LEPİSTESLER NASIL BESLENİR?
Lepistes Güney Amerika’ya özgü tropikal balıklar peki Lepistesler hangi yemleri yer? Brezilya, Venezuela, Barbados, Virgin Adaları ve Trinidad ve Tobago’daki ılıman sularda yaşıyorlar. Doğal yaşam alanlarında bitkiler, böcekler ve küçük mikroorganizmalar gibi çok çeşitli gıdalarla besleniyorlar. Hepçil olan lepisteslerin gelişmek ve tam potansiyellerine ulaşmak için çok çeşitli bitki ve canlı besinlerle beslenmeleri gerekiyor ama sorumuza dönecek olursak, evet, Lepistesler japon balığı yemi ile beslenebilir ancak lepistesler japon balığı yemi ile beslenerek gelişemez. Çünkü Japon balığı yemi, normal tropik yemlerden daha az protein içeriyor. Bunun sebebi de Japon balıklarının doğal ortamlarında bitki ve yosun tüketmesi.
Öte yandan özel üretilen tropikal bölge yemleri, lepistes gibi hepçil balıkların büyümelerini ve gelişimlerini desteklemek için balık hangi protein ve vitaminlere ihtiyaç duyuyorsa karşılayacak şekilde üretiliyor, lepistesler bu yemleri büyük keyifle yer.
Özellikle lepisteslerini üretmeyi planlıyorsan, dişi lepisteslerin, erkek lepisteslerden daha fazla proteine ihtiyaç duyacağını bilmelisin. Dişi lepistes yavrularını yumurtlamak yerine keselerinde taşıyor. Bu nedenle özellikle hamile olduklarında daha fazla proteine ihtiyaç duyuyorlar. Dahası sağlıklı beslenmeyen dişi lepisteslerde üreme sorunları görülüyor.
Japon balığı yemini zor zamanlarda lepisteslerini beslemek için kullanabilirsin ancak en kısa zamanda lepisteslerin için özel tropikal yemlerden almalısın. Ayrıca Japon balığı yemini lepisteslerine vermeden öne kolayca yutabilmeleri için küçük parçalara kadar ufalamalısın.
CANLI YEMLER
Lepistesler, doğal ortamlarında böcek larvaları, küçük kabuklular ve mikroorganizmalar gibi küçük organizmalar yiyor. Yabani böcek larvaları da bir lepistesin besin ihtiyacını büyük oranda karşılıyor. Lepistesler bu şekilde sivrisinek popülasyonlarını kontrol etmeye ve dolaylı olarak bazı bölgelerde sıtmanın yayılmasını yavaşlatmaya da yardımcı oluyor.
Akvaryumdaki lepistesler için peri karidesleri, canlı yem olarak iyi bir alternatif olabilir. Çünkü ev ortamında lepisteslerini sinek larvalarıyla beslemen pek de kolay değil. Lepisteslerini haftada bir veya iki kere canlı peri karidesiyle besleyebilirsin. Ancak peri karidesi yağ ve protein oranı çok yüksek bir canlıdır. O nedenle lepisteslerine her gün peri karidesi vermek hata olur.
BİTKİ BAZLI GIDALAR
Yabani lepistesler doğada, çeşitli bitkiler ve yumuşak alglerle beslenebiliyor. Ancak az miktarda yosun yeseler de lepistesler için otçul balıklar demek mümkün değil. Eğer lepisteslerinin beslenmesine bitkisel besinler eklemek istiyorsan, düzenli olarak spirulina tabletleri vermeni öneririz.
Lepisteslerini bitkili bir akvaryumda tutmak da iyi bir fikir. Böylece bitkilerin yapraklarında büyüme eğilimi gösteren alglerle de beslenebilirler. Ayrıca bitkiler, lepisteslerin yavrularını saklaması için oldukça ideal bir ortam.
LEPİSTESLER PUL YEM YER Mİ?
Birçok lepistes yutabileceği kadar küçük olduğu sürece pul yem yer. Lepistesin için yalnızca küçük balıklar için üretilen tropikal yemlerden almalısın, çünkü bu tür yemler, özellikle lepistes ve neon tetra gibi küçük ağızlı balıklar için üretiliyor.
Bazı lepistesler pul yem yemeyecek kadar seçici olabiliyor. Dahası balıklar bile her gün aynı tür besinler yemekten sıkılabiliyor ve beslenmelerine biraz çeşitlilik eklemek iştahlarını arttırmaya yardımcı olabiliyor. Bu durumda, pelet veya diğer yemleri vermeyi deneyebilirsin.
LEPİSTESLER NE SIKLIKLA BESLENMELİ?
Lepistesleri çok sık beslemene gerek yok. Her zaman açmış gibi davransalar da lepistesleri günde sadece 1-2 kez beslemek, sağlıklı ve aktif kalmaları için en doğrusu. Beslenme sıklığını kontrol altında tutmak aynı zamanda akvaryumda fazla yem artıklarının birikmesi ve çürümesi sonucu suda amonyak seviyesinin artmasını da önlüyor.
Lepistes yavrularının, daha küçük mideleri ve daha hızlı metabolizmaları olduğu için günde en az beş kez beslenmeleri gerekiyor. Yani lepisteslerine 3-4 saatte bir yem vermelisin. Lepistes yavrularını dengeli bir şekilde beslemek için artemia, peri karidesi, su piresi, nematodlar ve sirke kurdu gibi canlı yiyeceklerle desteklemelisin.
Lepisteslerin beslenmesi ile ilgili konuştuk peki ya diğer balıklar? İçeriğimize bir göz atman faydalı olabilir.