SALYANGOZ YİYEN BALIKLAR
Salyangoz yiyen balıklar salyangoz istilası karşısında bir çözüm ihtimali olmakla birlikte akvaryumdaki tüm salyangozları ortadan kaldırman için de yeterli olmayabilir. Bazı türler salyangozları sadece kovalıyor ve çok nadiren yiyor. Dolayısıyla istilayı tam anlamıyla kontrol altına alabilmen için daha fazlasını öğrenmeye ihtiyacın var.
Eğer salyangoz istilası sorununu tamamen ortadan kaldırmak istiyorsan “suikastçı” salyangozları deneyebilirsin, çünkü bu salyangozlar istilacı akrabalarına karşı balıklara kıyasla çok daha etkili bir çözüm sunuyor.
Akvaryumundaki salyangozlardan kurtulmak istiyorsan öncelikle birkaç şeye dikkat etmen gerekiyor.
- Salyangoz yediği bilinen bazı balıkların boyutları akvaryumun için uygun olmayabilir.
- Salyangoz yiyen bazı balıklar acı suyu tercih eden türler olabilir ve akvaryumundaki suyun kimyasal değerleriyle uyumlu olmayabilir. Mutlaka bu değerleri kontrol ederek balık almalısın.
- Bazı salyangoz yiyen balıklar, akvaryumdaki diğer balıklarla uyumlu türler olmayabilir.
Ancak her şeyden önce akvaryumundaki salyangoz istilasının sebebini anlaman gerekiyor. Böylece sonuca çok daha kolay ulaşabilirsin.
Salyangoz istilaları genellikle salyangozların aşırı beslenmesi ve akvaryumdaki bakım eksikliğinden kaynaklanıyor. Eğer balıklarına yiyebileceklerinden fazla yem verirsen, akvaryumunun dibinde yem artıkları birikiyor ve salyangozların aşırı beslenip üremeye başlıyor.
SALYANGOZ YİYEN TATLI SU BALIKLARI
Makrakanta Çöpçü Balığı
Akvaryumundaki salyangoz istilasını çözmek için en iyi alternatiflerden biri makrakanta çöpçü balığı. Yetişkinlikte ortalama 20 santimetre boya ulaşan makrakantaların en az altılı bir sürü halinde olmaları gerekiyor. Bu nedenle 400 litreye yakın büyüklükte bir akvaryuma ihtiyacın var.
Makrakanta çöpçü balıkları akvaryumu başarıyla temizliyor ve akvaryum boyunca salyangozları arayıp avlamak için uğraşıyorlar. Üstelik akvaryumdaki tüm salyangozları yiyeceklerinden de tamamen emin olabilirsin. Aynı zamanda akvaryum dibindeki artık yemleri de yiyerek akvaryumunu temiz tutuyorlar.
Yoyo Çöpçü Balığı
Yoyo çöpçü balığı, akvaryumu nispeten küçük olanlar için makrakanta çöpçü balığına harika bir alternatif. Yetişkinlikte maksimum 15 santimetre boyuna ulaşıyor, bu nedenle sürü akvaryumları ve küçük akvaryumlar için de oldukça ideal bir tür. Ayrıca salyangozları avlama konusunda makrakanta çöpçüsü ile aynı iştaha sahip yani akvaryumundaki salyangoz sorununu hızlıca çözebiliyor. Yoyo çöpçü balıklarını altı ya da daha büyük sürüler halinde akvaryumuna eklemen gerekiyor, bu da minimum 200 litrelik bir akvaryuma ihtiyacın olduğu anlamına geliyor. Yoyoların beslenmesini dip yemleri ile takviye etmelisin. Çünkü bu balıklar zamanlarının çoğunu çoğunu akvaryumun dibinde yiyecek aramakla geçiriyor. Salyangoz problemin sona erdiğinde yoyolarının besinleri kalmayacak ve takviye yapman gerekecek.
Yeşil Benekli Balon Balığı
Yeşil benekli balon balığı tatlı su ve acı su akvaryumlarında beslenebilecek birkaç balon balığından biri. Çoğu balıkla geçinemeyen bu balık farklı türlerin bulunduğu sürü akvaryumları için uygun değil. Yeşil benekli balon balığı yavruyken tatlı suda yaşıyor ancak olgunlaştıktan sonra acı suya geçmesi gerekiyor.
Kirpi balıkları omurgasızların kabuklarını kırabilecek kadar güçlü çenelere sahipler. Genel olarak yeşil benekli balon balıkları salyangozlar için iyi bir çözüm olabilir, ancak bu balıkların özel bakım gerektiren, bakılması zor balıklar ve agresif balıklar olduğunu da unutma. O nedenle salyangozlara çözüm olarak yeşil benekli balon balığı almanı çok da tavsiye etmiyoruz.
Japon Balığı
Japon balıkları ağızlarına sığabilecek boyuttaki salyangozları yiyebiliyor, ancak sorunun için ciddi bir çözüm arıyorsan seçenekleriniz arasında olmalarını tavsiye etmiyoruz çünkü sadece yetişkin bir Japon balığı salyangoz yemek ister. Küçük japon balıklarının salyangozlarla ilgilenmesini sağlayamazsın.
