Muhabbet Kuşu Kaç Yıl Yaşar? Nasıl Daha Uzun Yaşamalarını Sağlarız?

Yeni bir muhabbet kuşu sahiplensen de, zaten bir dostumuza bir süredir bakıyor olsan da fark etmez. Muhabbet kuşu kaç yıl yaşar sorusu önünde sonunda kafanı kurcalayacaktır… Bunun için bu soruyu tüm detaylarıyla ele alan yazımızı okumaya davetlisin!

muhabbet kuşu kaç yıl yaşar

Muhabbet kuşları ortalama 5-8 yıl arası yaşarlar. Aslında uzun ömürlü olma konusunda diğer papağangillere taş çıkartan bir genetik yapıları var. Eğer ilgili bir ebeveynle birlikte yaşarlarsa 8-15 yıla kadar hayatta kalabilirler. Bu sayede de tüm papağan cinsleri arasında en uzun süre yaşayan dostlarımız olma ünvanını ediniyorlar. Yalnzı kritik noktaya bir kere daha değinelim. Dostlarımızın uzun ömürlü olması için kuş ebeveynliği yaparken dikkatli davranman gerekiyor. Muhabbet kuşunun sağlığına doğrudan etki eden noktaları kaçırırsan… Ağzımızdan yel alsın ama dostumuz bahsettiğimiz kadar uzun bir ömür sürememesi olası. Bundan dolayı muhabbet kuşu kaç yıl yaşar sorusunun yanıtı esasında ona ne kadar iyi baktığında gizli.

MUHABBET KUŞUNUN UZUN YAŞAMASI İÇİN HANGİ FİZİKSEL KOŞULLARA DİKKAT ETMELİSİN?

Hemen sıralayalım:

  • Muhabbet kuşlarına ait genel sağlık sorunları ve nedenlerine,
  • Beslenme alışkanlıkları, yani diyetlerine,
  • Düzenli veteriner hekim kontrollerine,
  • Düzenli egzersiz ve hareket dolu bir hayata sahip olmalarına,
  • Akıl sağlıklarına olumsuz etkide bulunan durumlara: stres ve yalnızlığa dikkat etmek gerekiyor.

Hepi topu 5 başlık var ancak bunlara çocuk oyuncağı gözüyle bakma. Her biri kendi içinde dikkat gerektiren birçok detaya sahip. O yüzden en iyisi bu başlıkları teker teker, sırasıyla detaylandırmak.

EN YAYGIN MUHABBET KUŞU HASTALIKLARI VE ÖNLEMLERİ NELERDİR?

  1. Tümörler: Yağ tümörü, testis tümörü, böbrek  ve böbreküstü tümörleri kanatlı dostlarımızda en sık görülen tümörlerin başında gelir. Açıkçası tümörleri önlemek için dikkat edebileceğin yegane nokta, dostlarımızın beslenmesi. Bunun için de tavsiyelerimiz aşağıda!
  2. Guatr: İyot eksikliğinden dolayı açığa çıkan guatr, tiroid bezinin büyümesi yüzüden dostumuza rahatsızlık yaratır. Bu da kuşunun sesinde değişikliklere yol açabilir. Guatr için iyot ağırlıklı bir beslenme düzeni uygularsan dostunu büyük ölçüde rahatlatırsın.
  3. Kuş gribi: İnsanlara da bulaşan bu hastalık, tahmin edersin ki kuş dostlarımızı da bir hayli zorluyor. Dostun halsizse ve yemeden içmeden kesildiyse hızlıca veteriner hekime gidip kuş gribi için onu kontrol ettirmelisin.
  4. Knemidokoptes bakterileri: Bu bakteriler kanatlı dostlarımızın bacaklarına ve gagalarına musallat olurlar. Sonra da buradaki delikleri içten içe çürütüp deforme ederler. Bu bakterilere karşı en iyi önlemi dostunun kafesini sık sık temizleyerek alırsın.
  5. Psitakin gaga ve tüy hastalığı: Bu hastalığa sahip dostlarımızın kanatlarındaki ve kuyruklarındaki tüyler düzgün bir biçimde çıkmaz. Bundan dolayı dostlarımızın bu bölge tüyleri seyrelir. Bu hastalığın önlemi ise maalesef yok.

