Köpeklerin Kuyruk Sallaması Ne Anlama Geliyor?

En yakın arkadaşının karşılaştığı bazı durumlarda kuyruğunun hareketlendiğini muhakkak fark etmişsindir. Sence, sana anlatmaya çalıştığı bir şey olabilir mi? Köpeklerin kuyruk sallaması hakkında bilmen gereken her şeyi söylüyoruz!

Dostlarımızın hem insanlarla hem de diğer köpeklerle iletişim kurmalarını sağlamak için kullandıkları bir beden dili var. Köpeklerin kuyruk sallaması da bu iletişim yollarından biri.

Dostunun kuyruğunu sallarken hızlı hızlı poposunu titretmesi ne kadar da tatlı! Her zaman iyi hissetmeni sağlayacak bir görüntü değil mi? Peki bu durum onun mutlu olduğunu mu gösteriyor?

Bir köpeğin kuyruğunun bize nasıl hissettirdiği ile alakalı birçok şey anlatabiliriz. Peki köpekler mutluluğunu nasıl anlatır? Biz nasıl duygularımızı iletmek için yüz ifademizi kullanıyorsak, köpekler de kuyruğunu ve vücut dilini kullanır.

“Kuyruğunu sallayan bir köpek mutlu olduğunu mu gösteriyor?” diyorsan, durum her zaman böyle değil. Ancak kuyruğun sallanma şekli ve konumu köpeklerin kuyruk sallaması konusuna bir açıklık getirebilir.

Tüylü dostlarımızın tüm vücudu bir cümleyse, kuyruğu o cümlede geçen bir kelimedir. Tek bir kuyruk hareketi ile köpeğinin o an yaşadığı duygularını tercüme edemezsin.

köpeklerin kuyruk sallaması

Köpekler Kuyruk Sallarken Sana Ne Anlatıyor?

Kuyruk sallama hareketini yorumlarken, bakılması gereken üç ana şey var;

1. Vücut gerginliği

İlk olarak, köpeğin vücudunun gergin olup olmadığına dikkat et, eğer öyleyse, onunla temasa geçmeni istemiyor. Uzaklaşsan iyi edersin.

2. Kuyruk pozisyonu

Sonraki durum kuyruk pozisyonudur. Sevimli dostun kuyruğunu bacak arasına kıstırdığında, korkmuştur. Kuyruk aşağı doğru sarkıyorsa, şaşırmış olabilir. Kuyruk köpeğin omurgası ile aynı hizzada ve paralelse büyük olasılıkla kendini rahat hissediyor. Kuyruğunu yukarıda tutuyorsa ise; korku, endişe ve saldırganlık gösterebilecek bir uyarılma halindedir.

3. Kuyruk hareketi

Köpeğinin kuyruğunu sallama hızı, stres veya östres (olumlu stres biçimi) anlamına gelir. Başka bir deyişle, bir köpeğin kuyruğunu sallaması, her zaman heyecanlı olduğunu göstermez.

Eğer kuyruğu yere paralelse ve hızlı hareket ediyorsa, muhtemelen heyecanlanmıştır. Kuyruk yukarıda, hızlı bir şekilde sallanıyor ve vücudu gerginse, köpeğin bir durumdan rahatsız.

Dostunun mutlu olduğundan emin olduğumuz kuyruk sallama hareketi ise, helikopter kuyruğudur. Kuyruğunu çılgın küçük daireler içerisinde hızlı bir şekilde sallamasından bahsediyoruz. Bu sallayışı biliyorsun değil mi?

Köpeğinin Uykusunda Kuyruğunu Sallaması Ne Anlama Gelir?

 Her köpek sahibi, köpeğinin uykusunda kuyruğunu salladığına mutlaka şahit olmuştur. Kimi zaman bizi gülmekten geçirirken kimi zaman da uykusunda bir anda kuyruğunu sallaması güldürüyor değil mi? Pat pat pat…

Tıpkı insanlar gibi köpekler de derin bir uykudayken hızlı göz hareketleri sergileyerek rüya görürler. Kuyruk sallamalarının yanı sıra, seğirme, yumuşak sızlanma veya havlama veya havada koşan pençeleri (kürek çekme olarak da adlandırılır) gözlemleyebilirsin. Korkma, muhtemelen rüya görüyor. Ne tatlı!

Onun rüyasında ne gördüğünü bilmek istemez miydin? Bu güzel bir rüya mı? Yoksa bir kabus mu? Bu gerçekten kimse tahmin edemez çünkü şu ana kadar yapılan hiçbir araştırma sonuca ulaşmadı.

Peki, köpeğinin yalnızca kuyruğuyla değil, tüm bedeni ile sana ne anlatmak istediğini öğrenmek ister misin? Detaylara geçelim…

köpeklerin kuyruk sallaması

Köpeğinizin Vücut Dili Size Ne Anlatmaya Çalışıyor?

