Cinsi ve türü ne olursa olsun evcil hayvanlarımızın hastalanmasını hiçbirimiz istemeyiz. Hatta hastalandıkları zaman büyük endişe duyarız. Her evcil hayvanımızı olduğu gibi tavşanımızın sağlığı da büyük dikkat ve önem arz ediyor. Peki sen tavşanın hastalandığı zaman yapman gerekenleri biliyor musun?
Sence de tavşan harika bir evcil hayvan değil mi? Bizce öyle! Hatta onların sağlığı büyük bir önem arz ediyor. Diğer evcil hayvanlar gibi, ciddi sağlık durumlarından kaçınmak için tavşanına çok iyi bakman gerek.Veteriner hekime düzenli ziyaret ve sağlıklı bir beslenme şart. Tavşanının sağlıklı ve mutlu kalmasını sağlamak için uzun bir yol kat etmen gerekebilir. Ancak tavşanının hasta olabileceğine dair işaretlere dikkat et. Çünkü fark etmesi biraz güç. Bu detayları kolay fark etmen ve tavşanın hastalandığı zaman yapman gerekenleri bir araya getirdik. Keyifli okumalar!
Tavşanlar Neden Hastalanır?
Çoğu evcil hayvan gibi, tavşanların da hastalanmasının birkaç nedeni var. Mikroplara maruz kalma, hastalığa neden olan bir şey yemek, genetik olarak bir duruma yatkın olmak veya başka sebepler… Besin zincirinin alt ucundaki konumları nedeniyle tavşanlar tipik olarak hastalık belirtilerini gizler. Zayıflık göstermek onları av olma riskine sokar. Evcil hayvanının erken hastalık belirtilerini yakalamak için onu dikkatle gözlemlemen şart. Bazı yaygın hastalık belirtileri:
Düşük enerji ve iştahsızlık: Tavşanlar iki önemli hastalık belirtisi gösterir: azalan enerji (veya uyuşukluk) ve hem yiyecek hem de su için iştah azalması.
Bunlar belirsiz semptomlar ve herhangi bir sayıda hastalığa işaret edebilir. Evcil hayvanının sağlık sorunları olup olmadığını tespit etmenin hızlı bir yolunu sağladığı için tavşanının yiyecek ve su tüketimini takip et.
Eksik veya aşırı dışkı: Tavşan gastrointestinal stazı (RGIS), hayvan yemeyi bıraktığında ortaya çıkan yaygın bir tavşan hastalığı belirtisi. Bu, sindirim sistemindeki her şeyi yavaşlatır ve tavşan dışkı çıkarmayı bırakır. İshal veya sulu dışkı da, potansiyel paraziter veya bakteriyel hastalığa işaret eden bir sorunun belirtisi olması mümkün.
Kötü bakım alışkanlıkları: Tavşanlar kendilerini temiz tutmalarıyla tanınırlar. Bu nedenle, pençelerinde dışkı lelekesi, tüylerinde keçeleşme görürsen dikkatini ona ver. Çünkü normalde böyle durmaya dayanamaz.
Nezle belirtileri: Tavşanlar sadece burunlarından nefes alır. Bu nedenle üst solunum yolu hastalığı ciddi bir sağlık sorunu. Tavşanının; burun akıntısı, hapşırma, öksürme, ağızdan nefes alma da dahil olmak üzere solunum problemleri gibi semptomlarla soğuk algınlığı çekiyor gibi görünüyorsa, en kısa sürede bir veteriner tarafından görülmesi gerekir.
Baş eğme: Tavşanının kafası bir yana eğiliyor mu? Muhtemelen o taraftaki gözünde sorunlar oluştu. Tavşanın dengesini sağlayamıyor mu? Vücudunu dengeleyen sistemine bir zarar gelmiş olması mümkün.
Tedavi
Bir veterinerin reçete edeceği tedavi, tavşanın sahip olduğu duruma bağlı olur. Tedavi ararken, tavşanını nemli ve sıcak tutmaya çalış. Su veya yumuşak yiyecekler (elma püresi veya bebek maması) içeren bir şırınga sana yardımcı olur. Duruma bağlı olarak, veterineri tavşanının durumuna yardımcı olmak için reçeteli ilaçlar yazmak durumunda kalabilir.
Hastalıklar Nasıl Önlenir?
Tavşanlarda hastalıkları önlemek tamamen mümkün değil. Minik dostunu sağlıklı bir diyetle besle, temiz ve sevgi dolu bir ortam sağla ve aşırı sıcaklıklardan kaçınmaya özen göster. Vücutlarına dokunmak, herhangi bir hastalık için davranışlarını izlemek kadar önemli.