MUHABBET KUŞU SAĞLIĞI İÇİN EN UYGUN BESLENME NASIL OLMALI?

muhabbet kuşu nasıl serinletilir

Muhabbet kuşu dostlarımızın beslenmesi, mümkün mertebe bol elementli ve dengeli olmalı. Yani petshoplardan aldığın kuş yemleri tek başına yeterli değil. Bu yemleri kullanacaksan, yanında mutlaka ek besinlere de başvurmalısın. Mesela mürekkepbalığı kabuklarının kalsiyum anlamında dostlarımıza büyük faydası dokunur. Aynı zamanda yukarıda belirttiğimiz gibi, iyot için bazı mineral bloklar da var. Unutmadan, bir de meyve-sebzeler var! Biz en iyisi liste halinde güzel bir diyetin anahtarlarını sıralayalım:

  • Taze yemler ve çekirdekler
  • Bol meyve
  • Kalsiyum için mürekkepbalığı kabukları
  • Mineraller için özel üretilen mineral blokları

DAHA UZUN BİR ÖMÜR İÇİN MUHABBET KUŞLARI NASIL EGZERSİZLER YAPMALI?

Dostlarımızın sağlığına etki eden en önemli faktörlerden biri de egzersiz sıklıkları. Ömürlerini kafeste geçirdiklerinden ötürü bu kısıtlı alanda hareket etmeleri oldukça mühim. Bunun için ebeveynleriyle yapabilecekleri aktiviteler kadar kendi kendilerine uygulayabilecekleri egzersizler de var. Örnek olarak:

  • Salıncak gibi bazı oyuncaklar kanatlı dostlarımıza egzersiz yapma şansı sunar. Kafeslere asılı ipler veya tırmanmalarını sağlayan merdivenler de muhabbet kuşlarına yardımcı olur. En olmadı kafesin zeminine koyacağın toplar, kuşlara bir futbol keyfi yaşatabilir! Eğer bu seçenekler sana yetersiz gelirse petshoplarda daha birçok ürün var. Yeter ki dostumuz hareketsiz kalıp hastalanmasın. Aksi taktirde muhabbet kuşu kaç yıl yaşar sorusuna tatsız bir yanıt alma ihtimalimiz maalesef artar.
  • Bunun yanı sıra kuşlarla oynayabileceğiniz oyunlar da var. Dostumuzu kafesinden çıkarma şansın var mı? Eğer varsa onu evin içerisinde bir iple peşinden koşturabilirsin. Tabii kafesin dışına çıkabiliyorsa evde kendi kendine de uçabilir. Böylelikle hem kanatlarını açar, hem de güzel bir egzersiz yapmış olur.
  • Son olarak, dans! Kanatlı dostlarımız müziğe oldukça iyi tepki verir. O yüzden arkaya açacağınız bir müziğe istemsizce kafa sallayabilir. Bu da onu bir güzel yorar, böylelikle hem eğlenmiş hem de egzersizini yapmış olur!

AKIL SAĞLKLARI İÇİN MUHABBET KUŞLARINDA STRES NASIL ÖNLENİR?

Muhabbet Kuşlarında Can Sıkıntısı Nasıl Önlenir?

Elbette stresin kaynaklarını anlayarak! Öncelikle şunu belirtmeliyiz ki stres, dostlarımızın fiziksel sağlığına doğrudan etki eder. Bundan dolayı muhabbet kuşu ömrü için stressiz bir yaşam, oldukça önemli. Bundan ötürü ilk olarak stresin kaynaklarını bir göz atmamızda fayda var. Aslında biraz empati yapıp kendimizden yola çıkarsak durumu kavramak çok daha kolaylaşacak.

