YAVRU KÖPEĞİM İŞTAHSIZ!
Eyvah! yavru köpeğim yemek yemiyor! Yavru köpeğinin iştahında bir süredir azalma gözlemliyor olabilirsin. Yemekle arasının eskisi kadar iyi olmaması dışında başka bir problem görünmüyorsa, endişelenmek için acele etme. İnsanlar gibi köpekler de zaman zaman iştah kaybı yaşayabilir. Ancak huyunda, diğer alışkanlıklarında, enerji seviyesinde büyük değişiklikler varsa, ya da yemek yemeyi tamamen kestiyse, o zaman vakit kaybetmeden veterinerinin yolunu tutma zamanı gelmiş demektir.
Yavru köpekler, yetişkin köpeklerden daha küçük yağ rezervlerine sahip oldukları için yaklaşık 12 saatten daha uzun süre açlığa dayanamazlar. Özellikle süs köpeği ırklarına mensup yavrular, bir öğünü atlarlarsa kan şekerinde yaşanacak ciddi düşüşler hiç istenmeyen sonuçlara yol açacaktır.
NEDEN YEMEK YEMEK İSTEMİYOR OLABİLİR?
Bir anda yemeden içmeden kesilebilirler veya bu iştah düşüşü kademeli olarak da gerçekleşebilir. Yavru köpeğinin iştahsızlığını etkileyen faktörleri senin için sıraladık.
Zor beğenme, seçicilik
Müşkülpesent mizaçlı yavrular belirli yiyecekleri yemeyi alışkanlık haline getirir ve başka bir şey yemeyi reddeder. Sadece canının istediğini yapan ve yiyen bir bebek gibi yetiştirildiyse bu şımarıklık beslenme düzenine de yansıyacaktır ve istediğini vermediğin sürece bunu aç kalarak protesto edecektir.
Stres
Stres, köpeğinin yeme arzusunu bastırabilir. Örneğin senin çalışma programındaki değişiklikler yüzünden birlikte daha az vakit geçirebilmeye başladıysanız ayrılık vakitleri gelip çattıkça üzüntüden iştahı azalabilir. Ya da misafir sevmiyorsa ve evine girip çıkan insan sayısı fazlacaysa o kalabalık da onu strese sokuyor olabilir. Bir diğer etkense artan hava sıcaklıkları. Fazla sıcaklar da köpeklerin iştahını çok azaltır. O havalarla nasıl baş edebileceğini ve köpeğini serin tutmanın yollarını bu yazımızda senin için yazmıştık.
Hastalıklar, parazitler ve diş çıkarma
İştahsızlık köpeklerde en sık görülen hastalık belirtilerinden biri ve enfeksiyon varsa ateşle birlikte ortaya çıkabilir. Gençlik hastalığı veya parvovirüs gibi hayatı tehdit eden viral enfeksiyonlar, üst solunum yolu enfeksiyonu veya bağırsak parazitleri gibi daha az ciddi enfeksiyonlar iştahsızlığa neden olabilir. Diş çıkaran bir yavru köpek de ağrılarından dolayı yemek yemek istemeyebilir. Yutulmuş bir yabancı cisim (bir oyuncak veya çöp parçası gibi) karın ağrısına neden olabilir ve bu yüzden de köpeğin yemek istemiyor olabilir.
İştahını arttırmak için neler yapabilirsin?
Yavru köpeğim yemek yemiyor diye kaygılandığını biliyoruz. Köpeğinin iştahsızlığı birkaç öğünden daha uzun sürerse, neden yemeyi bıraktığını anlamak için veteriner kontrolünden geçmesi gerekir. Hayvan sağlığında uzmanlaşan veterinerlerin onları yiyeceklere özendirmek ve yemeye teşvik etmek için bilinçli olarak uyguladıkları teknikler işe yarayacaktır. Mutlaka veterinerine danışarak aşağıdaki önerilerimizden bazılarını küçük dostunun iştahını açmak için uygulayabilirsin:
- Az miktarda, küçük parçalar halinde yağsız sığır eti gibi sağlıklı yiyecekler vermeyi dene
- Güçlü ve güzel kokulu yiyeceklerle baştan çıkarmayı dene. Organik fıstık ezmesi böyle durumlarda sık kullanılan favorilerden sadece bir tanesi!
- Kuru gıdalara ılık su veya tuzsuz tavuk suyu ekleyerek blender’da bızzlatabilirsin.
- Köpeğinin mamasını mikrodalgada 10 saniye kadar ısıt, bu mamanın aromasının kilidini açar ve köpeğinin iştahını arttırabilir.
- Düzenli yediği mamasını yoğurt veya süzme peynirle karıştırmayı dene.
- Eğer bir kedi ev arkadaşı varsa kuru kedi mamasını yavrunun mamasıyla karıştır. Kedi mamasının aroması ve daha yüksek protein içeriği çoğu köpek için çok caziptir.
- Elle beslemeyi deneyebilirsin, biraz sevgi ona iyi gelecektir!
- Az miktarda yemek ver, yemeyi reddetmesi durumunda bir saat sonra tekrar dene. Mamasını uzun süre ortada bırakmak köpeğinin beynindeki iştah merkezlerini zorlayabilir ve bu da kalan ufak yeme isteğinin de yok olmasına sebep olabilir.
- Yeni bir mama kabı satın al veya eskisini biraz daha ilginç hale gelmesi için yeni bir yere taşı.
- Yemek saatlerinden önce yürüyüşe çıkın veya birlikte başka bir egzersiz yapın.
Veteriner desteği şart!
- Veteriner hekimin herhangi bir sağlık sorunu olmadığını belirttiği halde en lezzetli yiyeceklere bile burnunu çeviriyorsa, başka hileler dene. Ona verdiğin ödül yemeklerini kes mesela. Böyle olunca düzenli beslenme programına mecburen alışacak ve sadık kalacaktır.
- Durum ciddiye gidiyorsa veteriner hekimiyle tekrar konuş. Belki muayene edip iştahını uyarmaya yardımcı olacak ilaçlar önerebilir.
- Yürüyüşte sendeleme, halsizlik ve nöbet gibi düşük kan şekeri (hipoglisemi) belirtileri gösteriyorsa derhal veteriner hekime başvur. Bu arada, çok güçsüz görünüyorsa, diş etlerine çok az miktarda pastörize bal gibi tatlı bir besin uygulayarak düşük kan şekerini arttırmayı deneyebilirsin.