Adını önce fareleri, sonra da bu fare yırtıcılarını çeken mısır ambarlarından alan mısır yılanı, mükemmel bir evcil yılan. Genellikle uysal, bakımı nispeten kolay ve çok büyümeyen bir tür. Özellikle yeni başlayan yılan ebeveynleri için mükemmel bir seçim. İşte mısır yılanı türünü daha yakından tanıyacağımız bazı önemli bilgiler…
Mısır Yılanı Davranışı ve Mizaç
Çoğu yılan gibi mısır da rakipsiz kaçış sanatçıları. Zayıflıkları ve küçük açıklıkları bulmak için burunlarıyla kafesin kapağını açmakta usta kişiler. Bu nedenle kapağın uyumu çok önemli. Bir yılan kafesinden çıkarsa kaybolma veya yaralanma ihtimali olur. Kaçmış bir yılanın aynı zamanda evinin ziyaretçilerini de korkutması muhtemel. Bu sebeple, düzgün bir fanus tercih etmen önemli. Her ne kadar evcil dostun uyumlu biri olsa da mizacı gereği biraz sert görünür. Dostlarını korkutmak istemezsin değil mi?
Mısır Yılanını Barındırmak
75 litrelik uzun bir cam fanus, mısır yılanı için iyi büyüklükte bir muhafaza oluşturur. Üstten sıkıştırılabilen, güvenli bir kapak kullanılması önemli.
Mısır yılanlarının kendilerini güvende hissetmek için saklanacak yerlere ihtiyacı olur. Yılanın kıvrılacağı kadar büyük bir saklama kutusu (baş aşağı karton kutu gibi herhangi bir kapalı kap) edin. Eğer fanusu çok büyükse yılan kendini güvende hissetmez. Kabuk parçaları, kabuğun altına girmeye izin veren bir alt tabakanın üzerindeyse, yılanın için saklanma noktaları da sağlar. İdeal olarak fanus için hem soğuk hem de sıcak uçlarında saklanabilecek bir yer bulunması gerekir. Ayrıca tırmanmak için çatallı bir dal koymak iyi bir fikir.
Sıcaklık
Yılanının evini doğru sıcaklıkta tutmak hayati önem taşır. Tepegöz akkor ısı lambası tercih edilen ısıtma yöntemi. Ancak mısır yılanları ılıman iklimlerden olduğundan tropik sıcaklıklara ihtiyaç duymazlar. Ortam sıcaklığını 25-39 derece arasında tut. Güneşlenme alanı 29-32 derece olmalı. Geceleri sıcaklık yalnızca 723 dereceye kadar düşmeli. Fanus altı ısıtma pedleri veya ısı bandı kullanmak iyi bir fikir. Ancak bunu doğru ölçmek için termometre kullanmak daha iyi bir fikir.
Yüzey
Mısırlı yılanlarımız kazmayı ve saklanmayı severler. Bu nedenle muhafazanın alt kısmında gevşek bir alt tabaka (zemin kaplaması) kullanmak çok önemli. Muhafaza için alt katman olarak çeşitli malzemeler kullanmak mümkün. Mürekkepsiz gazete, temizlenmesi çok kolay olduğundan faydacı bir seçim. Ancak kafesteki görünümü arzu edilenden biraz uzak. Kullanmadığın eski bir paspas veya halından fanusa uygun keserek zemini oluşturmayı dene. Eminiz ki yılanın zemindeki bu hissi çok sevecek.
Üst katman için kavak talaşı kullanılabilir. Böylece dışkıyla kirlenen talaşlar kolayca dışarı atılır; talaşları gerektiği gibi temizle ve yenile. Talaşların yanlışlıkla yutulmaması için yılanı beslenmek üzere ayrı bir kaba taşı. Aromatik yağlar sürüngen evcil hayvanında tahrişe ve solunum sorunlarına neden olur. Bu nedenle; çam veya sedir talaşı kullanma. Kum, toprak ve mısır koçanı da mısır yılanları için substrat olarak iyi seçimler değil.
Yaygın Sağlık ve Davranış Sorunları
Ağız çürüğü veya bulaşıcı stomatit, sıklıkla tükürük kabarcıklarının yanı sıra ağız içinde ve çevresinde iltihaba neden olan bakteriyel bir ağız enfeksiyonu. Bu rahatsızlık tedavi edilmezse kemikte enfeksiyona neden olur ve yılanın dişleri kaybedilir. . Dişsiz bir yılan doğru şekilde yemek yiyemez.
Çoğu yılan türünde olduğu gibi mısır yılanları da mantar hastalıklarına ve solunum yolu enfeksiyonlarına karşı hassas olur. Mantar enfeksiyonu, derinin renginin değişmesiyle kendini gösterir. Solunum yolu enfeksiyonunun bir belirtisi, açık ağızdan nefes alma veya hırıltı. Tüm bu sağlık sorunları, sürüngenler konusunda uzmanlığa sahip egzotik bir hayvan veterineri tarafından tedavi edilmesini gerektirir.