Muhabbet Kuşlarına Konuşmayı Öğreten Şey Müzikmiş Meğer!

Daha önceden kuşlar nasıl konuşturulur ya da muhabbet kuşu konuşma rehberi gibi konular araclığıyla muhabbet kuşlarının konuşma özelliği uzun uzun ele almıştık. Fakat işin bilimsel boyutuna ineceğiz bu sefer. Muhabbet kuşlarına konuşmayı öğreten biyolojik süreci ele alacağız ve işin bu boyutunu da kavrayacağız. Sonra da arap saçı gibi çözülüp gelecek muhabbet kuşlarında konuşma meselesi!

muhabbet kuşlarına konuşmayı

Muhabbet kuşlarına konuşmayı öğretmek, dostunla yapabileceğin en keyifli aktivitelerden biri. Nitekim bu süreç hem aranızdaki bağı güçlendirir hem de dostunun sıkılmasını önler. Bundan dolayı bizce her kuş ebeveyni kuşuna konuşmayı öğretmeli.

Herhangi bir şeyin nasıl işlediğini bilmek, o şeyi öğrenirken de öğretirken de tüm süreci kolaylaştırır. Biz de bu yüzden dostlarımızın konuşmayı öğrenirken geçtiği süreci bilimsel olarak aydınlatalım dedik. Sonra da şu soru geldi peşinden: kuş dostlarımıza konuşmayı öğreten şey tam olarak ne?

Yanıt, muhabbet kuşlarının gelişmiş ritmik senkronizasyon algısı. Böyle söyleyince biraz karmaşık duyuluyor. Daha basitleştirecek olursak, kuşlar ritmi ve onunla bağlantılı olarak müziği oldukça derin bir şekilde algılıyor. Söylediğimiz kelimelerdeki ritmik vurgularımızı hemencecik kapıveriyorlar. Sonra da geriye onları basitçe tekrar etmek kalıyor.

“MUHABBET KUŞLARI KONUŞMAYI ÖĞRENİRKEN BİR NEVİ DANS EDİYORLAR”

İşin ilginç yanı, dostlarımız ritmik senkronizasyon yetenekleri sayesinde konuşmayı birbirlerinden de öğrenebiliyor. Dostlarımızın seslerle etkileşimini uzun süredir araştıran Yoshimasa Seki, “Muhabbet kuşlarının beyinleri ritimsel olarak düşünmeye çok müsait. Bir de üstüne vokal kaslarına hakim oldukları için konuşmayı rahatlıkla öğrenebiliyorlar. Bu yaptıkları aslında bir nevi dans etmek. Neden derseniz, duydukları sese vücutlarının belirli bir kasıyla yanıt veriyorlar. Bu kas kanatları ya da kafaları değil belki ama sonuçta olan bu.” diyor.

muhabbet kuşu cinsiyeti erkek

Peki bu bilim insanları kanatlı dostlarımızın ritime olan yatkınlığını nasıl araştırdı? Araştırma esnasında 8 muhabbet kuşunu çeşitli ritimlere uygun şekilde eğiterek. Dostlarımıza belirli ritimler verdiler ve aynı ritimde bir düğmeyi gagalamasını istediler. Kuşlar da belirli tempodaki ritimlerde oldukça başarılı bir performans gösterdiler.

Tüm bunlar olup biterken bilim insanları muhabbet kuşlarının beyinlerini de gözlemledi. Bunun nedeni, dostlarımızın müzikle senkronizasyonunu canlı bir şekilde görebilmekti. Kuşların işitsel beyin fonksiyonları aktif bir şekilde çalışıyordu. Ritim ve müzik sayesinde işitsel beyin fonksiyonlarının kullanılması, dostlarımızın ritmi içselleştirmesini sağladı.

Tüm bunların insanlık adına ilginç sonuçları da var. Mesela belki insanlardaki dil öğrenme mekanizması da ritmik bir şekilde çalışıyordur? Bilim insanları tam da bu sorunun üzerine eğilmek istiyorlar şimdi. Daha önce hiç normalde kekeme olup da şarkı söylerken bülbül gibi şakıyan insanlar gördün mü? Onların sıkıntısı da bu işitsel beyin fonksiyonlarıyla alakalı olabilir belki, kim bilir.

Uzun lafın kısası, muhabbet kuşlarına konuşmayı öğreten şey ritmi ve müziği algılama ve ona uygun olarak yanıt verme yetenekeri. Bu arada muhabbet kuşları nasıl konuşturulur rehberini de şöyle bırakalım, lazım olur!

Paylaşan heymypet