Japon balıkları soğuk su balıklarıdır, bu nedenle salyangozların yaşadığı tropikal akvaryumlarda bulundurulması tavsiye edilmiyor. Ayrıca çok fazla biyolojik atık üretiyorlar ve nispeten pasaklı balıklar. Bu da demek oluyor ki biyolojik atıklarla beslenen salyangozların artmasına bile sebep olabilirler.
Gurami Balığı
Gurami genellikle büyük ve yetişkin salyangozları yemiyor, sadece ağzına sığabilecek kadar küçük salyangozları nadiren yiyor. Salyangoz istilası için kayda değer etkileri olmuyor ve eğer yiyebilecekleri daha lezzetli yemler varsa hiçbir şekilde salyangozları rahatsız etmiyorlar.
Öte yandan yarı agresif bir tür olan gurami akvaryumdaki daha küçük balıkları rahatsız edebiliyor. Üstelik erkek guramiler birbirleriyle anlaşamıyor. Bu nedenle akvaryumunda yalnızca bir tane erkek gurami bulundurmalısın.
Kristal Köpek Balığı
Kristal köpek balığı hem salyangozları hem de ağzına sığabilecek bütün potansiyel avları yiyebilecek etobur ve büyük bir yırtıcı balık. Bu nedenle kesinlikle salyangoz probleminin çözümü için en son alternatifin olmalı.
Kristal köpek balığı çok hızlı büyüyor ve ortalama 35 santimetre boya kadar ulaşabiliyor. Akvaryumun en az 800 litrelik olmalı çünkü kristal köpek balığı yüzmek için çok fazla alana ihtiyaç duyuyor. Tek başına strese girdiğinden akvaryumunda en az 2 adet kristal köpek balığın olmalı.
Suikastçı Salyangoz
Suikastçı salyangozlar akaryumununda salyangoz istilası için en verimli salyangoz avcılarından. İsimlerinden de anlayabileceğin üzere suikastçı salyangozlar, diğer salyangozları öldürmek ve onları yemek üzere evrimleşmiş. Ayrıca atık yemleri ve detritus solucanlarını da yiyorlar, böylece akvaryumundaki tüm salyangozları öldürmüş olsalar da aç kalmıyorlar.
Suikastçı salyangozlar akvaryumun dibinde saklanıp diğer salyangozlara pusu kuruyor. Üstlerinden bir salyangoz geçtiğinde saldırıya geçiyorlar. Özellikle trompet salyangozları ve Ramshorn salyangozlarına çok düşkün oluyorlar. Hatta salyangoz yumurtalarını yemeye bile bayılıyorlar.
Suikastçı salyangozlar işe genelde küçük salyangozlardan başlıyorlar. Küçük salyangozlar bittikten sonra aç kaldıklarında daha büyük salyangozları avlamaya başlıyorlar. Kendi türlerinin diğer üyelerine ve yumurtalarına ise saldırmıyorlar.
Öte yandan suikastçı salyangozlar, akvaryumundaki karideslere ve diğer kabuklu omurgasızlara da saldırabilirler. Bu yüzden onları diğer kabuklu omurgasızlarla aynı akvaryumda tutmamalısın.
SALYANGOZ YİYEN TUZLU SU BALIKLARI
Tuzlu Su Kirpi Balığı
Tuzlu su akvaryumunda salyangoz istilası ile karşı karşıyaysan, deneyebileceğin en iyi seçenek tuzlu su kirpi balıkları. Bu balıklar aynı zamanda istiridye, salyangoz ve deniz kestaneleri de dahil olmak üzere sert kabuklu omurgasızlarla beslenmeyi çok seviyorlar.
Tuzlu su kirpi balıklarının büyük akvaryumlarda yaşamaları gerekiyor. Ayrıca nispeten pasaklı balıklar ve çevrelerini kirletebiliyorlar çünkü çok fazla biyolojik atık üretiyorlar. Tuzlu su kirpi balıkları, salyangoz problemini çok hızlı bir şekilde ortadan kaldırıyor ancak sonrasında beslenmeleri için onlara istiridye ve salyangoz tedarik etmen gerekiyor.
Altı Çizgili Lapin Balığı
Altı çizgili lapin balığı oldukça popüler bir deniz balığı. Rengarenk vücudu üzerindeki altı adet çizgi ile dikkatleri üzerine çekiyor. Salyangoz gibi sert kabuklu omurgasızlar altı çizgili lapinin ağzına layık. Yavruyken uysal olsa da büyüdükçe bölgeci ve agresif bir hal alıyor. Akvaryumundaki küçük karidesleri yiyebiliyor ve diğer uysal balıklara saldırabiliyor. Bu nedenle agresif olmayan balıklar ve eklembacaklılarla aynı akvaryuma koymanı pek tavsiye etmiyoruz.
Tetik Balığı
Tetik balığı, akvaryumundaki salyangoz istilası için hızlı bir çözüm ama genel olarak agresif balıklar ve çok çabuk büyüyorlar. Bir salyangozun kabuğunu kolayca kıracak güçlü bir çenesi var. Bu balığı akvaryumuna eklerken, diğer türlerle uyumlu olduğundan emin olmalısın. Ayrıca yiyecek konusunda da agresifleşebiliyor, bu nedenle tetik balığını iyi beslediğinden emin olmalısın.