Patili dostlarımız yemek yemeyi reddedince ya da sürekli tüy kusunca doğal olarak onları hasta zannediyoruz. Halbuki araştırmalara göre sağlıklı kediler de bu davranışları sergileyebiliyormuş. Tabii fiziksel olarak sağlıklı, yoksa bu davranışlarda bulunan kediler zihinsel olarak büyük bir sorunla mücadele ediyor: Stres. Altı üstü stres diyip geçme, gel stresin yarattığı sıkıntının boyutlarını daha iyi anlayalım.
Araştırmacılar patili dostlarımızın en sık yaşadığı hastalıklardan birini, idrar yolu iltihabını ele aldı. Bu hastalığın genel geçer belirtileri yukarıda saydıklarımız gibi: iştahsızlık, kusma ve sağa sola saklanma. Tabii tuvalete çıkamama da cabası. Bilim insanları bu hastalığı geçiren kedilerle rutinlerinde önemli değişiklikler yaşayan kedileri kıyasladı. Rutinleri bozulan dostlarımızla hasta dostlarımız tamamen aynı belirtileri sergiledi.
“Bu sonuçlar bize veteriner hekimlerin bazı konularda daha dikkatli olması gerektiğini gösterdi. Hekimler, bahsettiğimiz semptomları gösteren kedilerle karşılaşınca ilk olarak idrar yolu iltihabına yöneliyor. Fakat gördüğümüz üzere patili dostlarımızın yaşadığı zihinsel sıkıntılar da hastalık belirtisi göstermelerine sebep olabilir. Yani işi sadece fiziksel boyutta tutup kedilerin zihinsel sağlığının önemini ikinci plana atmayalım. Daha bütüncül bir şekilde yaklaşalım.” dedi araştırmayı yürüten Tony Buffington.
SAĞLIKLI KEDİLER ARAŞTIRMACILARI ŞAŞIRTMIŞ
İşin ilginç yanı, araştırmacılar “sağlıklı kediler rutinleri bozulunca hasta gibi mi yapıyor?” sorusunu araştırmıyordu bile. Bu bulgu, şans eseri ortaya çıktı. Araştırma kronik rahatsızlıklar şikayetiyle barınaklara bırakılan kediler üzerineydi. Bilim insanları patili dostlarımızın hastalıklarını daha iyi anlamaya çalışırken ortaya bu bambaşka sonuç çıktı. Meğer kronik hasta diye terk edilen kediler sadece stresliydi. Stresli olmaları için de haklı sebepleri vardı: Sürekli rutinleri bozuluyordu.
“Dostlarımızın sahipleri yeteri kadar dikkatli insanlar değildi. Kedi bakımına yönelik bilgisiz ve hatta ilgisizlerdi. Kedilerin rutinlerini bozan büyük değişimlerin yarattığı etkileri anlayamadılar. Üstelik şehir değiştirmeler, eve giren insanlar, ev değiştirmeler, evin düzeni derken… Patili dostlarımız doğal olarak stres altında kaldı. Sonra da fatura onlara kesildi. Biz araştırmaya başlayıp kedilere daha güzel bir yaşam sununca dostlarımızın %88’i daha iyi hissetmeye başladı. Semptomlar aşağı yukarı bu oranda azaldı çünkü. Madem öyle bu durumu nasıl ele almalıyız? İlk olarak kedilere daha saygılı olmamız şart. Onları sahipleniyorsak sorumluluklarını da ona göre almalıyız. Sonra da hayatlarına dair kontrolü biraz onların eline bırakmalıyız. Oynadıkları oyuncaklarla kendilerini güvende hissetmelerini sağlayabiliriz. Ne olursa olsun, düzen, rutin ve kontrol olmalı. Kediler böyle canlılar.” dedi Buffington.
Biz rutinin önemini ve stresin olumsuzluklarını on defa daha anlatsak, şu araştırmanın bulguları kadar etkileyici olmazdı herhalde. Peki rutin değişikleri dışında kedileri strese sokan diğer faktörler neler? Sana epey şaşırtıcı bir tanesinden bahsedelim: Kedini fazla sokarak strese soktuğunu biliyor muydun? Yok artık deme, yine bilimsel bir araştırmayı ele aldığımız yazımızı okuduğunda ne demek istediğimizi anlayacaksın!