Yaygın Güvercin Hastalıkları

Güvercinler birçok kişinin çok sevdiği ve beslemeyi tercih ettiği evcil hayvanlardır. Dünyanın hemen her yerinde hem vahşi doğada hem de evlerimizde bulunan kısa bacaklı, kalın gövdeli kuşlardır. Tüm canlılar gibi, dönem dönem çeşitli hastalıklara yakalanabilirler. En yaygın güvercin hastalıkları arasında

güvercin hastalıkları

Evcil hayvan ebeveynleri olarak, yakalanabilecekleri birçok yaygın hastalığın tedavisi de dahil olmak üzere, onların her ihtiyacını önemsiyoruz. Yaygın güvercin hastalıkları solunum problemleri, ishal ve hatta ölüm gibi çeşitli semptomlara sahip olabiliyorlar.

Yaygın Güvercin Hastalıkları

Kanser
Bitler
Sinekler
Koksidya
Solucanlar
Hexamita
Akarlar
Klamidya
Solunum yolu enfeksiyonları
Mikoplazma

Pamukçuk

Pamukçuk, protozoan adı verilen küçük bir organizmadan kaynaklanır ve tipik olarak solunum problemlerine neden olur.

Kuştan kuşa kolayca bulaşan bir hastalıktır. Ama neyse ki bir kuşun vücudu dışında birkaç dakikadan fazla yaşayamaz. Güvercinler, su kaplarını paylaştıklarında, diğer yetişkin güvercinlerle karşılıklı gagalama yaptıklarında ve genç güvercinleri beslediklerinde (yarı katı, ufalanan, yüksek yağ ve protein içeren bir dışkı) diğer güvercinlere bulaştırırlar.

Pamukçuğa neden olan virüsü güvercinin kursağında, boğazında, safra kanalında, kloakta, proventrikulusta veya sindirim sisteminin diğer kısımlarında görürüz. Pamukçuk kaynaklı nodüller, yavru bir güvercinin göbek kısmında veya güvercin sinüslerinde de bulunabilir. Pamukçuğun belirtileri vücudun hangi bölgesinde bulunduğuna bağlı olarak değişir. Ancak en sık boğazı etkilediğinden, çoğu güvercin bademcikler üzerindeki nodüller nedeniyle nefes almada güçlük çeker. Görünür nodüller ve nefes alma sorunlarının yanı sıra diğer pamukçuk belirtileri arasında ishal, kilo kaybı, uyuşukluk ve ağızdan ve kloakadan kanama yer alır. Hastalık tedavi edilmezse semptomlar kötüleşir ve kuşun ölümüne neden olma riski taşır.

Bu lezyonlar, diğer enfeksiyon türlerine (apse gibi) benzer, ancak güvercin vücudunun yalnızca sindirim sistemi ile ilgili veya ona yakın kısımlarını etkiler. Bu, kanattaki her lezyonun kesinlikle pamukçuk olmayacağı anlamına gelir. Güvercininde pamukçuk varsa, veterinerinizin verdiği ilaçlarla tedavi edilmesi mümkündür. Bazen nodülün veterineriniz tarafından cerrahi olarak çıkarılması gerekir.

Güvercin Solucanları

Diğer birçok hayvan türü gibi, güvercinler de bağırsaklarında çeşitli solucanlar barındırabilir. Yuvarlak kurtlar, tenyalar ve kıl kurtları, güvercinlerin sindirim sisteminde büyür ve yaşar ve ishale, halsizliğe, diğer hastalıklara karşı artan hassasiyete ve rekabetçi güvercinlerde performans sorunlarına neden olabilir. Bazen bir güvercinin dışkısında geçen solucanları görebilirsin, ancak çoğu zaman dışkıların mikroskobik incelemesi sırasında yumurtaları bulunur.

Güvercinler, böcek yemekten ve diğer kuşların enfekte dışkılarını yemekten solucan kaparlar. Bu nedenle güvercininin solucan almasını önlemek çok zor olabilir. Bu parazitleri taramak için güvercin dışkısının düzenli mikroskobik inceleme gerekir. Tedavi, diğer güvercin ilaçları gibi suya eklenebilen veya bir şırıngayla ağızdan verilebilen ilaçları içerir.

Güvercin Coccidia

Solucanlara benzer şekilde koksidia, güvercinlerde ve diğer hayvanlarda bulunan ve ishale, besin emiliminin kaybına, halsizliğe, uyuşukluğa ve kilo kaybına neden olan bir bağırsak protozoonudur. Coccidia, enfekte dışkıları yediklerinde güvercinden güvercine kolayca bulaşır. Çoğu güvercin kümesinde genellikle az miktarlarda bulunur. Bir güvercin normal davranıyorsa ve az miktarda koksidya bulunursa, genellikle tedavi edilmez.

