Muhabbet Kuşları Neden Kabarıyor?
Soğuklar- Kuşun biraz üşüyor olabilir. Şişirmek, kuşların vücut ısısını korumanın bir yoludur. Kuşların soğuk kış günlerinde “daha dolgun” görünme eğiliminde olduğunu fark edebilirsin. Kuşlar, tüylerinde mümkün olduğunca fazla hava yakalamak için tüylerini diken diken eder. Ne kadar çok hava yakalarlarsa o kadar sıcak olurlar. Kuşun üşüyorsa, ısıyı yükseltmenin zamanı gelmiş olabilir!
Uyku- Muhabbet kuşları gece uyumaya hazır olduklarında bazen tüylerini kabartırlar. Muhabbet kuşun kabarık görünüyorsa, kestirmeye hazırlanıyor olabilir.
Tüylü Arkadaşın Üzgün Olabilir- Tüylerin kabarmasının bir diğer nedeni evcil hayvanının üzgün olduğunun bir işaretidir. Kanatları vücuttan uzak tutmak ve kuyruğu bükmek gibi diğer vücut sinyallerine dikkat edin.
Sağlık Sorunu- Evcil hayvanının kabarmasının son ve daha ciddi nedeni, kendini iyi hissetmemesidir. Evcil hayvanının günün çoğunda tüyleri diken diken oluyorsa, veterinere bir randevu ayarlayın. Kuşlar hastalıkları çok iyi saklama eğilimindedir. Özellikle yapışkan kaka, iştahsızlık vb. ile eşlendiğinde olağandışı davranışlar veya belirtiler (kabarık tüyler gibi) fark edersen, tüylü arkadaşını kontrol için veterinere götürün.
Muhabbet Kuşları Uyurken Tüylerini Neden Kabartır?
Muhabbet kuşlarının uyurken tüylerini kabartmalarının sebebi uykuya geçerken rahatlamak istemeleridir.
Muhabbet Kuşları Neden Kabarır Ve Kaşınır?
Muhabbet kuşlarında kaşıntının en sık karşılaşılan nedeni tüy dökmedir. Kuşlar tüy dökme zamanında sık sık kendilerini kaşırlar. Genel olarak her yıl sağlıklı bir muhabbet kuşunun bir veya iki defa tüy değiştirdiği gözlemlenir.
Muhabbet kuşu sahipleri zaman zaman kuşlarının tüylerini kabarttığına tanık olmuşlardır. Kuş sahiplerini endişelendiren tüy kabartma davranışı muhabbet kuşlarının olağan bir tepkisi olabildiği gibi içgüdüsel bir dengelenme hali şeklinde de ortaya çıkabilir. Fakat tüylerini kabartan muhabbet kuşu, fiziksel bir hastalığa da yakalanmış olabilir. Kabarmanın nedenlerini tespit etmenin yolu kuşu iyi gözlemlemek ve herhangi bir olumsuz duruma anında müdahale etmekten geçer. Fakat öncelikle muhabbet kuşlarının tüylerinin kabarmasına sebep olan etkenler bilinmeli ve ona göre doğru bir tespit yapılmalıdır.
Muhabbet Kuşlarının Tüy Kabartmasına Neden Olan Etkenler
-Çoğu kuş türünde olduğu gibi muhabbet kuşları da tüylerini belirli durumlarda kabartır. Bunun en doğal nedeni uyku halidir. Muhabbet kuşları genellikle başlarını gövdelerinin bir yanına dayayıp tüylerini kabartarak uyku pozisyonu alırlar. Yani bu kuşların uyurken kabarması normaldir.
-Tüy kabartmanın doğal bir tepki olduğu başka bir durum ise kur yapma davranışıdır. Muhabbet kuşları karşı cinsi etkilemek ve çiftleşmek için tüylerini kabartıp öterler. Bu davranış çiftleşme çağrısı olup dikkat çekmek ve diğer kuşu etkilemek için gerçekleştirilir.
-Muhabbet kuşları üşüdükleri zaman da tüylerini kabartırlar. Çok hassas olan bu hayvanların sıcak bir ülke olan Avustralya kökenli olduğu düşünüldüğünde özellikle kış aylarında ısı değişimlerine ve soğuk hava şartlarına tüy kabartarak tepki verdikleri anlaşılacaktır.
-Muhabbet kuşlarında psikolojik bir reaksiyon olarak da tüy kabarması gözlenmektedir. Kuşun bazen mutlu olduğunda bazen de sinirlendiğinde tüylerini kabartma tepkisine başvurur. Eğer kuşun sana ya da başka bir kuşa sinirlendiği için kabarıyorsa saldırıya geçmesi olasıdır. Bu kabarma karşı tarafa güç gösterme ve tehditten başka bir şey değildir. Psikolojik tüy kabartmayı en çok kuşunun seninle oyun oynarken gözlemen mümkündür. Ayrıca bu kuşların tüyleri strese girdikleri ya da korktukları zamanlarda da kabarır.
-Tüy kabartma kuşun herhangi bir hastalığa yakalandığının göstergesi olabilir. Tüm diğer etkenlere bağlı kabarmalar çok normal karşılanırken fiziksel hastalık durumlarındaki kabarma davranışı oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabileceğinden önlem alınmalıdır.
Muhabbet Kuşlarının Tüy Kabartması Durumunda Alınacak Önlemler
Muhabbet kuşlarının tüy kabartması durumu normal de olsa nedenleri bilinmeli ve bazı koşullarda önemli bir belirti olabileceği kabul edilmelidir. Muhabbet kuşunun mutlu olduğu, uyuduğu ve kur yapma davranışını gösterdiği zaman kabarması normaldir. Bunun için bir önlem almaya gerek yoktur. Fakat kuşun korktuğu ya da strese girdiği zaman da bu tepkiyi verdiğinden onu rahatsız eden durum ortadan kaldırılmalı ve kuşun huzurlu olması sağlanmalıdır.
Kuşun üşüdüğü için tüylerini kabartıyorsa ortamın sıcaklığını yükseltmen ve kuşun kafesini esinti almayan bir yere konumlandırman sorunu çözecektir. Çünkü muhabbet kuşları soğuk hava şartlarına dayanıklı canlılar değillerdir. Dolayısıyla bu kuşlar hafif bir rüzgâr altında bile üşütüp hastalanabilirler. Bu hassasiyet, muhabbet kuşlarını diğer fiziksel hastalıklara da açık hale getirir. Çok çabuk hastalık kapan bu sevimli kuşlar sadece üşütme ve buna bağlı üst solunum yolu enfeksiyonlarını değil, pek çok başka hastalığı da hemen kaparlar. Hasta olduklarını ise tüy kabartarak belli ederler. Hastalık kaynaklı kabarma durumunda mutlaka muhabbet kuşu vitaminleri ile takviye edilmeli ve kuşun veteriner hekime götürülmesi sağlanmalıdır.