Kuşlar Aracılığıyla İnsanlara Bulaşabilecek Hastalıklar

Hayvanlardan insanlara geçebilen ve bunun tersi de olabilen hastalıklara zoonotik hastalıklar denir. Peki minik kanatlı dostlarımızdan bizlere geçebilecek bu tip hastalıklar var mı, bakalım ve önlemimizi ona göre alalım.

kuştan insana geçen hastalıklar

Kuş sahibi olmakla ilgilenenler genellikle potansiyel tüylü arkadaşın olacak kuştan insana geçen hastalıklar olup olmadığını merak ederler. Kuşları ve sahiplerini etkileyen zoonotik hastalıklar hakkında bilgi edinmek için okumaya devam et. Uygun hijyen standartları ile enfeksiyon olasılığı azaltmayı öğrenirken, yaygın semptomlara ve bulaşma yöntemlerine aşina olacaksın.

ALERJİK ALVEOLUTİS

Kuşları etkilememesi açısından gerçek anlamda zoonotik bir hastalık olmasa da, kuş sahipleri havadaki kuş tüyü parçacıklarını soluyarak Allerjik Alveolitus kapabilirler. Alerjik Alveolitus, halk arasında Güvercin Hastalığı olarak bilinir.

AVIAN INFLUENZA (KUŞ GRİBİ)

H5N1 kuş gribi virüsü, iyi bilinen ve ölümcül zoonotik bir hastalıktır. Enfekte kuşların dışkılarıyla temas edildiğinde bulaş riski taşır. H5N1, tutsak evcil kuşlar için özellikle yaygın bir tehdit olarak görülmese de, herhangi bir kuşun enfekte olması ve virüsü diğer kuşlara ve insanlara bulaştırması mümkündür.

kuşlar hastalıklar

KUŞ TÜBERKÜLOZU

Tüberküloz, hastalıklar dünyasından aşina olduğumuz bir isim. Kuş Tüberkülozu ise, enfekte kuşların dışkısından dökülen ve mikroskobik hava yoluyla taşınan organizmaların solunması sonucu oluşur. Bu hastalığın hem kuşlarda hem de insanlarda tedavisi zor olabilir ve bazıları için ölümcül olabilir.

CAMPYLOBACTERIOSIS

Campylobacteriosis, sindirim problemlerine neden olan bakteriyel bir enfeksiyondur. Genellikle yiyecek ve suyun dışkı yoluyla bulaşması yoluyla bulaşır. İshal, kilo kaybı ve uyuşukluk gibi semptomlar yaygın olsa da, Campylobacteriosis hiçbir hastalık belirtisi göstermeyen kuşlarda da mevcut olabilir.

KLAMİDİYOZ

Psittacosis ve Parrot Fever olarak da bilinen Klamidiyoz normalde göz enfeksiyonları, ishal ve solunum problemleri gibi semptomlar üretir. Son derece bulaşıcı olan Chlamydiosis, enfeksiyonun yayılmasını önlemek için kuşların karantina altına alınmasının yanı sıra hızlı ve kuvvetli antibiyotik tedavisi gerektirir.

SALMONELLA

Salmonella bakterisi, genellikle kontamine yiyecek ve su yoluyla bulaşır. Antibiyotik tedavisi genellikle hastalığı hemen kontrol altına alır. Salmonella semptomları mide bulantısı, ishal, ateş, baş ağrısı, şiddetli karın krampları ve ateşle birlikte gelen titreme içerir. Kusma da bir belirti olabilir.

SARKOKİST

Parazitik bir enfeksiyon olan Sarkokist, kuşlarda ciddi solunum sıkıntısına neden olabilir. Sarkokistin semptomları arasında sarımsı dışkı, kuyruk sallanması, nefes alma zorluğu ve uyuşukluk bulunur. Sarkokist enfeksiyonları, acil veteriner müdahalesi görmeyen kuşlarda genellikle ölümcüldür.

Hem kendi sağlığımızı, hem de tüylü dostumuzun sağlığını koruyabilmek için hijyenimize dikkat etmeli ve gördüğümüz hiçbir ufak belirtiyi göz ardı etmeden veteriner hekimimize danışmayı ihmal etmemeliyiz.

Paylaşan heymypet