Midillilerin Besleme Rehberi

Birbirinden tatlı görünümleriyle kalbimize taht kuran midilliler şirin görünümünün altında çok güçlü atlar. Dolayısıyla beslenmesi de buna göre belirleniyor. İşte merak edilen midillilerin beslenme rehberi!

midilli beslenme

 

 

Midilli sahipleriyle konuştuğunuzda, sana midillilerin herhangi bir at türünden daha dayanıklı, daha akıllı, daha güçlü ve daha sağlıklı olduğunu söylerler. Genellikle daha dayanıklı olmaları, az tırnak sorunu yaşamaları ve bazı türlerde görülen kolik riskinin daha düşük olmalarıyla ilişkilendirilir. Ayrıca, bir atın ihtiyaç duyduğundan daha az yakıtla çalışırlar. Atları aç bırakacak bir miktar yem, bir midilliyi tok ve enerjik tutar. Peki, midillilerin sağlıklı kalması için nasıl beslenmeleri gerektiğini öğrenelim. İşte midilli beslenme rehberi!

Besinsel İhtiyaçlar

Çoğu midilli ırkı, otlakların çok seyrek olduğu, arazinin zorlu olduğu ve iklimin sert olduğu bölgelerde gelişir. Yiyecek bulmak için sıkı çalışmak zorunda kalmışlarve bu nedenle kısıtlı yiyeceği son derece verimli bir şekilde kullanmaya evrimleşmişler. Onları şımartıp özel hazırlıklar ve lüks otlaklarla beslediğimiz zaman genellikle zarar vermekten daha çok fayda sağlarız. Midilliler için aşırı besleme, eksik beslenmeden daha sık bir sorun.

Midilliler, atların ihtiyaç duyduğu yemin sadece bir kısmına ihtiyaç duyar. Midilliler için ot, kaliteli çayır otu olmalı. Midillin muhtemelen yonca ve yonca otunun sağladığı besin değerine ihtiyaç duymaz. Bu yemler, birçok çayır otundan daha enerji ve besin açısından zengin oldukları için midilli için genellikle çok ağır gelir.

midillilerin beslenmeOtlanma Bölgeleri

Midilliler için verimli otlaklar tehlike bölgesi. Çünkü ani ve hızlı bir şekilde lüks otlaklara alıştırılırlarsa hızla laminit (tabanı iltihaplanması) hastalığına yakalanırlar. Eğer Midilli’ni otlakta tutmayı planlıyorsan, yavaş yavaş alıştır ve otlatmaya çıkarmadan önce yeminin doygunluğunu sağla. Midillin çok fazla zengin otlak yerse veya diyetinde ani veya hızlı değişiklikler olursa, kolik veya laminit gibi sorunlar ortaya çıkar. Midilliler çok hızlı bir şekilde obez olma eğiliminde ve bu da metabolik sendrom gibi sağlık sorunlarına yol açıyor.

Ek Yemler

Midilliler nadiren konsantre yemlere veya tahıllara ihtiyaç duyar. İVitaminler ve minerallerle zenginleştirilmiş bir yem takviyesi, midilline gereksinim duyduğu besin enerjisini sağlar.

Onu melas veya pancar küspesi gibi ekstralarla fazla beslemeye meyilli olma. Eğer iyi bir ot veriyorsan ve mineral/tuz bloğu mevcutsa, başka bir şeye ihtiyacı yok demek. Eğer ödül veriyorsan, bunları genel diyetin bağlamında düşünmek en iyisi. Böylece aşırıya kaçmamış olursun.

Sağlık Bakımı

Midilli ağızları küçük olur. bu nedenle uzun dişler sorun yaratır. Törpülenmemiş ve keskin kenarlar, çiğnemeyi rahatsız eder. Çünkü midilli ağızları, bazı atlarla kıyaslandığın zaman daha kompakt bir yapıya sahip. Dişler, dil ve diş etleri birbirine daha yakın durur. Midillinin rahatça çiğneme yapabilmesi için veterinerin dişlerini kontrol etmesini unutma. Midilli ağız ağrısı nedeniyle kilo kaybederse hoş olmayan bir durumla karşılaşılır. Ağız ağrısı, bir midilli üzerinde davranış problemlerine de neden olur. Midillilerin sağlıklı kalması için düzenli olarak parazit tedavisi yapılması da gerekli.

Sonuç

Midilliler, doğaları gereği atların ihtiyaç duyduğundan daha az yeme ihtiyacı duyan, sağlıklı ve dayanıklı hayvanlar. Beslenme konusunda dikkatli olmak ve aşırı beslemekten kaçınmak önemli. Kaliteli çayır otu, yem ihtiyaçlarını karşılamak için genellikle yeterli. Otlaklama konusunda kontrollü olmak ve ani değişikliklerden kaçınmak da iyi bir yol. Ek yemlere sadece gerektiğinde başvurulmalı ve kalori kontrolü sağlanmalı. Ağız sağlığına özen göstermek ve düzenli veteriner kontrolleri ile midillinin sağlığını koruman mümkün.

Paylaşan heymypet