Yavru Kedilerde Gelişim Süreci: 3 – 6 Ay

Artık sütten kesilmiş, katı gıdaya geçmiş, belirli beceriler geliştirmiş ve özerkliğini kazanmış bir yetişkin olma yolunda hızla ilerleyen bir kedidir o! Bebeklikten yetişkinliğe giden yolda yavru kediler nasıl gelişir, birlikte bakalım….

yavru kedilerde

KEDİLERDE İLK 3-6 AY

Yavru kedilerde de tüm canlı yavruları gibi doğduktan sonra bir dizi meşakkatli gelişim evresi gözlenir. Önce gözleri ve kulakları açılır, sonra dişleri çıkar, süt dişleri dökülür, yenileri çıkar, emmeyi bırakır, katı gıdaya geçer, tuvalet alışkanlığı kazanır… Bir yavru kedinin hayatının sadece ilk birkaç ayında değişiklik meydana gelir. Yaşamının en temel becerilerini kazandığı ilk 3 ayı geride bıraktığındaysa hala onu bekleyen pek çok yenilik vardır.

YAVRU KEDİLERDE FİZİKSEL GELİŞİM

Üç aylıkken, bir yavru kedinin tüm süt dişlerini çoktan çıkmıştır ve hatta dökülmeye bile başlamıştır. Yavru kedi artık yaklaşık altı aylıksa ve dişleri hala düşmemişse, veterinerler kısırlaştırılmak için narkoz aldıklarında dişlerini de çekmeyi önerebilir. Süt dişlerini iyi takip edip veterinerine danışmakta fayda var. Çünkü dökülmeyen bebek dişleri ‘tutulmuş süt dişleri’ olarak adlandırılır ve zamanla düşmezse veya çekilmezse yetişkinlikte sorunlara neden olabilir. Tipik bir kedinin 26 süt dişi ve 30 yetişkin dişi olacaktır, bu nedenle yaşamının ilk birkaç ayı boyunca çok fazla dişi çıkacaktır. Bu bebek dişleri döküldüğünde evin sağında solunda görebilirsiniz, ancak yavru kedilerin çoğu düşen dişlerini yutar.

İlk doğduklarında tüm kediler mavi gözlüdür. Üç ayı doldurduğunda bir yavru kedinin gözleri de artık gerçek rengine kavuşur.
Üç ila altı ay arasında bir yavru kedinin vücut şekli de oturmaya başlayacaktır. Ufaktan daha kaslı bir vücut yapısı olmaya başlar ve yuvarlak göbekli bir bebekten, zayıf ve ince yapılı bir genç yetişkine dönüşmeye başlar.

YAVRU KEDİLERDE DAVRANIŞ DEĞİŞİKLİKLERİ

Yavru kediler ilk doğduklarında çok uyurlar. Ancak büyüdükçe biraz daha az uyumaya, oyun oynamaya ve keşfetmeye daha çok zaman ayırırlar. Bir yavru kedi, üç ila altı aylıkken fiziksel sınırlarını test edecek, gördüğü her şeyi ısırmak isteyecek ve ne olduğunu anlamak için diğer hayvanlara yaklaşacak kadar cesur olacaktır. Annesiyle ve akranlarıyla sosyalleşebileceği bir ortamda büyüyorsa bu aylarda kişiliğinin bu özelliklerinin oldukça geliştiğini gözlemleyebilirsin. Uygun sosyalleşme ortamı yoksa oyuncaklara veya yiyeceklere karşı saldırganlık sorunları geliştirmeye başlayabilir.
Bu yaştaki yavru kediler için diş çıkarma gelişiminin doğal parçasıdır. Mobilyaları, oyuncakları gördüğü her şeyi dişlemesi ve çiğnemesi gereken bazı eşyaları çiğnemek, yetişkin dişlerine kavuşmak için bebek dişlerinin düşmesine yardımcı olma girişimidir. Bu davranışa izin verilmeli ancak güvenli oyuncaklarla sınırlandırılmalıdır. Hem yavru kediyi elektrik kabloları gibi eşyalardan korumak, hem de evdeki kıymetli eşyaları yavru kediden korumak gerekir.

Çoğu yavrular yaklaşık altı aylık olduklarında  cinsel olarak tamamen olgunlaşır, ancak bu kediden kediye değişebilir. Bazı cinsler daha yavaş veya daha hızlı gelişebilir. Bir kedi cinsel olgunluğa ulaştığında, artık vücudundaki hormonlar nedeniyle farklı davranmaya başlayabilir. Dişi kedi yavruları bir ısı döngüsüne girebilir ve ağlama, kuyruklarını havada tutma gibi davranışlar sergilerken erkek yavru kediler daha agresif hale gelebilir.