  • Korku: Sen de korktuğunda stres olmuyor musun? Tıpkı bizler gibi muhabbet kuşları da korkunca epey gerilirler. Bunun için evde aniden çıkan yüksek seslere illa ki dikkat etmen gerekiyor. Aynı zamanda evde başka hayvanlar varsa muhabbet kuşları bu hayvanlardan da ürkebilir. Hatta hayvanlar bir yana, tanımadıkları insanlar onlara yaklaşınca bile kendi kendilerine strese girerler. Bir düşün, ufacıksın ve bilmediğin bir canlı bir anda tepene dikiliyor…
  • Can sıkıntısı: Muhabbet kuşlarında can sıkıntısı da doğrudan strese yol açar. Peki can sıkıntısını önlemek için ne yapabilirsin? Yanıtlar aslında belli! Kuş dostlarımız oldukça sosyal canlılar. Bununla bağlantılı olarak onları kafeslerinde yalnız bırakmamanı öneririz. Bir eş ne de güzel olurdu, değil mi? Güzel güzel vakit geçirirlerdi, sen ikinci bir muhabbet kuşu sahiplenmeyi bir düşün istersen. Tabii tek çözüm eş değil, aynı zamanda dostunla senin de sık sık zaman geçirmen gerekiyor. Nasıl köpek sahipleri köpeklerini gezdirerek onlarla sosyalleşiyorlarsa, sen de kuşunla oynayarak ona ilgi göstermelisin. Yoksa o kafesin içinde öyle bir sıkılır ki… Son olarak dostunun kafesindeki oyuncakları sık sık yenilemeyi de gündemine alabilirsin. Hep aynı oyuncaklarla oynamak da dostumuzun canını sıkar. Sonra da gelsin stres ve depresyon, aman aman pardon, gelmesin!
  • Ani ortam değişikliği: Muhabbet kuşu dostlarımız ani ortam değişikliğinde de ister istemez strese kapılır. Düşün, bir süreliğine evinden uzağa giderken sen de stres olmuyor musun? Ya da taşındığını varsay, illa ki stres altına girersin diye düşünüyoruz. Muhabbet kuşu dostlarımız da kafesleri ya da kafeslerinin yeri değiştiğinde strese kapılırlar. Böylesi durumlarda onlara fazladan ilgi göstermen gerekir ki geçişi yumuşatasın. Ani ortam değişikliğine kafesteki bir diğer kuşun vefatı da dahil. Bir anda alıştığı bir canlının hayatından çıkması, kanatlı dostlarımızı strese sokar. Böylesi durumlarda da onunla sık sık zaman geçirip kaybını hafifletmeye çalışmalısın. Tabii kayıp bir yandan senin de kaybın, o yüzden dostunla geçireceğin zaman sana da iyi gelir.

MUHABBET KUŞLARINA DAHA UZUN BİR ÖMÜR İÇİN DUYARLI EBEVEYNLİK ŞART!

kuşum tüy döküyor

Belki biraz ilginç gelecek ama, muhabbet kuşu kaç yıl yaşar sorusunun yanıtı senin ebeveynlik kapasitenle doğrudan alakalı. Dostumuzun seninle birlikte uzun ve keyifli bir ömür geçirmesini mi istiyorsun? O zaman beslenmesine, fiziksel sağlığına ve akıl sağlığına duyarlı bir ebeveynlik sergilemelisin. Yani anlattığımız her şey dönüp dolaşıp senin ebeveynlik becerilerine geliyor. Bunun için de kanatlı dostlarımızla daha yoğun bir empati kurmanı tavsiye ederiz. Sonuçta bir kafeste tüm ömrünü aynı yiyecekleri yiyerek geçiren hangi canlı uzun bir ömre sahip olabilir ki?

Paylaşan heymypet