Şeker planörleri eğlenceli, meraklı ve sosyal evcil hayvanlardır. Ancak, onları evcilleştirmek için sık sık egzersiz için geniş alan gerektirirler. Ayrıca, çok özel bir beslenmeleri var. Bu hayvanlar yeni başlayan evcil hayvan sahipleri için uygun değildir. Bir şeker planörünü almadan önce türler hakkında kendini eğitmek için büyük çaba göstermelisin. Ardından, onlara bakmak için günde birkaç saat harcamayı bekleyin.
Türle Genel Bakış
ORTAK ADI: Şeker planör
BİLİMSEL ADI: Petaurus breviceps
YETİŞKİN BOYUT: 12 ila 20 cm uzunluğunda (kuyruk 15-20 cm daha ekler); 2 ila 5 ons ağırlığında
ÖMÜR: 10 ila 15 yıl esaret altında
Evcil Şeker Planörü Sahibi Olabilir Misin?
Yasa
Şeker planörleri Alaska, Hawaii ve California dahil olmak üzere birçok eyalette yasa dışıdır. Bazı yerlerde, almak için izin alınması gerekiyor. Şeker planörü sahibi olmanın yasal olup olmadığını belirlemenin en iyi yolu, yaşadığın yerin bu konu hakkındaki yasalarına bakmak.
Etik
Pek çok uzman, çok fazla aktiviteye, geniş bir yaşam alanına ve bolca sosyalleşmeye ihtiyaç duyan son derece sosyal hayvanlar olan şeker planörlerinin, evcil hayvan olarak alındığında acı çekeceğini ve muhtemelen depresyon yaşayacaklarını düşünüyorlar.
Düşünülmesi Gereken Şeyler
Doğru ortamı sağlayabiliyor musun?, yeterince büyük bir muhafaza sağlayacak alanın var mı? Yalnız kalmamaları için iki şeker planörünü benimsemeye taahhüd etmek için paran ve zamanın var mı? Doğru tıbbi bakımı bulabilmen için bu egzotik keseli hayvanlarda uzmanlığa sahip bir veterinere yeterince yakın mısın? Bunların hepsi evcil hayvanını satın almadan önce düşünmen gereken şeyler.
Şeker Planörü Davranışı Ve Mizacı
Birçok insan evcil hayvan şeker planörlerini sevimli ve eğlenceli buluyor. Hızlıdırlar, tırmanmayı severler ve alanları izin verirse bir yerden bir yere süzülürler. Ayrıca, gece hayvanları olarak, gündüzleri uyumak için rahat bir yuvada kucaklaşmayı severler.
Sosyal hayvanlar oldukları için, genellikle bir erkek ve en az bir dişi olmak üzere birden fazla şeker planörünün olması idealdir. Ancak, birbirlerine zarar verecekleri için evdeki diğer tür evcil hayvanlarından (kedi ve köpek gibi) uzak tutulmaları gerekir.
Planörünün seninle bağ kurmasını istiyorsan, düzenli insan etkileşimi çok önemlidir. Bir şeker planörünü gömlek cebinde veya boynuna asılan bir kese içinde tutma, gün boyunca onunla etkileşim kurmanın kolay bir yoludur. Planörün elle tutulmaya alışkın değilse, sana sevimli gelmesi biraz zaman alacaktır. Şeker planörleri genellikle saldırgan evcil hayvanlar değildir. Ancak kendilerini tehdit altında veya korkmuş hissederlerse ısırırlar. Onları tutarken çok sabırlı ve nazik olmak çok önemlidir.
Ayrıca, şeker planörleri oldukça sesli evcil hayvanlardır. Üzgün olduklarında, korktuklarında, aç olduklarında ve daha fazlasını sana bildiren çeşitli sesleri vardır. Kızgın olduklarında ısırmaya teşebbüs etmeden önce genellikle sesli bir uyarı verirler. Uyuyan bir planörü uyandırırsan muhtemelen bu sesi duyarsın.
Konut
91 cm genişliğinde, 60 cm derinliğinde ve 91 cm yüksekliğinde bir muhafaza, bir çift şeker planörü için iyi bir minimum boyuttur. Daha büyük her zaman daha iyidir. Bu küçük keselilerin tırmanma ve kayma faaliyetleri nedeniyle yükseklik taban alanından daha değerlidir.
Kafes tel aralığı en fazla yarım cm genişliğinde olmalı ve tırmanmayı kolaylaştırmak için çubuklar yatay olmalıdır. Kafesin iç kısmında çok sayıda oyuncak ve kapalı bir egzersiz çarkı bulunmalıdır. Dallar, ipler ve merdivenler ayrıca tırmanma, oyun ve egzersiz için fırsatlar sağlayacaktır. Güvende hissedip uyuyacağı bir yer olarak muhafazanın üst kısmına yakın bir yuva kutusu yerleştirin.
