Muhabbet Kuşları Kıskanır Mı?

Muhabbet kuşları oldukça duygusal ve hassas canlılar. Hal böyleyken de insanın aklına acaba bu kuşlar kıskançlık yapıyor mu sorusu geliveriyor. Sorunun yanıtı ise yazımızda!

muhabbet kuşları kıskanır mı

Muhabbet kuşları, insanlarla ve diğer kuşlarla derin ve kalıcı bağlar kurar. Dostlarımızın duyguları yoğun ve güçlü olur. Bundan dolayı ne kadar dışarıdan öyle gözükmese de, muhabbet kuşları kıskanır mı sorusunun yanıtı evet, kuşlar gayet kıskançlar! Hatta bu kıskançlık sadece ebeveynlerine ya da kafesteki diğer kuşlara yönelik olmayabilir. Mesela evde bir başka evcil hayvan varsa, muhabbet kuşları o hayvanları da kıskanabilir. Peki muhabbet kuşu dostumuzun bu davranışını nasıl ele alacağız?

İlk Olarak, Muhabbet Kuşunun Kıskançlık Yaptığını Nasıl Anlarsın?

Öncelikle şu noktaya değinelim: Muhabbet kuşları evde en sık kiminle vakit geçiriyor? Kafesindeki dostuyla mı yoksa ona yemek ve su veren ebeveyniyle mi? Ya da belki de eve sık gidip gelen bir misafir ya da bir diğer evcil hayvanla? Hatta ve hatta belki de kafesindeki en sevdiği oyuncakla… Bu sorunun yanıtına göre kıskançlık davranışını gözlemlemek daha kolay olacak.

Kanatlı dostlarımız, bu en sevdiği şeyle arasındaki bağın bozulmasını hiç istemez. Eğer bu bağın kopacağına dair kendini tehdit altında hissederse dostumuz pimpiriklenmeye başlar. Sonra da kıskançlık belirtileri gösterir. Madem öyle, nedir bu kıskançlık belirtileri?

1. Olağandışı Saldırganlık

Muhabbet kuşunuz genellikle sakin ve huzurluyken aniden savunmacı ve çatışmacı bir hale mi geldi? Peki dostumuz özel olarak bu huysuzluğunu yalnızca yeni gelen insanlara mı yöneltiyor? O zaman kıskançlık yapıyor olma ihtimali epey yüksek.

Dostumuzun kıskançık yapabileceği senaryoların önemli bir kısmını sıralayalım dersek:

  • Kafese yeni bir kuş geldi ve o kuşa özel bir ilgi gösteriyorsan,
  • Yeni bir evcil hayvanla daha fazla zaman geçiriyorsan,
  • Eve yeni biri taşındıysa ve o insanla sık vakit geçiriyorsan dostumuz kıskançık yapar.

Sonra da bu kıskançlık çerçevesinde dostumuz, yeni gelen kişiyi ısırarak veya kafesindeki yeni kuşla didişerek saldırganlık yapar. Hatta bazen kafese yeni koyduğun dostumuzu farklı bir kafese taşıman gerekebilir.

Muhabbet Kuşlarında Can Sıkıntısı Nasıl Önlenir?

2. Artan Çığlıklar

Bazı muhabbet kuşları, memnuniyetsizliklerini sürekli çığlık atarak gösterirler. Eğer bu süreci dikkatle ele almadan dostumuzun kafesine ansızın yeni bir kuş sokarsan, kafesin ilk sahibi kontrolsüz bir biçimde çığlık atmaya başlayabilir. Bu davranışı, yeni gelen diğer kuşları korkutup kaçırmaya yönelik bir girişim olarak algılayabiliriz.

3. Huzursuzluk

Kıskanç muhabbet kuşları bazen kafeslerinde bir ileri bir geri gitme davranışı sergilerler. Bu, onların büyük ölçüde huzursuz olduğuna işaret eder. Ayrıca dostumuz ısrarla koluna tırmanıp saçına oturuyorsa da huzursuz olduğunu anlayabilirsin. Bunlara ek olarak oyuncakları gagalıyor ve sağa sola tohum atıyorsa da bilin ki dostumuz huzursuz.

4. İzolasyon

Nadir durumlarda muhabbet kuşun, kıskançlığını açık bir biçimde göstermeyebilir. Bunun yerine kanatlı dostumuz kendini izole eder ve rahatsız olmamış gibi davranır.

