Tavşanlarda Kazma Sorunu İle Başa Çıkmanın Yolları

Evde bir tavşanla yaşıyorsan karşı karşıya olduğun en büyük sorunlardan biri tavşanının halıyı kazmasıdır. Aslında kazma tavşanlarda çok normal ve doğal bir davranıştır. Ama bu halılarına zarar veriyorsa o zaman tavşanına kazması için ayrı bir halı vermen ve evde yapabileceklerine ve yapamayacaklarına dair sınırları iyi çizmen gerekir. İşte tavşanlarda kazma sorunuyla baş etmek için yapabileceklerin.

Tavşanlarda Kazma

Tavşanlarda kazma sorunu aslında sorun değil de normal bir davranış olduğundan bunu durdurman mümkün değildir ve dahası doğru da değildir. Yapabileceğin en doğru şey tavşanına gönlünce kazabileceği alternatif bir alan yaratmaktır.

Örneğin tavşanına bir kazma kutusu hazırlayabilirsin. Bunun için büyük bir kolinin bir tarafına tavşanının girebileceği büyüklükte bir delik aç. İçine de kalın bir tabaka halinde ince kesilmiş kağıt parçaları, saman ya da kimyasal bulaşmamış toprak doldur. (Toprak seçeneğinin ortalığı kirleteceğini unutma.) Hatta bu katmanın içine tavşanının sevdiği birkaç oyuncak ya da ödül maması saklayıp ilgisini kolayca çekebilirsin. Kutunun içine daha küçük kutular gömerek macerayı daha da karmaşık bir hale getirip tavşanının daha fazla ilgilenmesini sağlayabilirsin.

Bunun dışında evin içinde tavşanının kazmaktan hoşlandığı duvar köşeleri, kapı altları gibi yerleri de koruma altına al. Yere pleksiglas, plastik yer matları, linolyum, yer karoları, ağır paspaslar, çim paspaslar koyabilirsin. Ya da mobilyaları tavşanının sevdiği köşelere ulaşmasını engelleyecek şekilde yerleştirebilirsin. Tavşanın mobilyaları kazmak istiyorsa, üzerini kalın örtülerle ya da battaniyelerle örtmek de bir çözümdür.

Tavşanına evin içinde sınırsız özgürlük alanı sağlamadan önce nereleri kazmasının uygun olduğu konusunda onu eğitmelisin. Tavşanının için sınırlı bir alan seçip o alanı korumalı hale getirmek hem senin hem de tavşanın için hayatı fazlasıyla kolaylaştıracak.

TAVŞANLARDA KAZMA KONTROL EDİLEBİLEN BİR DAVRANIŞTIR

Tavşanın halıyı ya da mobilyayı kazmaması gerektiğini kendiliğinden bilemez, bunu ona sen öğretmelisin. Özellikle yeni sahiplendiğin tavşanının oyun saatlerini dikkatle izlemelisin. Eğitime tavşanını eve getirir getirmez başlamanda fayda var böylece yanlış davranışların alışkanlık haline gelmesine en başından engel olabilirsin. Tavşanın bir yerleri kazmaya başladığında sükunetini kaybetmeden ama kesin bir dille “hayır” de. Tavşanının ilgisini çekmek için ellerini çırp ya da ayağını yere vur. Ardından tavşanını alıp hemen kazma kutusuna götür ki doğru yeri sıcağı sıcağına öğrenebilsin.

Ancak verdiğin eğitimin yerleşmesinin biraz zaman alacağını da unutma. Bu nedenle sabırlı ve tutarlı ol. Tavşanına sesini yükseltmek ya da vurmak gibi davranışları kesinlikle aklından geçirme. Tavşanın yanlış davranışları sürdürmekte ısrar ederse onu birkaç dakikalığına kafese koyup ceza verebilirsin. Bir diğer çözüm de tavşanını kafesinden çıkardığında yere bir oyun örtüsü sermek olabilir. Tavşanın yaşı ilerleyip olgunlaştıkça kazma davranışını terk edecektir.

Tavşanlarda kazma ve kemirme gibi zararlı davranışların önüne geçmekte etkili bir diğer yol da kısırlaştırmadır. Kısırlaştırma tavşanının sağlığına da birçok şekilde faydalı olduğundan ihmal etmemeni tavsiye ederiz.

Tavşanların Ömrü Ne Kadardır? Tavşanlar Kaç Yıl Yaşar?

Paylaşan heymypet