Yılanlar doğal olarak derilerini düzenli olarak değiştirir ve sağlıklı bir deri değişimi onların genel refahı için önemli bir husus. Tamamen doğal olmasına rağmen, deri değiştirmek, yılanlar için strese sebep olur. İşin iyi tarafı, evcil hayvanının deri değiştirmek üzere olduğuna dair işaretleri öğrenerek ve sürecin olabildiğince sorunsuz ilerlemesini sağlaman mümkün. Bunun için adımlar atarak stresin bir kısmını azaltman mümkün. İşte yılanlarda deri değişmesi hakkında bilmen gereken her şey!
Yılanlar Neden Deri Döker?
Yılanlar sürekli olarak yeni cilt hücreleri üretir ve eskilerini değiştirmek zorunda olur. İnsanlar sürekli olarak küçük miktarlarda deri hücreleri dökerken, yılanlar bunu sürekli bir tabaka halinde yapar. Bu deri değiştirme durumuna ‘ekdiz’ denir. Basitçe bir dış tabakanın deri değiştirmesi veya dökülmesi anlamına gelir.
Barakalar arasındaki aralık; yılanın yaşı, büyüme hızı ve ortamı dahil olmak üzere çeşitli faktörlere bağlı olur. Hızla büyüyen genç yılanlar, birkaç haftada bir deri değiştirir. Yetişkin yılanlar ise daha seyrek, bazen yılda yalnızca birkaç kez veya daha az deri değiştirir.
Yılanının Deri Değiştirmek Üzere Olduğuna Dair İşaretler
Yılanını dikkatlice gözlemlersen, yakında tüy dökeceğini gösteren birkaç işaret fark etmen mümkün. Bunlar tamamen normal ve endişelenmene gerek yok:
- Gözleri bulutlu, mavimsi bir renge dönüşür. Bunun nedeni, tüy dökme işlemine yardımcı olmak için derinin dış tabakasının altına salgılanan bir kayganlaştırıcı. Göz üzerinde geçici bir filtre haline gelir.
- Eski cilt donuk veya puslu görünmeye başlar. İlk başta, yılanının karnının pembemsi bir renk gibi göründüğünü de fark etmen mümkün.
- Evcil hayvanınız normalden daha fazla saklanır.
- İştahı azalır veya yemek yemeyi tamamen reddeder.
- Özellikle iyi göremediği zaman daha ürkek veya savunmacı hale gelir.
- Eski deriyi ovmak için pürüzlü yüzeyler ve/veya emilecek su arar.
Değişme Sorunları Nasıl Önlenir?
Yılanının yaşadığı stresin bir kısmını hafifletmeye yardımcı olmak için deri değişimi sırasında yapabileceğin birkaç şey var:
Yılanının eski derisini sıyırmasına yardımcı olmak için temiz dalgaların karaya attığı odun veya kayalar gibi kafes aksesuarları al. Bu aksesuarların sadece nispeten pürüzsüz olduklarından ve keskin kenarları olmadığından emin ol.
Evcil hayvanınızın muhafazasının nemli olduğundan emin olun ve yılanınızın kendi kendine ıslanabileceği sığ bir su kabı sağlayın. Ayrıca, yılanın sığabileceği kadar büyük bir giriş deliği olan nemli sphagnum yosunu içeren plastik bir mahfaza olan bir nem gizleme kutusu da ekleyebilirsiniz. Yılanınız muhtemelen tüy dökme sırasında kutuda normalden daha fazla zaman geçirecektir.
Dökülmeden hemen önce ve sırasında yılanına mümkün olduğunca dokunmaktan kaçın. Bununla başa çıkman gerekiyorsa, bunu nazikçe yap. Çünkü yeni cilt hassas olur ve kolayca yırtılır.
Yılanın yemeyi reddederse endişelenme. Türüne bağlı olarak, sağlıklı bir yılan, yemek yemeden birkaç hafta veya daha fazla yaşayabilir. Hatta daha büyük yılanların daha da uzun bile aç yaşaması mümkün. Yılanın yemek istiyorsa, enerjisinin daha fazlasını sindirmek yerine iyileştirmeye yönlendirmek için normalden daha küçük bir öğünle beslemek en iyisi.
İşlemin tamamlandığından emin olmak için dökülen deriyi ve yılanınızı inceleyin. İdeal olarak, tüm cilt tek parça halinde çıkar. Göz kapaklarının da döküldüğünü görmek için bakın; gözlerin olduğu yerde deride delikler olmamalıdır. Sizin veya veterinerinizin kalan eski deri kalıntılarını çıkarmanız gerekebilir.