Beyza Nur Güler ve Güven Usta’nın özel haberine göre, İstanbul’da yine üzücü bir olay oldu. Konu, zulüm gören Rottweiler cinsi bir köpek. Hayvana eziyet haberlerini okurlarımızla paylaşmak, bizim için iki sebepten ötürü önemli. Birincisi, bu konu hakkında biraz daha farkındalık yaratabilmek. İkincisi ise, aslında bu eziyet haberlerinden hemen sonra ortaya muhteşem hayvanseverlik hikayeleri de çıkıyor. Bu hikayeler kötülüğün gölgesinde kalmasın istiyoruz.
Geçtiğimiz ocak ayında caninin biri, patili dostumuzu hınca hınç döverek çöpe attı. Köpeği ve durumunu fark eden insanlar, Avcılar İlçe Emniyet Müdürlüğü’ne haber verdi. Ekipler önce köpeği döven kişiyi yakaladı ve para cezası uyguladı. Fakat görece olarak hafif bir şekilde, sadece 1100 lira ceza ödeyerek serbest kaldı bu insan. Hayvan hakları yasasının aciliyeti, bir kez daha ortaya çıkıyor.
ZULÜM GÖREN ROTTWEİLER HEMEN TEDAVİ ALTINA ALINDI
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Veteriner Fakültesi Hayvan Hastanesi hemen patili dostumuzu kliniğine aldı. Gördüğü kötü muamele yüzünden dostumuzun bir gözü çıkma noktasına geldi. Bu göze acilen müdahale etti veteriner hekimler. Bunun yanı sıra vücudundaki kırıklar ve travma yüzünden uzun bir tedavi sürecine girdi köpek. 2 operasyon daha atlattı fakat görme yetisi neredeyse tamamen kayboldu. Neler yaşadı kim bilir.
Patili dostumuzun tedavisini yürüten Doktor Gamze Karabağlı, “Şiddetli bir kafa travması geçirmiş hastamız. Kafasına defalarca darbe almış ve bunun sonucu olarak da çene kemiklerinde, dişlerinde, damağında, fistül dediğimiz yanak derisi ile beraber bağlantısı olan çok derin yaralara sahip bir halde getirilmişti. O travmaların üzücü bir etkisi var ki, her iki gözde de bir görüş kaybımız söz konusu. Bu, çok da geriye dönük iyileşme ümidi olan bir kayıp değil. O nedenle de tekrar sokağa dönmesi mümkün değil. Böyle bir travmayı hiçbir kedi ya da köpek, sokaktaki hiçbir canlı yaşamasın.” dedi.
PATİLİ DOSTUMUZUN PSİKOLOJİSİ DE CİDDİ ANLAMDA ETKİLENMİŞ
Sonuçta fiziksel şiddet, sadece fiziksel boyutlarda kalmıyor. Nitekim zulüm gören Rottweiler, ciddi anlamda psikolojik sorunlar da yaşadı. “Çok korkaktı. İnanılmaz zor günlerdi onun için ama hepsi geride kaldı çok şükür ki. Şimdi dışarıda, tasma ile birlikte birinin eşliğinde dolaşabiliyor. Bize alıştı, bu bir gerçek ama onun dışında kendine güveni var. Artık özgürlüğünü istiyor diyebilirim. Elbette barınaklar sahiplenilmeyi bekleyen sokak hayvanları ile dolu. İBB barınaklarımız da öyle, bu bir Rottweiler ama bunun gibi saf ırklarla dolu barınaklar var. Onu sahiplenen kişiyi kutluyorum” diyerek durumu özetledi Gamze Karabağlı. Neyse ki, kötülük yapanlar olduğu gibi, iyilikle dolu nice hayvansever de var.
Zulüm gören Rottweiler ve üzücü hikayesi bize yazarımız Cesur’un kaleme aldığı hayvana şiddetin psikolojisi yazısını hatırlattı. Yazıyı buradan okuyabilirsin!