Kafes kapısındaki mandal çok güvenli olmalıdır. Çünkü planörler akıllıdır ve basit mandalların nasıl açılacağını öğrendikleri bilinmektedir.
Kafesi doğrudan güneş ışığından ve hava akımından uzak tutun. Oda sıcaklığını 21 ila 32 santigrat derece arasında tutun.
Özel Yüzey İhtiyaçları
Şeker planörünün kafesinin altını, yutulduğunda toksik olmayan gazete veya diğer geri dönüştürülmüş kağıt ürünleriyle hizalayın. Küçük hayvanlarda solunum tahrişine neden olacak güçlü bir kokusu olan sedir talaşından kaçının. Kafesteki kağıtları, yüzeyleri ve oyuncakları en az haftada bir kez değiştirin ve yıkayın. Şeker planörlerini etkileyen hastalıkların çoğu, sağlıksız yaşam koşullarından kaynaklanmaktadır.
Şeker Planörleri Ne Yiyor & İçiyor?
Oldukça katı beslenme gereksinimleri vardır. Vahşi doğada, bir şeker planörünün besini, ağaçlardan beslendiği nektar ve özsudur. Ancak şeker planörleri omnivordur, yani bitki ve hayvanları yerler. Nektar ve özsuya ek olarak meyve, böcek ve hatta küçük kuşları veya kemirgenleri de tüketirler.
Evcil hayvan şeker planörleri için ev yapımı seçenekler de vardır. Bal, kalsiyum tozu ve bebek gevreği, planörüne doğru beslenmeyi sağlamak için bu tariflerde sıklıkla kullanılır. Taze meyve ve sebzeler, toplam diyetin yüzde 10’undan daha az olacak şekilde ölçülü olarak sunulmalıdır. Çünkü çoğu temel vitamin, mineral ve proteinden yoksundur. Çoğunlukla su içerir. Birçok işletme sahibi, sabahları ve geceleri yemeklerini küçük yemek kaselerine koyar. Ancak bazı şeker planörleri, bir seferde tam bir yemek yemek yerine gün içerisine yayarak yeme eğilimindedir. Bu nedenle, biraz yemek artığı görürsen endişelenme. Ancak bozulmalarını önlemek için bir sonraki öğünden önce kalanları at.
Yaş, boyut ve aktivite düzeyine göre değişeceğinden, planörünü beslemek için en iyi miktar konusunda veterinere danış. Kafeste her zaman en az günlük olarak yenilenmesi gereken bir su kabı veya şişe bulundur.
Yaygın Sağlık Sorunları
Şeker planörleri, gündüz saatlerinde uyandırılıp kafeslerinden çıkarılırsa strese karşı çok hassastır. Stresli koşullar altında kendilerini yaraladıkları, kendilerini ısırıp kaşıdıkları bile bilinmektedir. Geçmeyen veya çok küçük bir muhafaza sağlayan barınak şeker planörleri, bu küçük, hassas yaratıklar için iki büyük stres kaynağıdır. Eksik kürk parçaları gibi herhangi bir kendini yaralama belirtisi fark edersen, derhal veterinerine danış. Sorunu belirlemeye ve yaşam tarzı değişiklikleri önermeye yardımcı olacaklardır.
Şeker planörleri ayrıca bazı bakteriyel ve paraziter enfeksiyonlara eğilimlidir. Örneğin, bir protozoan parazit olan giardia dehidrasyon, uyuşukluk ve kilo kaybına neden olur. Bakteriyel ve paraziter enfeksiyonların çoğu, az yıkanmış meyve ve sebzelerden kaynaklanır. Şeker planörünü beslediğin yiyecekleri iyice temizle.
Ayrıca, şeker planörlerinde yetersiz beslenme nedeniyle birçok sorun ortaya çıkmaktadır. Yetersiz beslenmiş bir planör zayıf, uyuşuk ve soluk diş etlerine sahip olur. Düşük kalsiyum ve kan şekeri olur. Bu genellikle anemi ile sonuçlanır. Böbrek, karaciğer ve metabolik kemik hastalığı (kemik kırıklarına neden olabilen) gibi daha ciddi sağlık sorunlarına dönüşür.
Ayrıca şeker planörlerinde, şekerli beslenmeleri nedeniyle diş hastalıkları oldukça yaygındır. Planöründe diş problemleri varsa, daha az yemek yediğini veya ağzından kötü bir koku geldiğini fark edebilirsin. Veterinerinin diş temizliği yapması büyük olasılıkla uygun olacaktır. Veterinerin sana ağız hijyeni ipuçları konusunda tavsiyelerde bulunacaktır.
