Papağanlar Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey

Sadece renklerine değil, seslerine de bayılıyoruz! Çocukluğumuzdan beri çoğumuz hem görünüşlerine, hem de taklit kabiliyetlerine hayranlık duyuyoruz. Peki onlar hakkında neleri bilmiyoruz?

Papağanları çok seviyoruz. O kadar çok ki alıp kafeslere koyup evimizde besleyecek kadar. Peki aslında bunun pek çok ülkede yasadışı olduğunu biliyor muydunuz? Çünkü türün soyunun tükenmesi riski söz konusu…

Psittaciformes takımı, papağanların yanı sıra muhabbet kuşları, kakadular ve Amerika papağanlarından oluşur. Hepsine genellikle topluca “papağanlar” denir. Ne yazık ki son 500 yılda dünya çapında 20 papağan türünü kaybettik. Bugün tüm papağan türlerinin yaklaşık yüzde 27’si yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Habitat kaybı / bozulması, kaçak avlanma ve evcil hayvan ticareti gibi antropojenik riskler bu kayba büyük ölçüde katkıda bulundu.

Son zamanlarda Yeni Delhi’deki bir kuş pazarından kurtarılan 1700’den fazla kuş, Wildlife SOS’un bakımına verildi. Munias, tepe mynasları ve kiraz kuşlarının yanı sıra muhabbet kuşlarına da Delhi Polisi ve Orman Bakanlığı tarafından el konuldu. Bunların 500’den fazlası doğadan kaçırılan ve esaret altına alınan civcivlerdi. Ekip üyelerimiz ellerinden gelenin en iyisini yaparak bu genç kuşlarla, doğaya geri bırakılacak kadar yaşlı ve sağlıklı olana kadar ilgilendiler.

31 Mayıs Dünya Papağan Günü’nde, Hindistan’da bulunan farklı muhabbet kuşlarına ve küresel olarak muhabbet kuşlarının yerli nüfusunun azaldığı gerçeğine bakıyoruz.

Muhabbet kuşları hakkında her şey!

Aşağıya doğru kavisli gagaları ve uzun, sivrilen kuyrukları vardır.
Geniş bir ses repertuvarı: Keskin metalik çağrılardan melodik şarkılara!
Bol miktarda meyve, çiçek, tohum, tomurcuk, sürgün ve nektarla beslenirler. Bazıları da böcek yiyor!
Muhabbet kuşları ormanlarda yaşar ve mahallenizde de görülebilir!
Değişen sayılarda sürüler halinde uçan sosyal yaratıklardır.
Bazı türlerin erkekleri ve dişileri farklı fiziksel özelliklere sahiptir.
Üreme mevsimi boyunca çift, yuva yapmak için içi boş ağaç deliklerini işgal eder.
Erkekler yumurtaları kuluçkaya yatırırken dişiyi besler. Her ikisi de yumurtadan çıktıktan sonra yavrularla ilgilenir
Vokal taklitçileri olarak biliniyorlar!

Ve 31 Mayıs, Dünya Papağan Günü, kutlu olsun…

Paylaşan heymypet