Tombul köpekler görünüşleri sebebiyle herkese çok tatlı görünür. Ancak, tıpkı insanlarda olduğu gibi aşırı kilo köpeklerde de sağlıklı değil. Dolayısıyla beslenmesini buna uygun şekillendirmen gerek. Özellikle de belli köpek türleri obeziteye daha yatkın oluyor. Sahi, obez olma olasılığı yüksek olan köpek türleri hangileri?
Obezite köpeklerde önlenmesi kolay bir hastalık. Ne yazık ki köpeklerin %30’u bu hastalıktan muzdarip. Boğazları bir türlü durmuyor da ondan! Onlara kalsa ne versek yerler! Orta yaşlı köpeklerin (6 ila 9 yaş arası) aşırı kilolu olma olasılığı daha yüksek olur. Bazı köpek türlerinin ise obeziteye yatkınlığı sebebiyle kontrol altında beslenmesi gerekir.
Obeziteye Yakalanma Riski En Yüksek Olan Köpekler
Yapılan bir araştırmaya göre, genetik miras köpeklerin obezite de dahil olmak üzere sağlık sorunları geliştirme olasılığını etkiliyor. Aşağıdaki türlerin ise aşırı kilolu olmaya en yatkın olduğu tespit edilmiş:
- Pug
- Beagle
- Golden Retriever
- English Springer Spaniel
- Border Terrier
- Labrador Retriever
- Cavalier King Charles Spaniel
- Cocker Spaniel
- West Highland Terrier
- Yorkshire Terrier
- German Shepherds
- Shih Tzu
Köpeklerde Obezite Nasıl Önlenir?
Bazı köpek türleri obez olmaya daha duyarlı olsa da, genetiğin yanı sıra birçok faktör bir köpeğin aşırı kilolu veya obez olmasına katkıda bulunur. Bunlar; metabolizma, hormonlar, diyet ve egzersiz sebebiyle gerçekleşir. Köpeğin yüksek riskli bir grupta olsa bile, beslenmesini izlemek ve ona bol miktarda egzersiz yaptırmak, formda kalmasına yardımcı olur.
Beslenme
Her köpek farklı olsa da, tüm köpeklerin sınırlı ikramlarla dengeli, sağlıklı bir diyete ihtiyacı olur. Birçok mama ve ikram paketi, hayvanın ağırlığına göre beslenme önerileri içerir. Bununla birlikte, köpeğin fazla kilolu veya obez ise, evcil hayvanına normal miktardan daha az yemek vermen iyi olur. Evcil hayvanının özel ihtiyaçlarını belirlemek için veterineriyle mutlaka konuş.
Egzersiz
Bir köpeğin aktivite seviyesi, yaşına ve cinsine bağlı olarak değişir. Altta yatan sağlık koşulları da egzersizlerini etkiler. Genel olarak, yaşlı köpeklerin yavru köpeklerden çok daha az egzersize ihtiyacı olur. Aynı şekilde, daha küçük köpekler genellikle daha büyük olanlardan daha az egzersize ihtiyaç duyar. Ancak yürüyüşler, oyun zamanı ve zihinsel uyarım dahil olmak üzere günlük aktivite tüm köpekler için çok önemli.
Örneğin; Pug türü genellikle her gün yaklaşık 40 dakika ila bir saat arası orta düzeyde egzersize ihtiyaç duyar. Pug’lar nefes alma problemlerine karşı hassas oldukları için birden fazla kısa yürüyüş yapmak, yalnızca bir uzun yürüyüş yapmaktan daha iyi olur Öte yandan, Beagle türünün her gün 60 ila 90 dakika egzersiz yapması gerekir. Golden Retriever’ların en az iki saat orta düzeyde günlük aktiviteye ihtiyacı olur