Muhabbet Kuşu Mantar Hastalığı

Muhabbet kuşunun cildinde bazı tahrişler mi fark ettin? Tüyleri mi dökülmüş yoksa gaga kenarlarında beyazlıklar mı var? Tüm nedenleri ve belirtileriyle ele aldığımız bu yazımızda, muhabbet kuşu mantar hastalığı hakkında her şeyi öğreneceksin!

 

 

Muhabbet kuşları insanların evlerinde beslemeyi sıklıkla tercih ettiği canlılar arasında yer alıyor. İnsanların yaşam alanlarına hareketlilik katmasının yanı sıra ekstra özen ve dikkat gerektiren canlı türleri arasında olduğunu söylememize gerek bile yok. Onlar bulundukları ortamda ‘pır pır’ uçuşarak bizlerin keyfini yerine getiriyor. Ayrıca ekstra özen istemelerinin nedeni hassas bir anatomiye sahip olmaları. Bu durumda bilinçsiz ve dikkatsiz davranışlar muhabbet kuşlarının sağlığı için tehlike oluşturur. Bu tehlikelerden biri de muhabbet kuşlarında yaygın olarak görülen muhabbet kuşu mantar hastalığı. 

Bu rahatsızlığa neden olan birçok faktör var. Bağışıklık sistemi zayıf olan kuşlar veya bebekler mantar enfeksiyonu açısından daha yüksek risk altında olur. Muhabbet kuşlarının yaşam ortamı, yem, leğen, suluklar ve diğer ekipmanlar hijyen açısından yetersiz ise hastalık maalesef hızla yayılacaktır.

Muhabbet Kuşu Mantar Hastalığının Nedenleri

Kanatlı dostlarımız; sağlıksız yemleri kullanmaları, kafes temizliğindeki yetersiz özenin neden olduğu sağlıksız çevre koşulları, A vitamini eksikliği, ortamların normalden daha sıcak ve nemli olması, muhabbet kuşunun bulunduğu ortamlarda sigara içilmesi gibi birçok neden canlarını sıkabilir. Aslında tüm bu saydığımız nedenler de muhabbet kuşlarında mantar hastalığını tetikliyor. Çünkü düşük bağışıklık sistemleri hastalıkları daha kolay kapmaya evriliyor. Mantar hastalığı önlem alınmazsa gaga bölgesinden başlayıp ayaklara kadar ulaşabileceğini de eklemeyi unutmayalım. Neyse ki senin için gereken her şeyi düşündük ve önlem almana yardım edeceğiz. 

Daha sonra hastalık muhabbet kuşlarının hava keselerine geçerek muhabbet kuşlarının ölümüne neden olabilir. Kuşun gaga altı ve yan tarafları, ayakları, gözlerinin köşeleri gibi noktalara bakılarak mantar hastalığının varlığı kolayca anlaşılır. Deride süngerimsi bir görüntü varsa ya da saçta dökülme varsa mantar varlığı söz konusudur.

muhabbet kuşu mantarMuhabbet Kuşlarında Mantar Hastalığının Belirtileri

Mantar hastalığının birçok belirtisi olabilir ancak en yaygın nedeni tüylerde bölgesel dökülme ve derinin sünger benzeri bir yapıya dönüşmesi. Kuşlar tüylü hayvanlar olduğu için tüylerin arasında bir belirti görmen zor olabilir. Bu yüzden kuşuna her gün dikkat etmelisin. Zira eğer bir muhabbet kuşun varsa mantar çok yaygın bir kuş hastalığı olduğunu da biliyorsundur. Göz çevresi ve gaga çevresine de dikkatli bakman mantar belirtilerini tespit etmeni sağlar. Kuşlarda mantar hastalığı belirtileri şunlardır;

  • Gagada ve gaga çevresinde beyazlıklar olması
  • Göz kenarları, ayakları ve gaga çevresinin sünger gibi gözükmesi
  • Tüylerde bölgesel olarak dökülme olması
  • Deride pullanma gözlemlenmesi
  • Deri kalınlaşması
  • Ayak ve gagada şekil bozukluğu olması
  • Kaşıntı
  • Gaga çevresinde koku değişikliği
  • Kusma
  • İştahsızlık
  • Halsizlik
  • Kafesin tabanına tüneme
  • Depresif davranışlar gösterme

Bu belirtilerden en az birini görürsen kuşunu mutlaka veterinere götür ve veterinerin teşhis koymadan tedaviye başlama. Her zaman söylediğimiz gibi, onların dilinden en iyi anlayan ve en doğru tedavi yöntemlerini uygulayabilecek tek kişi veteriner.

