Bir kere evcil kuş ebeveyniysen ısırılmayı göze almışsın demektir, ilk olarak onu netleştirelim. Tabii bu parmağını ya da dudağını kanatlı dostumuza kurban edeceğin anlamına da gelmiyor. Arada bir bazı kazalar yaşanacak, onu demeye çalışıyoruz. Yok işin kaza boyutu kalmadı, resmen muhabbet kuşum ısırmaya başladı diyorsan tamam. Orada duralım. Önce bu durumun nedenlerini anlayalım. Sonra da önlemek için elimizden gelenlere odaklanalım!
MUHABBET KUŞLARI NEDEN ISIRIR?
İnsanların uzuvları doğadaki diğer dostlarımıza kıyasla epey gelişmiş durumda. Mesela parmaklarımızla bir şeyleri kavrayabiliyoruz. Bu gerçekten büyük bir avantaj. Konu kuş dostlarımız olduğunda ise işler değişiyor. Onların en aktif şekilde kullandığı uzuvları, gagaları. Yemek yemek, tırmanmak, oyun oynamak, kişisel bakım… Tüm bunlara ek olarak, dostlarımız iletişim kurmak için de gagalarını kullanır. O yüzden önce acaba kuşun seni hakikaten ısırıyor mu yoksa gagasıyla sana bir mesaj mı veriyor onu anlamak lazım. Peki bunu nasıl anlarız? Dostumuzun ruhsal durumunu iyi kavrayarak.
KORKU
Son zamanlarda kanatlı dostunu korkutan bir şeyler oldu mu? Ya da belki de sen bir şekilde kuşunun ödünü patlatıyorsundur. Burada suçu sana atmıyoruz, bebekliğinden beri insanlarla vakitr geçiren kuşlar bile bazen böyle davranır. Korku, özellikle başka hayvanlarla ve insanlarla düzgün bir sosyalleşme evresi geçirmeyen kuşlarda açığa çıkar. Bunu önlemek için dostunla daha yakın bağlar kurman gerekebilir.
AGRESYON
Belki bölgesini korumak istiyor, belki de hormonal dalgalanmalar yaşıyor. Ergenliğe girdi, çiftleşme döneminde, streslendi, az oyun oynuyor, evdeki birilerine kızdı… Liste gitti gidiyor. Tam olarak emin olduğumuz tek şey ise agresyonun hem dostumuz hem de senin için epey zararlı olduğu.
Eğer ortada bariz bir şekilde agresyon varsa, bu soruları sormanda da fayda var:
- Etrafta dostumun canını sıkacak şeyler var mı? Belki pencerenin önünden geçen bir şeyler?
- Muhabbet kuşumun kafesini düzenli olarak temizliyor muyum? Strese girmesine pislik mi neden oluyor?
- Evde dostumu gerecek ufak çocuklar ya da başka evcil hayvanlar var mı?
MUHABBET KUŞUM ISIRMAYA BAŞLADI, BUNUN ÖNÜNE NASIL GEÇEBİLİRİM?
Hem can acıtıcı olduğu için hem de dostumuzun potansiyel bir sorununa işaret ettiği için ısırıkların önüne geçmek şart.
- Isırma durumlarında lütfen dostumuza bağırmamaya çalış. Bazen kuşlar onlara bağırdığımızı anlamaz. Hatta bağırmayı negatif değil, pozitif bir tepki olarak algılayabilirler.
- Muhabbet kuşunla evin farklı yerlerinde ilgilenmeye çalış. Bölgesi belirlediği yerden onu uzaklaştır.
- Muhabbet kuşunla yavaş yavaş, zamanla daha sağlam bir güven bağı kur. Bunun için çeşitli aktiviteler var. Bu yazımız sana epey yardımcı olacaktır!
- Sakin ve bol tonlamalı şekilde konuş. Muhabbet kuşları sesimizdeki hisleri anlama konusunda bir numaradır. O yüzden sesinle dostuna olumlu mesajlar verebilirsin, biraz tonlamaya özen göstersen yeter!
Bu arada son olarak, kendi sağlığına da dikkat et. Ne olur ne olmaz, kuşlar arada bir gerçekten güçlü şekilde ısırır. Bu da kanamalar ve yaralanmlara yol açabilir. Hani ihitmal düşük ama ne olur ne olmaz, kendini de düşünmende fayda var.