Muhabbet kuşu birçok nedenden dolayı tüy dökmeye devam eder. Muhabbet kuşları hakkında bilinmesi gereken en önemli şeylerden biri, yıl boyunca tüy dökecek olmaları. Koşullar ne olursa olsun, muhabbet kuşunun belirli nedenlerle tüy dökeceğinden emin olabilirsin. Kuşa bağlı olarak, her seferinde haftalarca veya aylarca normal bir tüy dökümü meydana gelebilir.
Bir muhabbet kuşun varsa, tüy dökmesinin başka sebepleri olduğunu bilmek önemli. Ayrıca, muhabbet kuşunun deri değiştirmesinin altı ayda bir tüy dökmesiyle nasıl alakasız olabileceğini de bilmek isteyebilirsin.
Muhabbet Kuşunun Tüy Dökmesinin Normal Nedenleri Nelerdir?
Minik dostunun düzenli aktiviteleri tüylerinin kalitesini etkiler. Muhabbet kuşları özgürce uçmayı, tüylenmeyi ve toz banyosu yapmayı severler. Ayrıca gagalarını çeşitli yüzeylere sürtmeyi…Tüm bu hareketler tüylerinde strese neden olur ve sonunda tüyler dökülerek yerlerine yenileri gelir.
Muhabbet kuşunun tüyleri keratinden yapılır. Keratin, insan saçı ve tırnak fonksiyonlarını koruyan aynı proteindir. Bir muhabbet kuşunun tüyleri, saç ve tırnaklar gibi sürekli yenilenmez; tüyler tamamlanana kadar büyür ve ardından her kullanımda bozulur. Muhabbet kuşun üç aylık olduğunda, yetişkin tüylerini büyütmek için yavru tüylerini döktüğü ilk tüy dökümünü de geçirecektir.
Tüy Dökme Etkenleri
İlk tüy dökümü: Muhabbet kuşları ilk tüy dökümlerinde önemli ölçüde tüy döker. 2-3 haftalık bir süreçte tüm yavru tüylerinden kurtulur. Bu ilk tüy dökümü, onu geçiren herhangi bir kuş için tipik olarak stresli olur. Bu nedenle biraz yaygara beklemek normal. Yine de bu süre zarfında muhabbet kuşunun sağlığına ve davranışlarına dikkat etmen akıllıca olur.
Uçma: Bir muhabbet kuşunun normal uçma alışkanlıkları, tüylerinin dökülmesinin ana nedenlerinden biri. Tüyler keratin proteinleri tarafından sürekli olarak formda tutulmadığı için uçma, kanat çırpma gibi aktivitelere rağmen kalitelerini kaybeder. Muhabbet kuşun tüy döküyorsa, bu tüy kalitesini daha hızlı bozar.
Düzeltme: Muhabbet kuşları, tüylerinin kalitesini korumak için keratine güvenemez. Bu nedenle tüylerini en iyi durumda tutmak için tüylerini almaları gerekir. Yani her muhabbet kuşu gün içerisinde tüylerini düzeltir. Bu toz, kir ve parazitleri giderir. Muhabbet kuşlarının ayrıca kuyruklarının dibine yakın bir yerde, tüylerini esnek ve su geçirmez tutan özel yağlar yapan bir bezi vardır.
Toz banyosu: Toz banyoları bir çeşit temizleme şekli. Muhabbet kuşları fazla yağları atmak için toz, kir veya kum içinde banyo yapar. Bu uygulama sadece yağı gidermekle kalmaz, aynı zamanda tüy yalıtımını da artırır. Kuşunun uçuşu optimize edilir ve parazitleri uzaklaştırır.
Gaga sürtme: Muhabbet kuşunun gagası keratinden yapılır. Tüylerin aksine gagaları büyümeye devam eder. Gaga sürtünme, muhabbet kuşlarının gagalarını temizlemesi ve bilemesi için önemli bir yol. Muhabbet kuşları gagalarını ağaçlara, çamaşır iplerine ve hatta metale sürter. Gagalarını ölçülü tutmak, ağırlıkları dengelerini bozabileceğinden uçmalarına yardımcı olur.
Muhabbet Kuşunun Tüy Dökmesinin Anormal Nedenleri Nelerdir?
Tüylenme ve deri değiştirme muhabbet kuşlarına doğal olarak gelir. Bu nedenle onları rahat ve sağlıklı tutmak önemli. Muhabbet kuşunun kendi kendine aşırı tüylenmesi veya sağlık sorunları sonucunda tüy dökmesi mümkün. Mizaç ve alışkanlıktaki herhangi bir değişikliği izlemek isteyebilirsin. Kuşların ilk tüy dökümü sırasında sinirli olmaları normal. Ancak onları dikkatle izlemek daha önemli.
Kuşun sağlıklı olsa bile tüy dökme; uçuşunu kaybetmesine, izolasyonunu kaybetmesine, sıcaklığa karşı daha duyarlı olmasına ve cildinin parazitlere maruz kalmasına neden olur. Tüy dökümü sırasında muhabbet kuşunu iyi bir diyetle beslemek de çok önemli. Çünkü besin eksikliği tüylerin yanlış büyümesine neden olur. Muhabbet kuşları, yırtıcıları savuşturmak için sağlık sorunlarını da gizler, bu yüzden onları sık sık kontrol etmen gerek.
