Mısır Yılanı Tür Profili

Mısır yılanı, mükemmel bir evcil yılandır. Genellikle uysaldır. Bakımı nispeten kolaydır ve çok büyük değildirler. Özellikle yeni başlayan yılan sahipleri için harika bir seçimdir. Bununla birlikte, bu sürüngenler, güzel renk ve desen dizisinden dolayı deneyimli bakıcıların bile favorileridir. Sıçan yılanlarıyla yakından ilişkili (Elaphe cinsindeki kuzenler olarak), mısır yılanlarına bazen kırmızı sıçan yılanları da denir. Güneydoğu Amerika Birleşik Devletleri’ne özgüdürler. Çoğunlukla karada yaşarlar. Esas olarak alacakaranlıkta ve şafakta aktiftirler.

Türlere Genel Bakış

Ortak İsimler: Mısır yılanı, kırmızı sıçan yılanı

Bilimsel Adı: Elaphe guttata

Yetişkin Boyu: Ortalama olarak 1 ila 1,5 metre uzunluğunda; bazen 2 metre uzunluğa kadar

Yaşam Beklentisi: 15 ila 20 yıl mısır

Mısır Yılanı Davranışı Ve Mizacı

Bu yılanlar, insanların onlarla başa çıkmasına izin verir ve genellikle uysaldır. Ancak, özellikle vahşi doğada kendilerini tehdit altında hissettiklerinde, çıngıraklı yılanlara benzer şekilde, bir savunma mekanizması olarak kuyruklarını titretebilirler.

Çoğu yılan gibi, mısır ve sıçan yılanları da rakipsiz kaçış sanatçılarıdır. Küçük açıklıklar arayarak burunlarıyla kapağı iteceklerdir. Bu nedenle kapağın oturması çok önemlidir. Bir yılan kafesinden çıkarsa kaybolabilir veya yaralanabilir. Kaçan bir yılanın da ev ziyaretçilerini korkutması muhtemeldir.

Mısır Yılanını Barındırmak

20 galonluk bir cam tank (20 galonluk tankın daha uzun ve daha sığ bir versiyonu), bir mısır yılanı için iyi boyutta bir muhafaza sağlar. Yukarıdan aşağıya doğru sıkıştırılan güvenli oturan bir kapak kullanmak önemlidir.

Mısır yılanlarının kendilerini güvende hissetmeleri için saklanacak yerlere ihtiyaçları vardır. Yılanın kıvrılabileceği kadar büyük bir saklama kutusu (ters karton kutu gibi herhangi bir kapalı kap) sağla. Eğer çok büyükse yılan kendini güvende hissetmeyecektir. Kabuk parçaları, kabuğun altına girilebilecek bir alan varsa, yılanın için saklanma noktaları da sağlar. İdeal olarak, muhafazanın hem daha soğuk hem de daha sıcak uçlarında uygun bir saklanma yeri olmalıdır. Ayrıca, tırmanma için çatallı bir dal sağlayın.

Sıcaklık

Mısır yılanının evini doğru sıcaklıkta tutmak çok önemlidir. Tercih edilen ısıtma yöntemi tavandan akkor bir ısı lambasıdır. Ancak mısır yılanları ılıman iklimlerdendir. Bu nedenle tropik sıcaklıklara ihtiyaç duymazlar. Ortam sıcaklığını 26 ila 29 santigrat arasında tut. Bir güneşlenme alanı 29 ila 31 santigrat arasında olmalıdır. Geceleri sıcaklık yalnızca 23 santigrata kadar düşmelidir. Tankın altında ısıtma pedleri veya ısı bandı kullanılabilir. Muhafazanın ne kadar sıcak olduğunu izlemek zor. Bu nedenle içeride termometre kullan.

Nem

Neyse ki, mısır yılanları tipik bir evde bulunan nemi tercih eder. Muhafazadaki ortam havası için yüzde 35 ila 60 arası iyi bir aralıktır. Bu aralığın üst sınırı sağlıklı dökülmeyi teşvik edecektir. Özellikle kuru kış aylarında mısır yılanı muhafazanı bir higrometre ile izle. Tankı buğulaman veya buharlaşan bir su kabını daha sık doldurman gerekir.

