TAVŞANIN ÖZÜR DİLİYOR!
Tavşanlar nasıl mı özür diler: birbirlerinin kafasına dokunarak özür dilerler. Birbirlerine bağlılık duyan tavşanların kavga ettiği de pek az görülür. Eğer birbirlerini okşuyorlarsa bu özrün kabul edildiği anlamına gelir. Ama saatlerce, hatta günlerce kin de tutabilirler.
Bu davranış pek çok kimseye şaşırtıcı gelebilir. Beden dilinin verdiği ipuçları yanlış yorumlanabilir. Yanlış yorumlanabilecek davranışlardan biri de özür dileme davranışı. Bir tavşan diğerinden özür dilemek istediğinde ona yaklaşır, kafasını eğer ve vücudunu ona sürtmeye başlar. Tavşanlar bazen de özür dilemek için burunlarını birbirine sürterler. Bu davranışa aşina değilsen, bunu bir çeşit agresyon olarak yorumlaman çok olasıdır.
Tavşanlar birkaç saniye sakin durabilirler. Bu birkaç saniye içinde bir tavşan diğerinin yanından geçip gidiyorsa bu, özrün kabul edilmediği anlamına gelir. Tavşanlar aynı özür dileme davranışını sana karşı da sergileyebilir. Eğer tavşanın kafasını senin kafanın üstüne doğru koyuyorsa, onu affettiğini göstermeli ya da ona bir ödül maması vermelisin.
Bazen de tavşanların birbirlerini okşadığını, kafa kafaya sürtüştüğünü görürsün. Bu, özrün kabul edildiği ve her şeyin normale döndüğü anlamına gelir.
Okşamanın tavşan iletişiminde önemli bir yere sahip olduğunu unutmamakta fayda var. Bu sayede tavşanlardan hangisinin daha dominant, hangisinin daha itaatkar olduğunu anlayabilirsin. Dominant tavşan itaatkar tavşan tarafından okşanmayı bekleyecektir.
Eğer tavşanlar bir süredir beraberse, aralarındaki bağ derin ve çok özeldir.