Köpekler Otizmli Çocukların Sosyalleşmesine Yardımcı Olabilir Mi?

Otizmli çocuklar sosyalleşme konusunda ciddi zorluklar çekebiliyor. Geçtiğimiz günlerde yapılan bir bilimsel araştırma, köpeklerin otizmli çocuklara sosyalleşme ve başkalarıyla iletişime geçme konusunda yardımcı olabileceğine işaret ediyor.

otizm rehber köpekleri

OTİZMLİ ÇOCUKLARA KÖPEKLER

Otizm rehber köpekleri otizmli çocuklara yardımcı olabilir mi? Missouri Üniversitesi araştırmacıları tarafından gerçekleştirilen araştırma kapsamında otizmli çocukların hangi durumlarda terapistleriyle daha rahat iletişim kurabildiklerini gözlemlendi. Yanlarında bir terapi köpeği varken mi, terapi köpeğiyle bir yandan oyun oynarken mi, yoksa en sevdikleri oyuncaklarıyla oynarken mi? 

Bazı çocuklar ortamda bir terapi köpeği bulunurken ya da o köpekle oynarken, bazı çocuklar ise en sevdikleri oyuncakla oyun oynarken terapistleriyle daha rahat konuşabildiler. 

Journal of Applied Behavior Analysis dergisinde yayımlanan bulgular, terapi köpeklerinin otizmli çocukların sosyal yönlerini geliştirebildiğini gösterirken; araştırmacılar hayvanların bir tür kusur kapatıcı olarak görülmemesi gerektiği konusunda da uyarıda bulundu.

Doktora öğrencisi ve aynı zamanda araştırma yöneticilerinden Courtney Jorgenson: ‘’Otizm spektrumu oldukça geniş. Bu nedenle bir çocukta işe yaradığı gözlemlenen müdahale yöntemi, bir diğer çocuk için o kadar da işe yarar olmayabilir.’’ yorumunda bulundu. 

Üniversitenin basın bülteninde ise Jorgenson’ın: ‘’Var olan çeşitli seçenekler göz önünde bulundurulduğunda, bu araştırma sayesinde ebeveynler çocukları için en iyi seçimi yapabilir.’’ ifadeleri yer aldı.

Jorgenson’ın ebeveynlere tavsiyesi, doktorlarına bir terapi köpeğiyle terapiye girmenin çocukları için doğru olup olmayacağını danışmaları ve her çocuk için terapi köpekleriyle terapiye girmenin doğru olmayacağının bilincinde olmaları yönünde.  

Otizmli çocuklarda anksiyete ve depresyon riski diğer çocuklara kıyasla daha yüksek. Jorgenson’a göre, otizm rehber köpekleri çocukların stresini azaltmada ve sosyalleşme süreçlerinde onlara yardımcı olabilir.

Jorgenson: ‘’Evcil bir köpeğe sahip olmak vücuttaki oksitosin oranını arttırır. Oksitosin hormonu, sevdiğimiz birine sarıldığımızda salgıladığımız hormonun aynısıdır. Köpeklerin otizmli çocuklara en iyi nasıl destek olacağını bulmaya yönelik önümüzde uzun bir süreç olsa da bu araştırma sayesinde köpeklerden yaralanabilecek çocukları tanımlamak mümkün.’’ sözlerini kullandı.

Köpeklerin, tüm çocukların gelişiminde büyük bir rolü olabileceğini biliyor muydun? Bilim insanları, çocukların büyüme sürecine köpeklerin olumlu etkileri olduğunu doğrular nitelikte araştırma sonuçları elde ediyor. Meraklandığını hisseder gibiyiz! Tıkla, hemen öğren!

Paylaşan heymypet