Egzersiz Yapmak
Şeker planörleri çok aktif hayvanlardır. Büyük bir muhafazaya ihtiyaç duymalarının nedenlerinden biri de budur. Dallara, iplere ve tırmanmaları için güvenli olan her şeye ihtiyaçları var. Buna egzersiz tekerlekleri ve toplar da dahil.
Dökülme
Şeker planörleri, minimum düzeyde dökülür. Kürkleri dağınık görünmedikçe endişelenmen gereken bir şey yoktur. Eğer kürkleri dağınık görünüyorsa bu noktada veteriner ziyareti uygun olacaktır.
Banyo/Tımar
Şeker planörlerini yıkaman gerekmez. Ellerine tükürerek kendilerini yıkarlar.
Boyut Bilgileri
Tamamen büyümüş şeker planörleri, kuyrukları hariç 12 ila 20 cm uzunluğundadır. 2 ila 5 ons ağırlığındadır.
Şeker Planörünü Eğitmek
Ev Eğitimi
Şeker planörleri genellikle lazımlık eğitimi alamazlar. Ancak bunun dışında oldukça temiz evcil hayvanlardır. Muhafazalarını kurduktan sonra, bakımı oldukça kolaydır. En büyük bakım ihtiyaçları dengeli beslenme ve sosyalleşmedir.
Şeker Planörünü Evcil Hayvan Olarak Almanın Artıları Ve Eksileri
Şeker planörleri çok sevimli, ama onlar senin için doğru evcil hayvan mı? Profesyonel tarafta, eğlenceli ve aktifler. Diğer “cep” tipi evcil hayvanlardan daha uzun yaşıyorlar. Ayrıca temizdirler ve nadiren ısırırlar. Eksileri için ise, sosyal ihtiyaçlarını karşılamak için birden fazla şeker planörüne ihtiyacın var. Gececidirler, bu yüzden gün içinde o kadar eğlenceli değillerdir. Sahip olacağın diğer evcil hayvanlarla gerçekten iyi etkileşime girmezler.
Şeker Planörünü Satın Alma
Bir planör satın almak için saygın bir yetiştirici veya kurtarma organizasyonunu arayın. Bir yetiştiricinin Tarım Bakanlığı lisansına sahip olması gerekir. Taahhüt etmeden önce hayvanla etkileşime geçemeyeceğin internet üzerinden satın almaktan kaçının. O satıcıdan bir hayvan almış olan diğer insanlarla konuşmaya çalışın. Bir yetiştirici aynı zamanda sana yeni evcil hayvanının soyunu ve tarihini de verebilmelidir. Böylece onun etik olarak yetiştirildiğinden ve sağlıklı olduğundan emin olabilirsin.
Satıcı, hayvanın kökeni, sağlık geçmişi ve mizacı hakkında kapsamlı bilgi verebilmelidir. Hayvanı eve götürmeden önce onu ziyaret etmeyi isteyin. Uyuşukluk, hareket etme zorluğu veya anormal dışkı gibi şeyler görürsen o işletmeyi şikayet etmelisin. Ortalama olarak 100$ ile 500$ arasında ödeme yapmayı bekle. Genç planörler daha pahalıdır.
Doğru yetiştirici, planörün için kafesin nasıl kurulacağını sana öğretir. Beslenme ve veterinerlik ihtiyaçlarını seninle paylaşacaktır. Ayrıca, ne senin ne de ailendeki herhangi birinin ısırılmaması için planörünü nasıl kullanacağını öğreteceklerdir.
Şeker Planörüne Benzer Evcil Hayvanlar
Benzer evcil hayvanlarla ilgileniyorsan, göz at:
Güney uçan sincap
Afrika faresi
Tavşan
Soru & Cevap
Bir şeker planörünü evcilleştirebilir misin?
Hayır yapamazsın. Şeker planörleri vahşi hayvanlardır. Sevimli tüylü bir arkadaş gibi görünseler de evcilleştirilemezler.
Şeker planörleri evcil hayvan olarak ne kadar yaşar?
Esaret altında, şeker planörleri 10 ila 15 yıl yaşar.
Şeker planörlerinin bakımı zor mu?
Evet, böyle küçük bir yaratık için büyük bir bakım gerekiyor. Şeker planörlerinin çok iyi bir bakıma ihtiyacı vardır: Büyük, ardına kadar açık muhafazalar, özel bir beslenme ve gececi oldukları için özellikle geceleri onları meşgul edecek oyuncaklar.