Ne yazık ki lavanta kediler için ne güvenli ne de faydalı. Hayatı tehdit eden bir soruna neden olma ihtimali düşük. Ancak, kedilerde veteriner müdahalesi gerektirecek bazı hoş olmayan etkilere neden olması da mümkün.
İşte lavanta ve kediler hakkında bilmen gerekenler ve kedini bitkinin çevresinde nasıl güvende tutacağın…
Lavanta Kediler İçin Zararlı Mı?
Lavanta, ASPCA Zehir Kontrol Merkezi’ne göre kediler için zehirli olarak kabul ediliyor. Bunun başlıca nedeni, kedilerin derisini, gözlerini, mukozalarını ve gastrointestinal sistemlerini tahriş edebilen linalool ve linalil asetat kimyasal bileşiklerinin olması. Ayrıca bu kimyasallar karaciğerde metabolize edilerek karaciğer hasarına neden olur.
Kediler, bitkiyi (taze veya kurutulmuş) yutarak, esansiyel yağı soluyarak veya yalayarak veya lavanta içeren ürünlerle temas ederek lavantaya maruz kalır. Neyse ki, lavantaya maruz kalmanın ölümcül olması muhtemel değil. Yalnızca hafif ila orta dereceli toksisiteye neden olma eğiliminde.
Linalool ve linalil asetat lavantanın kokusuna katkıda bulunur ve bitkinin böceklere karşı korunmasına yardımcı olur. Aslında lavanta bazen böcek kovucuların bir bileşeni olarak kullanılır. Ancak bitki en yaygın olarak insanlar için koku, sakinleştirici ve sağlık takviyesi olarak kullanılır.
Hepsi benzer kimyasal yapıya ve toksik potansiyele sahip 40 civarında lavanta çeşidi var. Bu bitkiler Lavendula cinsine ait. En yaygın formları İngiliz ve Fransız lavantaları. Bitkisel bahçelerde ve saksılarda yetiştirilir, kurutulur veya esansiyel yağ haline getirilir. Ancak kedinin çevresinde lavantanın herhangi bir türünü bulundurmak iyi bir fikir değil.
Lavanta Esansiyel Yağı
Lavanta esansiyel yağı, ortama hoş bir aroma katmak için koku difüzörlerinde sıklıkla kullanılan konsantre bir bitki özü. Ayrıca parfümlerde, mumlarda, sabunlarda ve çeşitli kişisel bakım ürünlerinde koku olarak kullanılır. Oldukça konsantre olduğu için lavanta esansiyel yağı, kedilerin çevresinde kullanılacak en tehlikeli lavanta şekli.
Çok küçük bir miktarın bile yutulması kedinizi hasta edebilir ve deriyle doğrudan temas halinde tahrişe neden olabilir. Daha da kötüsü lavanta yağının solunması, özellikle astımlı kedilerde solunum sorunlarına yol açar. Sakinleştirici potansiyelini merak ediyorsan, lavantanın kediler üzerinde bu etkiye sahip olduğuna dair hiçbir kanıt yok. Feromon difüzörleri veya takviyeleri gibi alternatiflerle daha başarılı olursun.
Sabun ve losyon gibi ürünlere eklenen lavanta, kedinin maruz kalması durumunda daha az toksik olur. Ancak bu ürünlerin başka tehlikeli bileşenler içerme ihtimalini unutma. Veteriner tavsiyesi olmadan asla insan ürünlerini kediler üzerinde kullanma. Kediler için güvenli olduğu bilinen, veteriner onaylı ürünleri tercih etmek en iyisi.
Lavanta Bitkisi
Lavanta bitkisinin yutulması halinde kedilere zararlı olur. Ancak kedinin ciddi şekilde hastalanması için büyük miktarda yemek yemesi gerekir. Birkaç ısırık lavantanın ciddi zehirlenmeye neden olma ihtimali düşük olsa da yine de kedinin kendini iyi hissetmemesine neden olması mümkün. Lavanta bitkilerini evinin içinde veya çevresinde tutmak istiyorsan, onları meraklı kedilerin erişemeyeceği bir yerde tutmak en iyisi.
Kedilerde Lavanta Zehirlenmesinin Belirtileri
Lavantaya maruz kalma, hassasiyetlerine bağlı olarak kedileri farklı şekilde etkiler. Bitkinin veya uçucu yağın yutulması GI tahrişine ve karaciğer hasarına yol açar. Cilt veya gözlerle teması iltihaplanma ve rahatsızlığa neden olur. Kedinde aşağıdakilerden herhangi birini fark edersen veterineriyle iletişime geç:
- Letarji
- Salya akması veya mide bulantısı
- Kusma
- İştah kaybı
- Ciltte kızarıklık ve iltihaplanma
- Hapşırma ve/veya hırıltı
- Göz akıntısı veya aşırı yırtılma
Lavanta Zehirlemesi Durumu
Kedinin lavanta yediğinden şüpheleniyorsan veterineriyle iletişime geç. Biliniyorsa, yutulan zamanı ve miktarı not et. Lavantaya maruz kalmanın acil bir duruma neden olması muhtemel olmasa da, rahatsız edici etkileri gidermek için kedinin acil tedaviye ihtiyacı olacak.