çoban köpeği olarak kullanılır. Daha önceki yıllarda ise Moğol seferleri sırasında orduya destek olmak için kullanıldıkları bilinmektedir. Anavatanı Türkistan kabul edilse de milattan öncesine dek uzanan tarihleri vardır. Kangal gibi bazı çoban köpeklerinin dahi atası kabul edilen doğal bir ırktır. Saf kandır.
Alabaylar; Kafkas Çoban Köpeği, Kangal ve Akbaş gibi köpek türleriyle benzer genetik özellikler taşır.
Alabay (Alabai) Nasıl Beslenmelidir?
Alabay ırkının diyeti birtakım vitamin desteklerine ihtiyacı vardır. Veteriner hekiminizin kontrolünde, A, D, E vitaminleri ve ekstra protein içeren kuru mamalar tercih edilebilirsiniz. Bunun yanı sıra dişlerinde tartar oluşumunu engelleyecek ve orta iriliğe sahip olan mamaları seçmenizi öneririz.
Alabay (Alabai) Yıkanır mı ?
Uzmanlar hiçbir köpek türünün sık sık yıkanmasını önermezler. Alabaylar da buna dahildir. Bunun yerine köpeğinizi temizlemek için onlar için özel üretilmiş kuru şampuanları kullanmanızı öneririz. Ayrıca cildinin sağlığı için yılda maksimum 1-2 kez yıkayabilirsiniz.
Alabay (Alabai) Ne Zaman Yıkanır?
Alabay ırkı köpeklerin mecbur kalmadıkça yıkanmaları önerilmez. Yıkamanız gerekirse mevsim geçişlerine, özellikle bahar aylarına girildiğinde yıkayabilirsiniz.
Alabay (Alabai) Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?
Alabayların her gün en az yarım saat yürüyüşe çıkarılması gerekir. Bunun yanı sıra ağız ve diş sağlıklarının düzenli olarak yapılması büyük önem taşır. Diş fırçalamanın en az haftalık olarak yapılması gerekir. Tüy sağlığı için de haftalık fırçalamaya ihtiyaç duyarlar. Diğer köpek türlerinde olduğu gibi aşılarının doğru şekilde ve zamanında yapılması çok önemlidir. Tüy ve tırnak bakımı sağlıklı ve uzun bir ömür için olmazsa olmazdır.
Alabay (Alabai) Kaç Kilo Olmalıdır?
Alabay ırkı köpeklerin erkekleri 54-72 Kg aralığındayken, dişileri ise 36-54 kilolara kadar ulaşabilir.
Alabay (Alabai) Eğitimi Nasıl Olmalıdır?
Alabay ırkı köpekler oldukça lider ruhlu köpeklerdir. Bu sebeple diğer hayvanlarla, özellikle köpeklerle iyi geçinemeyebilirler. Çok hareketli ve başına buyruk oldukları için profesyonel bir eğitmenle yavruykenden itibaren çalışmaya ihtiyaç duyarlar. Daha önce köpek sahibi olmayan ebeveynler için zorlayıcı bir yapıları vardır.
Ebeveynlerine karşı çok sahiplenici ve sevecendirler. İri yarı görüntüsüne rağmen bakımları çok zor değildir. Görüntüleri Sivas Kangalı’na benzer. Ancak ondan çok daha uzun bir tarihe ve iri bir cüsseye sahiptir. Havlamadıkları için apartman dairesine uygun değildirler. Toprağı kazmaya bayıldıklarından bahçesi olan bir açık havaya ihtiyaç duyarlar.
Yabancılara çok mesafeli davranırlar. Doğru zamanda iyi bir itaat eğitiminden geçerlerse size ondan iyi dost olmayacaktır. Eğitimleri sırasında ödül yöntemi başarılı sonuç verecektir. İstenen davranışı gerçekleştirdiklerinde kaptıkları bir ödül maması, davranışı kolayca pekiştirecektir.
Zeki köpekler oldukları için kolay eğitileceklerdir. Eğitim boyunca sevgi ve sabrı elden bırakmamak önemlidir.
Alabay (Alabai) Saldırır mı?