Coccidia mikroskobik bir organizmadır, bu nedenle onu mikroskop olmadan göremezsiniz. Güvercininde bol miktarda koksidya bulunmadığından emin olmak için veteriner düzenli dışkı muayeneleri yapmalı.

Güvercin Hexamita

Güvercin hastalıkları arasında kansere neden olan protozoana çok benzeyen bu organizma sindirim sisteminde de bulunur. Neyse ki hexamita, çoğu güvercin için kanser kadar ciddi değildir, ancak yine de tedavi gerektirir. Güvercininin bağırsak yolunu aşırı doldurursa, kusmaya, kilo kaybına ve kanlı ishale neden olabilir.

güvercin hastalıkları

Güvercin Biti, Akarlar ve Sinekler

Bitler, akarlar ve sinekler gibi dış parazitler evcil güvercinler için gerçek bir baş belasıdır. Bu can sıkıcı haşereler güvercinini ısırıp tahriş etmenin yanı sıra kan kaybı veya  hastalık bulaştırma gibi daha ciddi hasarlara da neden olur. Güvercininin tüysüz bölgelerinde pullu bir görünüm, tüy gövdelerinde minik delikler ve kaşınan kuşlar, hepsi dış parazit belirtileridir. Parazitin türüne bağlı olarak, ilaçlı spreylerden kullanabilirsin.

Güvercin Solunum Yolu Enfeksiyonları

Aft dışında, solunum yolu enfeksiyonları muhtemelen güvercin sahiplerinin karşılaştığı en korkulan hastalıklardandır. Solunum yolu enfeksiyonları son derece bulaşıcıdır. Stresli, yaşlı ve genç kuşlar enfeksiyona karşı en hassas olanlardır.

Solunum yolu enfeksiyonları, bir kuşun nefes almasını ve uçmasını zorlaştırır. Bu nedenle daha az aktif olurlar ve rakip güvercinler kötü performans gösterir. Tedavi edilmezse, solunum yolu enfeksiyonu olan bir güvercin ağzı açık nefes almaya başlar. Nefes alırken daha fazla efor sarf etmesi gerekir. İştahı kapanır ve sonunda ölür.

Güvercinlerde mantarlar, virüsler, bakteriler ve akarlar dahil birçok şey solunum yolu enfeksiyonuna neden olur. Enfeksiyonlar akciğerleri, hava keselerini, sinüsleri ve solunum yolunun diğer kısımlarını içerir. Burun deliklerinden, ağzın içinden veya koanadan akıntı veya solunum yolu enfeksiyonu varsa güvercininizin hapşırma ve/veya öksürme seslerini gerçekten duyabilirsin. Solunum semptomları gördüğünde kuşunu veterinere götürmek, çevre temizliği, parazitlerin tedavisi  enfeksiyonun nedenini bulmak ve güvercinini ilaçlamak dahil olmak tedavi etmelisin.

Güvercin Klamidyası

Güvercinlerde birçok farklı klamidya türü vardır ve bazı kuşlar semptom göstermez. Ancak güvercininiz stresliyse bu virüs alevlenir.

Klamidya semptomları gösteren kuşlara virüsü tedavi edecek ilaçlar verilebilir, ancak hastalık tedavi edilemez. Virüsün neden olduğu solunum yolu enfeksiyonları, klamidyası olan güvercinlerdeki asıl endişe kaynağıdır. Bu nedenle genellikle semptomatik olarak tedavi edilirken ortamlarının ideal olduğundan emin olmalısın. Nemden, dalgalanan sıcaklıklardan vb. kaçınmalısın.

Güvercin Mikoplazması

Solunum yolu enfeksiyonlarına da neden olan mikoplazma, güvercinleri solunum yollarında enfekte etme riski taşır. Mikoplazma enfeksiyonunun semptomları, klamidya ve diğer solunum yolu enfeksiyonlarının semptomları ile aynıdır. Bu nedenle, burun akıntısı, öksürme, hapşırma ve diğer semptomları görürüz.

Bir güvercinin mikoplazma belirtileri göstermesinin birincil nedeni yine strestir. Bu nedenle, güvercinin için temiz, stressiz, ideal bir ortamı yaratmak sağlığı için çok önemlidir.

Paylaşan heymypet