Yavru köpeklerin ısırma huyu tüm köpek ebeveynlerini biraz bezdirebilir. Hatta bir müddet sonra “imdat, yavru köpeğim ısırıyor!” nidaları evlerde yankılanmaya başlar. Ancak sinirlenmesek daha iyi, sonuçta her köpek ısırma ve çiğnemeyi sever. O zaman en iyisi bu davranışı doğru yerlere yönlendirelim. Aksi takdirde dostumuz büyüdükçe ısırma davranışı hepten can sıkıcı hale gelir. Tabii ilk olarak ısırma ve çiğnemenin nedenlerini iyice aydınlatmamız lazım.
Şu gerçeği sana hatırlatmakla başlayalım: köpekler sosyal ilişkilerinde ağızlarını sık sık kullanır. Patili dostumuz muhtemelen hem çenesini kullanmayı öğreniyor, hem de sana bazı mesajlar iletiyor. Burada dikkat etmemiz gereken nokta, çenesiyle verdiği mesajların sınırını ona göstermek.
Aslında yavru köpekler bu eğitimi annelerinden ya da çevrelerindeki diğer köpeklerden alırlar. Sosyal ortam patili dostlarımız için en iyi öğretmen. Mesela dostumuz bir arkadaşını sertçe mi ısırdı? Alacağı yanıt aynı şekilde olacaktır: sertçe ısırılmak. Aynı davranışı bir de anne köpeğe yaptığını düşün. Annesi direkt olarak sınırlarını ufak dostumuza öğretir. Ancak her köpek bu sosyal ortamda büyümez. Tam da bu yüzden ısırıklarını kontrol etmek için bize ihtiyaç duyarlar zaten.
YAVRU KÖPEĞİM ISIRIYOR DİYENLER İÇİN EĞİTİM TAVSİYELERİ!
Öncelikle şu konuya bir açıklık getirelim: doğru bir eğitim için etkili iletişim şart. Bağırıp çağırma ya da fiziksel herhangi bir temas bu sorunu çözmez. Üstelik dostumuz onunla oyun oynadığını bile zannedebilir. Eğer bir şekilde dostunun canını yakarsan da doğal olarak sana güveni kalmaz. Geçelim eğitimin inceliklerine:
- Köpek dostuna onun anlayacağı dilden yaklaş. Yani beden dilinle, yüz ifadenle ve ses tonunla mesajını iletmelisin.
- Örnek verelim, diyelim ki köpeğin seni ısırdı. Ona bağırmak yerine üzgün bir şekilde “beni ısırman hoşuma gitmiyor” demen daha yararlı olacak. Hatta biraz komik gelebilir ama viyaklayabilirsin bile.
- Kolunu hemen çekmek yerine başka bir yavru köpek gibi davranarak canının acıdığını ifade et.
- Sonrasında ise hemen patili dostunu kendinden uzaklaştır. Onu 1-2 dakika çok uğramadığı bir odaya kibarca kapatırsan alması gereken mesajı alır. Bunu sık sık tekrarlarsan ısırmanın oyunun bitmesine sebep olduğunu anlar.
- Bir noktadan sonra dostumuz davranışlarının sonuçlarını görmeye başlar. Hareketlerinde düzelme gördüğün anda onu ödül mamasıyla ödüllendir.
Bizim tavsiyelerimiz bu şekilde! Oldu da patili dostumuz hiçbir değişiklik göstermedi ve hala yavru köpeğim ısırıyor diyorsan çözüm belli: köpek eğitmenleri. Çünkü anlaşılan o ki bu basit ve genel tavsiyeler pek işe yaramıyor. İşe profesyonellerin el atması lazım!
Şimdi sana başka bir sorumuz var. Yavru köpekleri ne kadar iyi tanıyorsun? Bu nereden çıktı diyorsan, patili dostlarımızı daha iyi tanımak için bir quizimiz var. Bu quiz sayesinde dostunu daha iyi tanıyıp onunla daha düzgün iletişim kurabilirsin. O yüzden sen en iyisi quizimize bir göz at!