Yavru Kedilerin Göz Rengi Ne Zaman Değişir?

Hepimizin merak ettiği konulardan biri. Tıpkı bebeklerde olduğu gibi yavru kedilerin göz renkleri de değişir. Biz de senin için uzmanların ele aldığı bu konuyu inceledik. Sence, yavru kedilerin göz rengi hangi durumlarda değişiyor olabilir?

yavru kedilerin göz

 

 

Hazırsan, yavru kedilerin gözlerini ne zaman açtığını açıklığa kavuşturmaya başlıyoruz. Kediler bizler için benzersiz canlılar olsa da bize benzedikleri yanları da var. Mesela tıpkı bebekler gibi yavru kediler de gözleri kapalı doğarlar. Onları farklı zamanlarda, genellikle doğumdan 2 ila 10 gün sonra açmaya başlarlar. Yaklaşık 2 hafta içerisinde de gözlerini tamamen açmış olmalıdır. “Bunu neden söylediniz” diyecek olursan, aksi bir durumun farkında varabilmen için. 

Yavru kediler gözlerini açtıklarında; deneyimledikleri tüm sesler, dokunuşlar ve kokularla görsel bilgileri ayrıştırmaya başlayabilirler. Yavru kedini yaklaşık 8-9 haftalıkken eve getirdiğinde, keşfetmeye ve senin gözlerinin derinliklerine bakmaya hazır olacaktır. Tabii bu süre zarfında tıpkı vizyonu gibi göz rengi de değişmeye devam edecek…

Yavru kedine birkaç zaman sonra tekrar dikkatli baktığında, değişiklikleri fark edebilirsin. Yavru kedilerin gözleri ne zaman renk değiştirir ve endişelenmek için bir neden var mı? İşte senin için derlediklerimiz. 

Yavru Kedilerin Göz Rengi Değişiklikleri

Yavru kediler, açtıklarında belirgin olan mavi gözlerle doğarlar. Onları 8 haftalıkken eve getirdiğinde göz rengi hala mavi olabilir. Ancak, büyük ihtimalle gözleri yetişkin renklerine dönüşmeye başlamıştır. Bir yavru kedinin gözleri 3 ila 8 haftalık arasında değişmeye başlar. Kedinin gözlerinde görebileceğiniz yaygın renkler ise;

  • Kahverengi
  • Sarı
  • Turuncu
  • Yeşil
  • Kehribar

Yavru kedinin gözleri 3 aylıkken büyük ihtimalle gerçek rengine dönüşecek. Tabii birinci yaş gününe kadar değişikliğin devam ettiği durumlar da meydana gelmiş. Sen en iyisi gözlerini yaş gününde kontrol et. Haha!

yavru kedilerin gözYavru Kedinin Gözlerinin Ne Renk Olacağını Nasıl Anlarsın?

Tipik bir evcil hayvan ebeveyni için yavru kedilerinin gözlerinin sonunda ne renk olacağını gerçekten tahmin etmek zor olabilir. Sonuçta çoğumuz veteriner değiliz ve bunun için eğitim almadık değil mi? Ancak, sadece minik dostuna bakman ve mevcut rengi incelemen sana bazı fikirler verebilir.

İrisin iki katmanı olan stroma ve epitel; sonunda yavru kedinin gözlerini belirli bir renge dönüştürecek pigmentli hücreleri içerir. Çok fazla pigment varsa, turuncu veya altın gözlere hazır ol. Daha az pigmentli kedi yavruları muhtemelen yeşil gözlere sahip olacak ve her katmanında pigment olmayanların mavi gözleri olacaktır.

Yavru kedinin doğduğu andan itibaren değişmeyen mavi gözleri varsa bu muhtemelen bir endişe nedeni değil. Siyam Kedileri gibi bazı ırklar genellikle güzel bebek mavisi gözlerini sonsuza kadar korurlar.

Bir yavru kedinin gözlerinin ne renk olacağını biyolojik anne veya babasına bakarak söyleyemezsiniz çünkü genetikle bir ilgisi yok. Bir kedinin kürk rengi de göz rengini etkilemez. Ancak beyaz tüylü kediler dikkate değer bir istisna olabilir. Özellikle beyaz kürklü bazı kedilerin iki farklı renkli gözü var. Bu kedi türü sana da tanıdık gelmiştir. Bilimsel olarak ‘heterochromia iridis’ olarak bilinen bu pigment, bir göze ulaşmadığında (ve dolayısıyla mavi tuttuğunda) ortaya çıkma eğiliminde olur. Ancak diğerine doğru yol alır. Bu durum da tipik olarak bir endişe kaynağı değil. Ancak; veterinerin, kedinin görme veya işitme sorunları yaşama olasılığı gibi olası birlikte ortaya çıkan durumları ele alabilir.

Yavru Kedinin Göz Rengi Hakkında Ne Zaman Endişelenmelisin?

Bir yavru kedinin gözlerinin her renkten olması normal. Hatta aynı annenin doğurduğu iki yavru kediyi sahiplensen dahi farklı göz renkleri olabilir. Ancak bazen göz rengindeki bir değişiklik endişe nedeni olur. Bu durumlar neler mi?

Kırmızı veya pembe ve şiş gözler, genellikle kedi gribinin neden olduğu rahatsız edici bir durum olan konjonktivit belirtileridir. Bu durumu hemen tedavi ettirmek en iyisi. Ne kadar uzun süre beklersen, bir yavru kedinin iyileşmesine yardım etmek o kadar zor olur.

Minik dostunun gözleri olgunlaştıktan sonra bir daha renk değiştirmemeli. Yetişkin kedinin göz rengi değişirse, başka bir sağlık sorununun işareti olmadığından emin olmak için onu kontrol ettirmen gerek.

Yavru kediler mavi gözlerle doğarlar ki bu, iristeki katmanlar pigment içermediğinde ortaya çıkar. Bazı ırklar, özellikle Siyam kedileri, mavi gözlerini yetişkinliğe kadar koruyabilir. Bununla birlikte, çoğu zaman, bir yavru kedinin gözleri, yaklaşık 3 haftalık olduklarında renk değiştirmeye başlar. Genellikle 2 aylık civarında stabilize olurlar, ancak bazı yavru kedilerin kalıcı göz rengi ilk doğum günlerine kadar gelişmez.

Yaygın kedi gözü renkleri arasında turuncu, yeşil, sarı ve kehribar bulunur. Bazı kedilerin iki farklı renkli gözü olacaktır. Bu durum genellikle endişe nedeni olmasa da, veterinerle konuşmak her zaman iyi bir fikir. Kedinin gözleri ne kadar güzel olursa olsun, tamamen olgunlaştıktan sonra renk değiştirirlerse veya kırmızı ve şiş olduklarını fark edersen, veterinerinizle konuştuğundan emin ol.

Senin kedinin göz rengi ne? Doğduğu zamana şahit olduysan, sence farklılık var mı? Göz rengi ne olursa olsun, dünyalar güzeli kedilerine sağlıklı bir ömür dileriz. 

Paylaşan heymypet