Tüy Dökmesine Neden Olan Etkenler
Yetersiz beslenme: Tüy dökümü, muhabbet kuşunun beslenmesinin sürekli olarak gözlemlenmesini gerektirir. Doğru beslenme olmadan muhabbet kuşunun tüyleri düzgün uzamaz veya hiç büyümez. Muhabbet kuşun, başlangıçta doğru beslenmemişse anormal şekilde tüy döker. Hatta tüy değiştirmiyor gibi görünse bile, herhangi bir sorundan kaçınmak için diyetini optimum seviyede tutmak önemli.
Nezleye yakalanmak: Bir muhabbet kuşunun tüyleri ona sıcaklık ve izolasyon sağlar. Tüy dökme sırasında bu koruma tehlikeye girer. Bu nedenle muhabbet kuşunun ve ev ortamının sıcaklığını 21°C’nin üzerinde tutman gerek. Soğuk havalar ayrıca muhabbet kuşunu strese sokar. Bu da tüy dökümünü şiddetlendirir veya anormal tüy büyümesine neden olur.
Fransız tüy dökümü: Bu, hem anormal tüy büyümesinin hem de tüy kaybının bir durumu. Fransız tüy dökümü, tüylerin yeniden büyümesini engelleyen bir virüs. Virüs, tipik olarak muhabbet kuşunuzun zayıf bir bağışıklık sistemi tepkisi varsa ortaya çıkar. Bu, bağışıklık sistemini uyarmak için vitamin kullanımı da dahil olmak üzere kuşunu sağlıklı tutarak önlenir.
Kirli tüyler: Kirli tüyler, muhabbet kuşunun düzgün şekilde tüy dökmesini engeller. Toz banyosu kuşlar için doğal bir uygulama iken aşırı kirlilik muhabbet kuşunuzun tüylerinin ve derisinin kurumasına, tüylerinin rengini kaybetmesine neden olur. Muhabbet kuşunun tüyleri sürekli olarak kirli görünmeye başlarsa, muayene için onları veterinere götürmen önemli.
Parazitler: Davranışını ve görünümünü gözlemleyerek muhabbet kuşunun parazitleri olup olmadığını anlayabilirsin. Normalden daha az canlı, hatta fiziksel olarak zayıf görünür. Giardia paraziti; suda bulunur ve kuşunun cildini çok kaşındırır. Kanatlı dostun bu histen dolayı çığlık atıp ve kendi tüylerini yolar.
Muhabbet Kuşunun Tüy Dökmesini Nasıl Önlersin?
Muhabbet kuşunun sağlığı hassas. Bu nedenle sağlığını, mizacını, yiyeceğini ve çevresini izlemek her zaman akıllıca olur. Kuşun için rutin ve sıkı bakım, sorunları kök salmaya başlamadan önce önler.
Düzenli vitaminleri uygun beslenmeyle sağlamak, kuşunun sağlıklı kalması için ihtiyaç duyduğu tüm besinleri sağlar.
Muhabbet kuşunun ihtiyaç duyduğu vitaminler şunlardır:
A Vitamini: A vitamini, kalabalık bir ortamda bağışıklık sistemini güçlendirmek, tüyleri parlak tutmak ve iştahı açmak için çok önemli. A vitamini, tatlı patates ve havuçta olur. Birçok muhabbet kuşu da havuç suyuna düşkün olur.
D3 Vitamini: Bu, muhabbet kuşunun kaslarını ve kemiklerini güçlendirmek için kalsiyum sağlar. Ayrıca yumurtlamaya yardımcı olur ve yeni doğan ve genç kuşlara güç sağlar. Bu vitamin, doğal güneş ışığı yoluyla veya tam spektrumlu lambaların kullanılmasıyla olur. Çok fazla D3 vitamini böbrek hasarına ve bodur büyümeye neden olur.
E Vitamini: Bu, bağışıklık fonksiyonlarına ve strese yardımcı olan bir antioksidan işlevi görür. İdeal olarak, muhabbet kuşuna E vitamini sağlamak için fındık ve tohum versen iyi olur. E vitamini yağı takviyelerinin taze kalması için buzdolabında saklanması gerekir. Aksi takdirde yağlar ekşir. Bu, muhabbet kuşlarında sert veya zayıf bacaklara neden olur.
B Vitamini: B vitaminleri, daha yüksek enerji ve metabolizma ile ilişkili. Bu, muhabbet kuşu civcivlerinin sağlığını uyarmada önemli. Bu vitamini muhabbet kuşuna sağlamanın en iyi yollarından biri, onu Tiamin ile dolu kültürlü bir maya enerji takviyesi ile beslemek.
Muhabbet kuşun tüy döküyorsa, onu sağlıklı ve mutlu tutmak için proaktif davranarak bir dizi olası sorunu ortadan kaldırabilirsin. Sağlık durumları ne olursa olsun, muhabbet kuşlarının farklı tüy değiştirme süreleri olur. Bazıları birkaç hafta içinde tüy döker bazıları ise yıl boyu. Sağlığına, davranışına ve besin kaynağına dikkat ettiğin sürece panik olmaya gerek yok.