Tavşanların Çıkardıkları Sesler Ne Anlama Geliyor?

Tavşanlar genel olarak sessiz hayvanlar ama dikkatli dinlediğinde tavşanının da bazı duygularını belli etmek için çeşitli sesler çıkardığını duyabilirsin. Peki bu seslerin ne anlama geldiğini biliyor musun? İşte tavşanların çıkardığı sesler için bir yorumlama rehberi…

Tavşanların Çıkardığı Sesler Ne Anlama Geliyor?

Tavşanların çıkardıkları sesler olumlu anlamı olanlar ve olumsuz anlamı olanlar olarak ikiye ayrılıyor. İstersen bu sesleri tek tek anlamlandıralım.

TAVŞANLARIN ÇIKARDIĞI OLUMLU ANLAMLI SESLER

Bir tavşanın koştuğunu, zıpladığını ya da yuvarlandığını görüyorsan bu nu bir mutluluk dansı olarak yorumlayabilirsin. Mutluluğu sembolize eden diğer sesler de şunlardır:

GIDAKLAMA

Tavşanların gıdaklamaları tavuklarınki gibi değildir, çok daha alçak seviyededir. Tavşandan gelen gıdaklama sesi, kemirdiği şeyden memnun olduğu anlamına gelir.

MIRLAMA

Tıpkı kediler gibi tavşanlar da mutlu ve huzurlu olduklarını anlatmak için mırlarlar. Ancak kedi bu sesi boğazından çıkarırken tavşan dişlerini hafifçe birbirine sürterek çıkarır. Çok yumuşak olan bu sesi ancak iyi dinlersen duyabilirsin.

MIRILDANMA

Birçok tavşanın çıkardığı bu ses, tavşan bakıcıları tarafından genellikle bir dişiye kur yapmak olarak yorumlanır.

Tavşanların Çıkardığı Sesler Ne Anlama Geliyor?

TAVŞANLARIN ÇIKARDIĞI OLUMSUZ ANLAMLI SESLER

Çığlık gibi bazı seslerin acı ya da korku ifade ettiği çok açıktır. Ancak bir tavşan ancak korktuğunda ya da strese girdiğinde çığlık atar ve bu gerçekten çok tüyler ürpertici bir sestir. Tavşanların çıkardığı diğer olumsuz anlamlı sesler ise şunlardır:

HIRLAMA

Tavşanların hırlamasının hemen ardından çoğunlukla ileri atılma ve muhtemelen ısırma gelir. Tavşanın kendini tehdit altında hissettiğinde hırlamaktan ve ileri atılmaktan çekinmez.

BURUNDAN SOLUMA

Burundan sesli soluma hırlamaya eşlik edebilir ya da hırlamanın öncülü olabilir.

TISLAMA

Tahmin edebileceğin gibi tıslama tavşanının diğer tavşanları kaçırmak için başvurduğu bir yoldur.

MIZLAMA VEYA SIZLANMA

Tavşanlar ele gelmek istemediklerinde bunu mızlayarak ya da sızlanarak ifade ederler. Özellikle hamile bir dişiyi bir erkekle birlikte aynı kafese koyduğunda bu sesleri duyabilirsin. Bu kafes arkadaşından hoşlanmadığını ya da onun çiftleşme girişimlerinden hoşlanmadığını anlatmaya yarar.

TEPİNME VEYA AYAKLARI YERE VURMA

Tavşanlar ayaklarını sertçe yere vurduklarında bu gergin ya da korkmuş oldukları anlamına gelir. Tavşanın yabancı bir ses duyduğunda ve bir avcının yaklaştığını hissettiğinde de bu sesi çıkarabilir. Böylece çevredeki herkesi kötü bir şeyin yaklaştığı konusunda uyarır. Bu özellikle doğadaki tavşanlar için yaygın bir davranıştır.

DİŞ GICIRDATMA

Tavşanının diş gıcırdatma sesini duymaman imkansızdır. Tavşanın bu sesi mırlamayla benzer yollardan çıkarsa da ikisini birbirine karıştırman imkansızdır. Dişlerini gıcırdatan bir tavşan büyük acı içindedir ve derhal ilgilenilmelidir.

ÇIĞLIK ATMA

Tavşanının çığlıkları iki sebepten ürpermene sebep olur: Birincisi korkmuş bir çocuğun sesine benzediği için. İkincisi de bir tavşan ancak bir avcı tarafından kovalandığında ya da ölmek üzere olduğunda çığlık attığı için. Bir tavşan çığlık atıyorsa mutlaka önemli bir şey vardır.

Paylaşan heymypet