Sakallı Ejderim Ölmek Üzere mi?

Sevgili dostun son günlerde pek iyi görünmüyor. Bu durum seni endişelendirmeye başlamış olmalı. Çok büyük endişelere kapılmadan önce, sakallı ejderinin malum sona yaklaşıp yaklaşmadığını anlamanın yolları var. Bu yazımızda bunları özetleyeceğiz.

Sakallı Ejderim

“Sakallı ejderim ölüyor mu?” Sakallı ejder ebeveynlerinin belirli dönemlerde yaşadıkları korkunun ilk akla getirdiği soru. Sakallı ejderler ölmek üzere olduklarında bunu belli ederler. Normalde çok güçlü yaratıklardır, ancak yine de tıpkı bizler gibi bazı ciddi sağlık sorunları yaşayabilirler. 

Peki, sakallı ejderinin ölmek üzere olduğunu nasıl anlarsın? Ölüme yaklaşan bir Sakallı Ejderde bazı değişiklikler gözlemleriz. Ağız içinde renk değişikliği, ciltte kirli görünen ya da yoğun kırışık bir yapı, hareketlerde azalma, görmede güçlük, gözlerin bulanıklaşması, ani gelişen iştahsızlık bunlardan bazıları. Bu belirtilerden bir ya da birkaçını gözlemliyorsan, yardım için uzman bir Veteriner Hekime danışmalısın.

Ebeveyni olarak, onu sürekli iyice gözlemlemek ve rutinlerinde ya da görünümünde gerçekleşen birtakım değişiklikleri farketmek senin görevin, unutma. Neticede sağlıklarında bir bozulma olduğunda bunu bir kedi ya da köpek kadar ifade edemez. Birtakım semptomları farkedip anlamak bize düşer.

Sakallı Ejderim Ölüyor mu? Dikkat Edilmesi Gereken Belirtiler

Sakallı ejderinin davranışsal ve biyolojik değişikliklerini iyice gözlemlemen için dikkat etmen gereken bazı özel noktalar var. Bunlar onun sağlık durumuna dair sana ihtiyaç duyduğun ipuçlarını verecek.

Bulanık veya Donuk Gözler

Sağlığı yerinde bir sakallı ejderin gözleri belirgin, net, parlak ve uyanıktır. Hele bir de bu gözlerden akıntı geliyorsa, hemen veterinere danışmalısın.

Hareketsizlik ve Tembellik

Sakallı ejderinin hareketsiz veya yorgun görünmesinin olası birçok nedeni vardır. Yetersiz beslenme, uygun olmayan barınm koşulları, iç parazit, düşük ortam sıcaklığı bunlardan birkaçıdır. 

İştahsızlık

Sakallı ejderin yemek yemeyi bıraktıysa bunun da birkaç nedeni olabilir. Stres burada da en önemli faktördür. Bunun yanı sıra, sıcaklığın da optimal derecede olmayışı sakallı ejderinin iştahını kesmiş olabilir. 

Depresif Bakan Gözler

Sakallı ejderinin gözleri çökükse, bu muhtemelen susamış olmasından kaynaklanıyordur.  Durumun gerçekten böyle olup olmadığını doğrulamanın en hızlı yolu onun derisine dokunmak. Dokunduktan sonra deri hemen eski haline gelmiyorsa, sakallı ejderin dehidre olmuştur. Ona su içirmenin bir yolunu bulmalısın. 

sakallı ejderim

Kırışık Bir Deri

Sakallı ejderlerin derisi normalde de pürüzsüz ve gergin değildir. Ancak eskiye oranla daha buruşuk bir cilt yapısı gözüne çarpıyorsa dikkatli olmanda fayda var. Aynı zamanda şişlikler, kabarmalar ve lekelenmeler de dikkat gerektiren diğer unsurlar.

Ağızda Gevşeme

Sakallı ejderin ağzı sürekli açıksa ve yiyecekleri tutmakta güçlük çekiyorsa çene kaslarında gevşeme var demektir.  Bu durumun Metabolik Kemik Hastalığı açısından test edilmesi için bir sürüngen veterineri tarafından anında görülmesi gerekir. Kısa süreli açıklıklar örneğin dinlenirken açılan bir ağız normaldir. Bu serinlemeye ihtiyacı olduğunu gösterir.

Ağzının İçinde Renk Değişikliği

Renksiz bir ağız, ağız çürümesinin belirtisi olabilir. Ağız kokusu, sakallı ejderlerin ağız ve diş etlerini ilgilendiren bakteriyel bir hastalıktır. Genellikle hijyenik olmayan çevre koşullarından ve düşük sıcaklıklardan kaynaklanır. Ağız kokusu bir sürüngen veterineri tarafından tedavi edilmelidir. Bir programlı temizlik planı hazırla. Tüm aksesuarlarını, yiyecek ve su kabını düzenli olarak sterilize etmeyi unutma.

Zayıflama

Bunun nedeni muhtemelen stres, uygun olmayan sıcaklıklar, yeterli UV aydınlatma eksikliği veya daha ciddi bir sağlık durumudur. Sakallı ejderin beslenmesini, beslenmeyi veya açlığı uyandırmaya yardımcı olacak kadar çeşitlendir ve kalsiyum tozu içeren yiyecekleri artırdığından emin ol.

Lekeli Kuyruk ve Uzuvlar

Bu bir kemik kırığına da işaret ediyor olabilir. Kuyruğun ucunun karardığını ve ölü gibi göründüğünü fark edersen, kuyruk çürümesi adı verilen bakteriyel bir hastalıktan şüphelenmeli ve hemen veterinerle görüşmelisin.

“Sakallı ejderim ölüyor mu?” sorusuna yanıtlar bulmaya çalıştık. Yine de unutmamalısın ki, bu soruya en doğru yanıtı verecek kişi, onu çok iyi tanıyan veterinerindir.

Paylaşan heymypet