yavru kedilerde

YAVRU KEDİLERDE SAĞLIK VE BAKIM

Bir yavru kedi bu aylarda ilk veteriner hekim ziyaretini yapmış çoktan olmalı ve ilk FVRCP aşısını da daha iki aylıkken yaptırmış olmalıydı. Ancak yavruların ihtiyaç duyacağı tek aşı bu değil. İlk aşılamadan üç ila dört hafta sonra veya yaklaşık üç aylıkken, ikinci FVRCP aşısı yapılır. Yaklaşık bir ay sonra, son FVRCP aşısı, kuduz aşısı ile birlikte yapılır. Bu üç ay boyunca, veterineriniz yavru kedinin yaşam tarzına ve maruz kalması öngörülen risklere bağlı olarak sana diğer aşı seçeneklerini de sunabilir. Aşıların yapıldığı ilk yıl, etkili olabilmeleri için güçlendirici almaları gereken tek yıldır. Bu aşılar, yavru kedinin sağlıklı kalmasına yardımcı olmak için son derecede önemli. Kuduz aşısı, yalnızca evde beslenen kediler için zorunlu.

Kısırlaştırma işlemi çok yaygın cerrahi prosedürler içerir ve altı ayı doldurduğunda veterinerinle görüşerek bu konuda en doğru kararı yine sen veririsin. Kedilerin kısırlaştırılma işlemi ancak her iki  üreme organlarının çıkarılmasını içerir. Bu organlar çıkarıldığında, daha az cinsel hormon üretilir, kedi üreyemez. Birçok kanser türü riski ortadan kaldırılır veya büyük ölçüde azaltılır. Veteriner hekimin, yavru kedini kısırlaştırmak için en iyi zamanı önerecektir. Ameliyat öncesi kan taramasının yapılması ise elzemdir. Yavru kedinin anestezi için yeterince sağlıklı olup olmadığını göstererir, aynı zamanda yavrunun temel normal değerleri de belirlenmiş olur. Bu temel değerler, kedi yaşlandıkça gelecekteki değerlerini karşılaştırmak için de faydalı olacaktır.

Yavru kedilerde parazit önlemeye yeterince büyüdüklerinde başlamak önemlidir. İlk veteriner ziyaretinde bağırsak parazitleri, pireler, keneler için parazit önleme seçenekleri hakkında veterinerinle konuşmalısın. Bu ilaçlar genellikle bir yavru kediye ayda bir verilir, ancak bazılarında daha az sıklıkla ihtiyaç duyulur.

YAVRU KEDİLERDE GIDA VE BESLENME

Üç ila altı ayık arasındaki yavru kediler, tüm besin gereksinimlerini karşılayabilmek için AAFCO onaylı, formüle edilmiş bir yavru kedi mamasını yemelidir. Yaklaşık dokuz ila on iki aylık olana kadar bu yemeği mamayı devam edecekler. Bir yavru kedi altı aylıkken, çok fazla kilo alıyorsa beslenme düzenini gözden geçirip birtakım değişiklikler yapmanız gerekebilir. Her yavru kedi mamasının bir fincanı farklı miktarlarda kalori içerir. Bu nedenle yavru kedinin ne kadar mamaya ihtiyacı olduğunu belirlemek için poşet üzerindeki besleme kurallarına uyman veya veterinerinizle birlikte çalışman gerekir. Ortalama bir yavru kedi genellikle günde yaklaşık 1/2 fincan kuru kedi mamasına ihtiyaç duyar.

YAVRU KEDİLERDE EĞİTİM

Üç ila altı aylık dönem, bir kediyi evin neresine girip giremeyeceğini, nelerle oynamasının kabul edilebilir olduğunu ve hatta adını öğrenmesi için çok önemlidir. İyi davranışları pekiştirmek için ikramlar, sözlü övgü ve okşama kullanmalısın.

Yavru kedilerde tuvalet eğitimi içgüdüsel olarak oluşur. Annesini ya da kardeşlerini gözlemleyerek kolaylıkla öğrenir. Ancak öğrenemeyebileceğinden endişe ediyorsan, yavru kedileri çekmek için tasarlanmış özel kumlardan kullanabilirsin. Yavru kedinin tuvaletinin boyuna uygun olmasına dikkat et. İçine kolaylıkla girebiliyor olmalı. Öte yandan sık sık kucağına alıp okşayıp severek tuvaletinin üzerine bırakabilirsin. Alışmasını kolaylaştıracaktır. Tuvaletin evin neresinde olduğunu öğrenmesi gerekli. Büyük bir evin varsa evin en azından 2 yerinde tuvalet bulundurmalısın.

Çok keyifli ve heyecanla dolu bir yolculuğa çıktığından şüphen olmasın. Güzeller güzeli bir bebekle uzun bir yol var önünde. Bakımını, ilgini, sevgini eksik etmediğin sürece hiçbir sorun yaşamayacağını düşünüyoruz. Size sağlıklı ve sevgi dolu uzun yıllar diliyoruz 🙂

Ayrıca belki Yavru Kedilerde Gelişim Süreci: 6-12 Hafta yazımıza da bir göz atmak istersin.

Paylaşan heymypet