Muhabbet Kuşu Neden Kaşınır?

Muhabbet kuşunun belirli zaman aralıkları ile göstermiş olduğu kaşıntı davranışları vardır. Muhabbet kuşları, doğaları gereği vücutlarının dışı tüylerle kaplı canlılardır. Bu onları dış çevreden kaynaklı olarak maruz kalacakları zararlara karşı korur. Türe özgü bir varoluşla var olan tüyleri zaman zaman mevsim geçişlerinde ve farklı problemlerden kaynaklı olarak dökülebilir. Dökülme ile muhabbet kuşu, kaşınma davranışı gösterir. Böyle bir durumda doğru tespitin yapılması için davranışlarının gözlenmesi ve tedavi sürecine dair ne yapılması gerektiği hakkında bilgi sahibi olunması gerekmektedir. Peki muhabbet kuşu neden kaşınır? İşte detaylar!

Muhabbet kuşu kaşınması her ne kadar tüy dökme sürecinde doğal olarak karşılanan bir durum olarak gözükse de çoğu kez yakalandıkları bir hastalıktan da kaynaklanır. Özellikle deri altına yerleşen ve fiziksel olarak da tüy dökülmesine neden olan çeşitli parazitler, kaşıntının artmasına neden olan mantar hastalıkları ve uyuz hastalığı görülmektedir. Doğru tespitin yapılması ancak bir veteriner gözetiminde tedavi uygulanması ile mümkün hale gelir.

Muhabbet Kuşu Kaşınma Sorunu

Muhabbet kuşlarında kaşıntının en sık karşılaşılan nedeni tüy dökmedir. Kuşlar tüy dökme zamanında sık sık kendilerini kaşırlar. Genel olarak her yıl sağlıklı bir muhabbet kuşunun bir veya iki defa tüy değiştirdiği gözlemlenir. Bunun bir sorun olduğu zannedilse de aslında bu tüy değişim süreci normaldir ve kuşların hasta olduklarına değil, bilakis sağlıklı olduklarına işaret eder. Her kuş, mutlaka tüy değişimine ihtiyaç duymaktadır.

Mantar hastalığı muhabbet kuşlarında sıklıkla görülen hastalıklardandır ve kuşlarda kaşınmaya neden olur.

Mantar hastalığı genellikle; stres durumuna, su verilmemesine, hijyenik olmayan açık yemlerin kullanımına, yanlış beslenme düzenine bağlıdır. Kuş kafesinin steril olarak dezenfekte edilmemesi, kursağının geç boşalıyor oluşu, travmalar, A vitamini eksikliği, virüs enfeksiyonlarından kaynaklanan hasarlar da mantar hastalığına sebep olur. Ayrıca kuşuna veteriner önerisi olmaksızın ve uzun müddet antibiyotik vermen, kuşunun bulunduğu yerde sigara içmen, ellerini yıkamadan ona dokunman, havanın nemli ve sıcak oluşu gibi faktörler de özellikle genç ve vücut direnci düşük olan kuşları etkileyerek mantara yakalanmalarına yol açmaktadır.

Muhabbet kuşun devamlı kaşınıyorsa, gagasıyla tüylerini sıkıştırmaya çalışıp didikliyorsa, tüylerini kabarık tutmak suretiyle devamlı silkiniyor ve vücudunu hep bir yere sürtmeye çalışıyorsa, bu durumlar bit olduğunun bir belirtisidir. Bu bitleri gidermek amacıyla pet shoplardan ya da eczanelerden bit spreyi satın alıp kullanman gerekmektedir. 2-3 günde bir ara vererek bu tedaviyi birkaç defa tekrarlaman lazımdır. Bit spreyini kuşunun bütün gövdesine, bilhassa boyun kısmına ve kanat altlarına sıkmalısın. Ancak asla kuşunun yüzüne, gözlerine ve gagasına sıkma. Bunun yanı sıra pire tozu da muhabbet kuşunun bu sorundan kurtulmasına yardımcı olacaktır.

Tüy dökümünün haricinde kaşıntı, dış parazitlerden de kaynaklanır. Bir eczaneden veya pet shoptan bit ilacı temin edip kuşunu ilaçlaman önerilir. Kuşunda bit olsa da olmasa da düzenli olarak ilaçlaman yararlıdır.

Muhabbet Kuşu Kaşınma Nedenleri Nelerdir?

