Yumurtlama Öncesi Ve Sonrası: Sakallı Ejder Yumurtlarsa Ne Yapılır?

Sakallı ejderler hem yeni başlayanlar hem de deneyimliler için çok uygun bir sürüngen ev hayvanı. Bazıları tek bir sakallı ejder sahiplenirken bazıları iki ya da daha fazla ejderden oluşan aileler kuruyor. Ancak sakallı ejderlerin sayısı ne olursa olsun en az bir tanesi dişiyse, teraryumun içinde yumurtalar görmeye hazır ol. Peki sakallı ejderin yumurtlarsa ne yapabilirsin? İşte bilmen gerekenler…

Sakallı ejderler yumurtlama yoluyla üreyen canlılar. Ancak tek başına yaşayan dişi sakallı ejderler bile zaman zaman yumurtlayabilir. Eğer dişi ejderin daha önce bir erkekle temas içinde olduysa yavru ihtimali vardır. Ama bazen de dişi ejder döllenmemiş yumurtalar da yumurtlayabilir. Tıpkı tavuklarda olduğu gibi. Peki sakallı ejderin yumurtlarsa yapman gerekenler nelerdir?

Sakallı ejderin her zamankinden daha uyuşuksa, daha fazla uyuyor ya da ısı lambasının altında uzun saatler geçiriyorsa, yumurtlayacağının işaretini veriyor olabilir. Aynı zamanda karnı da yumurtaların etkisiyle normalden daha büyük görünür. Son aşamada yumurtalar dışarıdan görünür ve bir torbaya doldurulmuş bilyeler misali elle hissedilebilir hale gelir.

Karnında yumurtaları olan sakallı ejder, aşağı yukarı üç haftanın sonunda kendine bir çukur kazmaya başlar. Bu durumda sakallı ejderine uygun bir yumurtlama alanı sağlamalısın.
Örneğin küçük bir kutuya temiz, nemli yumuşak malzemeler koy ve kutuyu teraryumun içine ısı lambasının altına yerleştir. Böylece ejderin yumurtalarını bunun içine gömebilir. Toprak ya da vermikülit bazlı maddeler bunun için uygundur.

YUMURTLAMA KENDİLİĞİNDEN OLMAZSA…

Sakallı ejderler bir batında ortalama 20 yumurta yumurtlayabilir. Dört aylık dönemde birkaç kez yumurtlayabilen ejderin bu dönemde bol miktarda kalsiyuma ihtiyaç duyar. Yumurtalar döllenmiş olsa da olmasa da kalsiyum ihtiyacı geçerlidir.

Sakallı ejderler yumurtalarını 45 güne kadar içlerinde tutabilir. Ancak eğer yumurtaları fark ettikten sonra 1 ay içinde herhangi bir hareketlenme yoksa ve ejderin çok halsiz ve uyuşuk görünüyorsa o zaman derhal veterinerinize başvurmalısın. Çünkü yumurtaların cerrahi müdahaleyle alınması ve düşük kalsiyum seviyelerine müdahale edilmesi gerekebilir. Yumurtaların içeride fazla kalması hayatı tehdit eden bir durumdur.

Sakallı Ejderlerde Yumurtlama

Ejderin yumurtladıktan sonra ise toprağı ısı lambaları ya da teraryum ısıtıcı yardımıyla 27-30 derece aralığında tutman gerekir. Toprağı düzenli olarak nemlendirmeli ancak yumurtaların direkt ıslanmamasına dikkat etmelisin. (Aksi takdirde küflenme söz konusu olabilir.)

YUMURTLAMA SONRASI NE YAPILMALI?

Yumurtalardaki yavrular 55 ila 75 gün sonra kabukları kırıp dışarı çıkarlar. İçinde yavru olmayan yumurtaların ise teraryumda tutulmasına gerek yoktur. Eğer emin değilsen, yumurtlamadan birkaç sonra bir el feneri yardımıyla kabuğun içine bakabilirsin. İçinde pembe embriyo varsa yavrulara hazırlansan iyi olur. Ancak bu işlemi yaparken yumurtayla fazla oynamamaya çalış. Aksi takdirde yavruya zarar verebilirsin. Bu dönemin ardından ejderinin besin alışkanlıklarını da unutma.

Yavruları beklerken yumurtalara bakmak zor ve zahmetli bir süreçtir. Nem, sıcaklık ve küflenme koşullarını sürekli kontrol altında tutmalısın. Bu iç işin bir termometre ve bir higrometreye ihtiyacın olacak.

Birçok kişi yumurtalar için bir kuvöz kullanır ya da yumurtaları görebilmek için topraktan çıkarır. Ancak bunu da gerekmedikçe yapmamanı tavsiye ediyoruz. Yavruların sağlığı için dikkat ve sabır en doğrusu olacak.

Paylaşan heymypet