Substrat

Bu yılanlar oyuk açmayı ve saklanmayı severler. Bu nedenle muhafazanın altında gevşek bir alt tabaka (zemin kaplaması) kullanmak çok önemlidir. Muhafaza için alt tabaka olarak çeşitli malzemeler kullanılabilir. Mürekkepsiz gazete, temizlenmesi çok kolay olduğu için faydalı bir seçimdir. İç/dış mekan halı (“Astroturf”) kullanılabilir ve iki parçayı kesersen, temizlik sırasında temiz olanı kirli olanla değiştirerek bunları döndürebilirsin. Kullanmadan önce kirli parçayı yıka ve iyice kurula.

Üst katman için kavak talaşı kullanılabilir. Dışkı ile kirlenen cipsler kolayca dışarı atılır. Talaşları gerektiği gibi temizle ve yenile. Talaşların yanlışlıkla yutulmaması için yılanı besleneceği zaman ayrı bir kaba taşı. Çam veya sedir talaşı kullanma. Çünkü aromatik yağlar evcil sürüngeninde tahrişe ve solunum sorunlarına neden olur. Kum, toprak ve mısır koçanı da mısır yılanları için substrat olarak iyi seçimler değildir.

Yemek Ve Su

Mısır yılanları etoburdur. Vahşi doğada, avlarını görmeden çok koku yoluyla takip ederler. Tutsak mısır yılanları, önceden öldürülmüş ve uygun şekilde çözülmüş donmuş farelerle beslenmelidir. Yavrular beslenmek için serçe fareler üzerinde başlatılır ve yılan büyüdükçe avın boyutu arttırılmalıdır. Av yılanın kafası kadar veya biraz daha geniş olabilir.

Büyüyen yılanları haftada iki kez besle. Yetişkinlerin her hafta veya iki haftada bir uygun büyüklükte bir avla beslenmesi gerekir. Bazı dönemler yılanının iştahı azalır. Bunun sebebi, bulutlu gözler ve ten renginin matlaşması ile kanıtlanan, yılanların dökülme dönemleridir. Yılanının bu döneminde, onu az besle.

Mısır yılanları suyu ağızlarından emerek içtikleri için su kabı da gereklidir. Suyu titizlikle temiz tutmak önemlidir. Yılanlar genellikle sularını dışkılamada onlara yardımcı olmak için kullanırlar. Bu olduğunda, kabı boşalt, hemen temizle ve yeniden doldur. Birkaç inç çapında ağır, sığ bir tabak iyi bir su kaynağı olacaktır. Aynı zamanda klorsuz su kullanman önemlidir.

Yaygın Sağlık Ve Davranış Sorunları

Ağız çürüğü veya enfeksiyöz stomatit, ağız içinde ve çevresinde iltihaplanmanın yanı sıra tükürük kabarcıklarına neden olan ağızda bakteriyel bir enfeksiyondur. Bu hastalık tedavi edilmezse kemikte enfeksiyona neden olur ve yılan dişlerini kaybeder. Dişsiz bir yılan doğru şekilde yiyemez.

Çoğu yılan türünde olduğu gibi, mısır yılanları da mantar hastalığına ve solunum yolu enfeksiyonlarına karşı hassastır. Mantar enfeksiyonu cildin renginin değişmesiyle kendini gösterir. Solunum yolu enfeksiyonunun bir işareti, ağzın açık solunması veya hırıltıdır. Tüm bu sağlık sorunlarının sürüngenler konusunda uzmanlığı olan egzotik bir hayvan veterineri tarafından tedavi edilmesi gerekir.

Mısır Yılanını Seçmek

Bir yılan seçerken, tutsak yetiştirilmiş bir örnek en iyi seçimdir. Mısır yılanları esaret altında oldukça kolay ürediği için bulmak zor değildir. Derisi olmayan bir yılan bul. Açık gözlü, vücudunda kesik veya sıyrık olmayan, akarı veya kenesi olmayan bir yılan seç. Ayrıca mısır yılanlarının sağlıklı olduğunun işaretlerinden bazıları temiz bir kloakal havalandırma, uyanık bir kafa, pembe bir dil ve az miktarda berrak tükürük içeren ağızdır.

Mısır Yılanı İle Benzer Türler

Kahverengimsi-turuncu rengi nedeniyle, mısır yılanı genellikle zehirli bakır başlı yılanla (Agkistrodon contortrix ) karıştırılır. İki tür, renk dışında birkaç özelliği paylaşır. Copperhead’lerin arka tarafında yanlara doğru kum saati işaretleri bulunur.

Mısır yılanına benzer diğer yılanlar:

Sıçan Yılanları

Hognose Yılanları

Kral Yılanları

Paylaşan heymypet