Köpekler, biz insanlar gibi iletişim kurmak için kelimeleri kullanmasalar da bize hisleri ve ihtiyaç duydukları şeyleri anlatabilirler. Vücut dilleri sayesinde iletişim kuran köpekler, beden dilini çözdüğünüz takdirde onu yakından tanımanıza izin vermiş olur.

Köpekler İnsanlarla Nasıl İletişim Kurar?

Sevimli dostlarımız diğer köpekler ile iletişim kurarken; görme, işitme ve koku alma duyularını kullanır. İnsanlarla iletişim kurmak istediklerinde ise, görsel iletişimi kullanırlar.

Ancak her durumda görsel iletişim geçerli değil. Birçok köpek, havlama gibi işitsel iletişimi kullanarak annelerinin dikkatini çekme konusunda etkili bir yöntem olarak kullanır.

Köpek beden dili hakkında unutmamamız gereken en önemli şeylerden biri, tüm vücudunu tepeden tırnağa analiz etmen gerektiği. Dostunun sadece yüzüne odaklandığında sana söylemek istedikleriyle alakalı yanlış izlenime kapılıp, kafanı karıştırabilirsin.

Dostunu yakından tanımak ve tüm beden diline hakim olman için sana izlemen gereken birkaç yoldan bahsedeceğiz. Hazırsan başlayalım…

Köpek Beden Dili Nasıl Okunur?

 Tüm iletişim biçimleri gibi, köpek beden dilinde de pek çok nüans vardır. Bir yavrunun cinsi ve fiziksel özellikleri, köpeğin ile iletişim kurarken işleri karıştırabilir. İnce detaylara takılmamalı ve kafana göre varsayımlar üretmemelisin. Karşılıklı anlaşman için sana doğrudan yöntemler söyleyeceğiz.

1. Kulaklar

Cinse göre değişse de çoğu köpek mutlu olduğunda kulaklarını dik dururken yanlara doğru açar. Rahat bir pozisyonda olduklarında ise köpeğinin cinsine göre nötr pozisyonda duracaktır. Yani söylemek istediğimiz, kulakları sarkık bir köpeğin nötr pozisyonu da kulakların sarkık durmasıdır.

Bir şeye odaklanan veya dikkatini sana veren köpeğin, kulaklarına ilginç ses geldiğinde o yöne bakacak ve kulakları da aynı şekilde o yöne doğru yönelecektir.

Düz ve dışarı doğru duran kulaklar ise; sıkıntılı, gergin ve çok endişeli hisseden bir köpeğe işaret eder.

2. Gözler

Rahat bir köpek, rahat görünen gözlere sahiptir. Gözler yumuşak ve açık görünecek, kaşlar ise kırışma olmadan duracaktır. Mutsuz, korkmuş hisseden köpek ise şimdi saydığımız belirtilerin tam tersini gösterir.

Eğer köpeğin ona yaklaşmanı istemiyorsa gözleri ‘balina göz’ denilen şekli alacaktır ve normalden daha büyük görünecektir. Gerçekten ona yaklaşmanızı istemeyen bir köpek, sana sert bakışlar atabilir. Bahsettiğimiz göz bebeğinin büyük, geniş ve olduğundan daha koyu göründüğü durumlarda köpeğin gözünü bile kırpmayacak.

3. Yüz

Rahat bir köpek düz dudaklı, kırışıksız bir alın ve hafifçe açık bir ağız ile durur. Ancak, hiçbir şeyden zevk almayan veya endişe duyan köpeğin, ağzını sıkıca kapatır, dudaklarını ıslatır veya esner. Bir köpek mutsuz hissediyorsa, dişlerini ortaya çıkarmak için dilini sallar veya ağzının kenarlarını geri çeker. Öfkelendiğinde veya bir tehdit unsuruna cevap verirken, köpeğin dişlerini ortaya çıkarıp tüm ağzını karşısındakine gösterir.

4. Vücut

Sosyal veya arkadaş canlısı bir köpeğin varsa, kıpır kıpır bir vücudu olmasından anlayabilirsin. Zıplayan bir adımla yürüyor değil mi? Gergin veya endişeli bir köpek ise kendine güvenen köpeklerin tersine yuvarlanarak göbeklerini ortaya çıkarır. Tabii göbek çıkarma hareketi göbeğini sevmeni istediğinden de olabilir. Bu ikisini doğru ayırt etmelisin.

Aynı zamanda stres altındaki köpekler; zıplar ve vücutlarını çekerek olduğundan küçük boyutta görünür. Kendini tehdit altında hisseden veya başka bir köpekten veya kişiden kaçınmak isteyen köpekler vücutlarını başka yöne kaydıracak, ön patilerini kaldıracak veya sırtlarındaki tüyleri havaya dikecektir.

En yakın arkadaşınızın dilinden anlamak ve iletişim kurmak istiyorsan, izlemen gereken en iyi yol, vücudunun sana söylediklerini dinlemek. Sayemizde artık köpeklerin kuyruk sallaması ne anlama geldiğini biliyorsun. Verdiğimiz bilgiler sana yardımcı oldu mu?

Paylaşan heymypet