Bu davranış değişikliğini en çok canlı, sosyal muhabbet kuşlarında fark ederiz. Evcil hayvanın normalde senden ayrı kalmaya dayanamıyor ama şimdi kafesinden çıkmıyorsa, muhtemelen seni kıskanmıştır.

5. Kendini Yaralama

Bazı muhabbet kuşları saldırganlıklarını maalesef kendine yöneltir. Diğer kuşları hedef almak veya insanlara yönelmektense:

  • Sürekli tüyleriyle oynama
  • Tüyleri yolma
  • Çıplak deriyi gagalama gibi davranışlarda bulunurlar.

muhabbet kuşu konuşma eğitimi

Peki Muhabbet Kuşlarında Kıskançlığın Nedenleri Neler?

Muhabbet kuşları kıskanır mı sorusunun yanıtını detaylarıyla verdik, evet kıskanırlar! Peki bu kıskançlığın nedenleri tam olarak ne olabilir?

1. Yetersiz İlgi

Muhabbet kuşları sahiplerinden kesintisiz ilgi isterler. Bu ilgiyi yerine getirmediğini düşünürse, vah haline! Dostumuz anında kıskançlık yapmaya başlar. Böylesi durumlarda gerekirse kıskanç muhabbet kuşunu farklı bir odaya ayırman gerekebilir. Böylelikle başkalarına zaman ayırdığını görmezse bu konu hakkında kendini de üzemez.

2. Sosyalleşme Eksikliği

Muhabbet kuşları, dünyanın en sosyal canlılarından biri. Bu noktada dostlarımız sık sık farklı canlılarla etkileşime girmek ister. Eğer bu noktada bir eksiklik varsa, mesela dostumuz yalnızca seninle iletişim kuruyorsa eksik sosyalleşiyor diyebiliriz. Bu eksik sosyalleşme de onu sana iyice bağlar. Sonra da kıskançlık başlar.

3. Güvensizlik

Muhabbet kuşu dostumuz seninle ilişkisinde bir şekilde güvensiz ve kararsız hissediyorsa, kıskançlığa yönelebilir. Yalnız bu noktada pek senlik bir şey yok. Mesela dostumuz önceden başka bir evdeyse ve çeşitli sebeplerden sen sahiplendiysen, eski tecrübelerinden dolayı güvensiz olabilir. Ya da benzer şekilde annesinden çok erken ayrıldıysa da bu güven duygusunu geliştiremez.

4. Hormonal Değişimler

Hormonlar, özellikle çiftleşme dönemlerinde muhabbet kuşunun ruh halini ve kişiliğini etkiler. Hormonları iniş çıkış gösteren bir muhabbet kuşu daha kıskanç, bölgesel veya savunmacı olabilir. Böylesi durumlarda muhabbet kuşunun yeterince uyuduğundan emin ol deriz. Çünkü dostlarımız uyurken hormonal düzenlerini dengeleme fırsatına kavuşurlar.

Muhabbet Kuşlarında Kıskançlık Nasıl Önlenir?

1. Değişim İçin Ön Hazırlıklar

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, muhabbet kuşları kıskançlığı değişim söz konusu olduğunda sergiler. Bundan dolayı bu değişim için planlı bir biçimde hareket etmende fayda var. Böylelikle kanatlı dostumuz olup bitene karşı daha hazırlıklı olur. Bu da onun kıskançlığa kapılma ihtimalini iyice azaltır.

Örneğin, yeni bir muhabbet kuşu sahipleniyorsan kafese koymadan önce dostlarımızı tanıştırmaya özen gösterebilirsin. Birkaç gün boyunca yeni dostumuz eskisine alışana kadar onları aynı kafese koyma lütfen. Bırak oynasınlar, birbirlerine alıştıklarında aynı kafese geçebilirler.

2. Dostumuza Fazladan Zaman Ayırmak

Baktın ki bu değişim ister istemez dostumuzun canını sıkacak, böylesi bir durumda atabileceğin adım gayet net. O da, bir süre boyunca kanatlı dostumuza normalden biraz daha fazla zaman ayırmak. Bu sayede dostumuz, kendini terk edilmiş veya yalnız hissetmez. Üstelik öyle ekstra bir şeyden de bahsetmiyoruz. Mesela birlikte oyunlar oynadığınız fazladan yarım bir saat, dostumuzu rahatlatmaya yeter. Bu sayede muhabbet kuşu dostumuz kendini seni kaybediyormuş gibi hissetmez.

Böylelikle muhabbet kuşları kıskanır mı sorusunu tüm detaylarıyla ele aldık. Umarız ki okudukların işine yaramıştır!

Paylaşan heymypet