Muhabbet Kuşu Mantar Tedavisi

Sevimli dostlarımız mantarlı bölgedeki deri canlı görünümünü kaybeder ve hastalık kısa sürede tedavi edilmezse kuşlarda şekil bozukluklarına neden olur. Bu nedenle, muhabbet kuşu mantar tedavisi için kafesin haftada bir kez dezenfekte edilmesi çok kritik. Ayrıca kuşta mantar görülürse diğer kuşlardan uzak tutulmasında fayda var. Diğer kanatlı dostlarına da geçmesini istemezsin değil mi? Muhabbet kuşuna kaynamış ılık su vermek ve alması gereken vitamini atlamamak da önemli bir diğer husus.

Hijyen sadece kafes ortamında değil verilen mamalarda da önemli. Açık yemlerin tüketilmesi sağlıksız sonuçlar doğurabilir. Bu durumda muhabbet kuşunun mantar hastalığına yakalanması ve yakınlardaki kuşlara bulaştırması kaçınılmaz olur. Yani bu hastalığın diğer kuşlara bulaşma riski olduğunu söylemek istiyoruz. 

Muhabbet Kuşunu Sağlığına Kavuşturmak

Mantar hastalığının tedavisi sırasında yapılması gereken en önemli şey, bir veteriner hekime danışmak. Devamında ise normalden daha fazla özen ve dikkat gösterilmesi muhabbet kuşunun sağlığı açısından yeterli olacaktır. Muhabbet kuşunun iyileşme sürecine bir an önce başlayabilmesi için ölü bölge denilen bölgeler oksijenli su ve kulak çubukları yardımıyla temizlenebilir. Daha sonra muhabbet kuşunun tedavisi için verilen ilacı kullanmak mantar hastalığının iyileşme süresini kısaltacaktır.

Düzenli tedavi sonucunda kuşun kendisi ve tüyleri birkaç gün içinde normal canlılıklarına kavuşur. Ancak, bazı geç vakalarda bir süre düzenli olarak tırnak ve gaga kesmek gibi durumlar olabilir. Doğru tedavi yöntemleri ile muhabbet kuşu kısa sürede iyileşir. Tabii bir de senin sonsuz sevginin verdiği güç ile…

Muhabbet Kuşu için Mantar Bakımı

Kuşlarda mantar hastalığı genellikle bağışıklık sistemi zayıf olan küçük kuşlarda meydana gelir. Fungal oluşum riskinde artışa neden olan faktörler oldukça çeşitlidir. Mantar hastalığının oluşumu;

  • Yetersiz beslenme,
  • Stres, virüsün verdiği zarar
  • Gerekmediğinde antibiyotik kullanımı
  • Kafes ortamının yetersiz bakımı

Bu nedenle muhabbet kuşlarında mantar bakım süreci büyük bir özen gerektirmektedir. Mantar hastalığının teşhisinde mantarın belirtileri ve yoğunluğu önemli. Tedavi için muhabbet kuşunu mutlaka veteriner hekim görmeli. Ayrıca hastalığa zemin hazırlayan durumların da ortadan kaldırmayı unutma. 

Senin muhabbet kuşun daha önce mantar hastalığı geçirdi mi? Belirtileri umarız hemen fark edip önlemini almışsındır. Sahi, veteriner nasıl bir tedavi uyguladı? Sana düşen görevler nelerdi? Deneyimlerini çok merak ediyoruz!

Paylaşan heymypet