Alabaylar özlerinde uyumlu ve itaatkar köpeklerdir. Ancak koruyucu yapıları onları biraz agresyona eğilimli hale getirebilir. Henüz yavruyken çocuklarla vakit geçirmeye alışır ve iyi bir eğitim alırlarsa çocuklarla iyi vakit geçirirler. Ama tanımadığı insanlara karşı saldırgan özellikler sergileyebilir. Karşı taraftan saygı ve anlayış bekler. Bebeklerle yalnız bırakılmaması önerilir. Diğer hayvanlarla araları iyi olmadığı için agresif bir duruş sergilemeye meyillidirler.
Alabay (Alabai) Kaç Saat Uyur?
Yetişkin köpeklerin günlük uyuma süreleri 15-16 saat arasında değişir. Eğer sizin köpeğiniz bu bundan daha az veya çok daha fazla uyuyorsa veteriner hekime danışmalısınız.
Alabay (Alabai) Tüy Döker mi?
Bahar aylarında tüy dökümünde artış görülür. Düzenli fırçalamalar tüy dökümünü azaltacaktır. Alabaylar çok tüy döken bir tür değilir ancak bahar aylarında onların tüy dökümünde de artış görünebilir.
Alabay (Alabai) Ne Kadar Büyür?
Alabaylar dev ırka mensuptur. Yükseklikleri erkeklerde 65, dişilerde ise 60 cm’i bulur. Ağırlıkları ise erkeklerde 54-72 kiloya varırken, dişilerde 36-54 kilolara ulaşır.
Alabay (Alabai) Ne Zaman Kısırlaştırılır?
Köpekler için ideal kısırlaştırma dönemleri cinsiyetlerine göre değişiklik gösterir. Uzmanlar 4-6 aylık olana dek beklenmeyi önerir. Doğru zaman köpeklerin türleri, cinsiyetleri ve ırk boylarına göre değişiklik gösterir. Örneğin büyük ırklar küçük ırklara göre daha geç olgunlaşır. Bu sebeple daha geç kısırlaştırılması gerekir. Birçok veteriner hekim, dişi köpekler için ideal kısırlaştırma dönemi için ilk kızgınlıktan hemen önceki zamanlarını ideal bulur. Erkek köpeklerin kısırlaştırma zamanı ile boyutları arasında doğrudan bir ilişki vardır. Küçük ve orta ırklar için ideal zaman 6 aylıkken, büyük ırklar 1 yaşında kısırlaştırma operasyonuna uygun bulunur. Köpeğiniz için ideal zamanlamayı veterinerineriniz verecektir.
Alabay (Alabai) Kaç Yıl Yaşar?
Alabayların bilinen spesifik bir kalıtsal hastalıkları yoktur. Yine de yetişme koşulları, beslenmeleri ve çevre etkenleri hastalığa yakalanma riski oluşturabilir. İyi beslendiklerinde ve gerekli koşullar sağlandığında 11 ile 13 yıl arasında yaşayabilirler. Zorlu hava şartlarına karşı çok dayanıklı köpeklerdir.
Alabay (Alabai) Nasıl Tıraş Edilir?
Alabaylar kısa tüylü bir ırktır. Bu nedenle tüylerinin tıraş edilmesine gerek bulunmamasının yanı sıra, uzmanlarca da önerilmez.
Alabay (Alabai) Kaç Yavru Doğurur?
Dişi alabaylar doğumda 6 – 9 arasında yavru dünyaya getirebilirler. Dünyaya gelen yavru sayısı anne ve babanın sağlık durumuna, annenin yaşına ve birtakım diğer etkenlere göre değişiklik gösterebilirler.
Alabay (Alabai) Yasaklı Irk mıdır?
Alabaylar yasaklı bir köpek ırkı değildir. Küçük yaşlardan itibaren iyi bir itaat eğitiminden geçirerek güvenle besleyebilirsiniz.
Alabay (Alabai) Neden İshal Olur?
Köpekler arasında ishale neden olan yaygın davranışlar arasında şunlar yer alır: Diyet veya sunulan ödül mamalarında ani değişiklikler, çöp, bozulmuş yiyecek veya oyuncak, kemik ve kumaş gibi yabancı nesnelerin yutulması Parvovirüs, distemper veya koronavirüs gibi viral enfeksiyonlar.