Pek çok hayvan da karşılaşılan bu durum iç ve dış parazitlerden kaynaklanır. Muhabbet kuşunun yaşamış olduğu kaşıntı problemi eğer dış parazitten dolayı yaşanıyorsa bu durumu önlemek ancak takviye ilaç yardımı ile mümkündür. Veteriner gözetiminin ardından yazılan damla şeklindeki ilacı düzenli olarak muhabbet kuşunun tüylerine uygula. Bunun yanı sıra içten tedavilerde sağlanmaktadır. Özellikle mantar hastalığından kaynaklı olarak yaşanan tüy dökme problemleri kaşıntıyı da beraberinde getirir. Muhabbet kuşunun kaşınmasını durdurmak ancak rahatsızlığın giderilmesi adına kullanılan ilaçlarla mümkündür.

Muhabbet kuşlarında kaşıntı, belirli zamanlarda sık sık yaptıkları tüy dökme dönemlerinde karşılaşılan bir durumdur. Bu anormal olarak görülmemelidir. Yılda 2 kez muhabbet kuşları tüylerini yeniler. Bu değişim sürecinde yaşanması gereken bu durum sağlıklı ve sorunsuz olarak kabul edilmelidir. Tüy değişimleri türe özgü bir durum olduğu için herhangi bir problem olduğu düşünülmemelidir. Ancak rahatsızlıktan ve ciddi bir hastalıktan dolayı da kaynaklanacağı için tespitin doğru yapılması önemlidir.

Muhabbet Kuşu Kaşınma Tedavisi

Kuşlar içgüdüsel olarak tüylerinin temizliğine özen gösterirler. Özelliklede papağan türleri gün boyunca zamanlarının çoğunu tüylerinin temizliği ve bakımı ile geçirirler. Bu muhabbet kuşları için de geçerlidir ve bu doğal bir davranıştır. Ama eğer kuşun normalden fazla vücudunu gagası yardımı ile kaşıyorsa, kaşıntının nedenini bulman ve tedavi etmen gerekmektedir.

Muhabbet kuşlarında hastalıkları anlamak için davranışlarını bilmen ve sürekli kontrol etmen gerekir. Çünkü muhabbet kuşları çok hassas ve hemen hastalık kapan kuşlardır. Bazen kaşınma nedeni, derinin kuruması veya deride enfeksiyon oluşmasıdır. Bu yüzden bu tür bir sorun varsa bir veterinere danışman ve tedavisi için gerekenleri yapmanı tavsiye ederiz.

Eğer muhabbet kuşunun kaşıntısının sebebi bitler ise, bitlerden kurtulmak için eczane veya pet shoplardan bit spreyi alıp, kullanmalısın. Bu tedavi 2 – 3 gün ara ile bir kaç kez tekrarlanmalıdır. Bit spreyi kuşun tüm vücuduna, özellikle kanat altına ve boyun bölgesine sıkılmalıdır. Kuşun yüz, gaga ve göz kısmına sıkılmamasına dikkat edilmelidir. Pire tozu da kuşunun bu derdini çözecektir. Ayrıca opigal 5 tozu, rin tozu, Ektogal, lizol, karbonil, kreolin, madeni esanslar, kafur türü maddelerde kullanılabilir. Bu tozlar tünek başlıklarındaki deliklere, kafesin kenar kıyı köşelerine serpilerek, kuşun kanat altlarına dökülerek çok olumlu sonuçlar alınır. Bu şekilde bitlerin kökü kazınacaktır. Özellikle kuluçka dönemlerinde büyük bit yuvaları olacağını, bunların yavruların kanlarını emerek ölümlerine sebep olacağını hatırlatırız.

Yuvaların ilaçlanmasında yavruların tozdan zarar görmemesi için dikkatli davranılmasını tavsiye ederiz. Daha iyisi, bit bulunacağı düşünülen eski yuvalığın alınarak yerine yenisinin konulmasıdır.

Kafesin içinin temizlenmesi ve dezenfekte edilmesi de önemlidir. Özellikle kafesin köşelerine, saklı bulunan alt kısımlara, dar bölgelere ve tünek kamışlarının uç kısımlarına yuvalanırlar. Bu nedenle, ya kafes ve aksesuarları sıcak su ile iyice yıkanmalı ya da bahsedilen spreyden kafesin özellikle bu kısımlarına sıkılmalıdır.

Kuşunun eğer tüy dökme dönemi kaşıntısı yaşamadığını anladıysan, onu veterinere götürmelisin. Veteriner hekimi zaten sebebi anlayacak ve kuşuna bir tedavi planı çizecektir. Veteriner hekiminin söylediği her şeyi dikkate al ve verdiği ilaçları aksatmadan kuşuna ver. Muhabbet kuşunda kaşıntının bittiğini görüp tedaviyi yarıda bırakma. Veteriner hekime ne kadar süre kullanman gerektiğini söylediyse, o süreci düzenli bir şekilde tamamla.

 

 

 

 

Paylaşan heymypet